Ειδήσεις

Απάντηση στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου

Το ΔΣ του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, με έκπληξη διάβασε την ιδιαίτερα προσβλητική και εριστική και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη φρασεολογία ανακοίνωση του νέου Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου. Απαντώντας θα αναφερθούμε στα γεγονότα και μόνο σε αυτά με στοιχεία και αποδείξεις.
1) Η διαμαρτυρία – καταγγελία για την καθυστέρηση της κατανομής των χρημάτων στις σχολικές μονάδες, είναι ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας. Στα συλλογικά όργανα ακολουθούνται συγκεκριμένες δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις παίρνονται είτε πλειοψηφικά είτε ομόφωνα. Γεγονός που θα έπρεπε να γνωρίζει ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής ως δημοτικός σύμβουλος. Η αναφορά και μόνο στο πρόσωπο του προέδρου του συλλόγου, Γιώργου Γκουτζιαμάνη δείχνει πως ίσως υπάρχει κάτι άλλο (προσωπική εμμονή – εμπάθεια).
2) Η αναφορά στις εκλογές του συλλόγου μας είναι το λιγότερο ατυχής, γιατί τα σχολεία μας είτε έχουμε εκλογές είτε όχι, χρειάζονται τα χρήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστα λόγω των περικοπών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να καλύψουν βασικές ανάγκες τους (υλικά καθαριότητας, αναλώσιμα, χαρτί φωτοτυπικό, μελάνια κ.ά.).
3) Παραθέτουμε τα γεγονότα με ημερομηνίες και στοιχεία που απ’ ότι φαίνεται ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής μάλλον ξέχασε να αναφέρει:
Στις 14/3/17 ανακοινώνεται στα τοπικά μέσα ο διορισμός του κ. Κούρτη, ως προέδρου της Σχολική Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου. Λίγες μέρες μετά ζητείται από το ΔΣ του συλλόγου μας συνάντηση μαζί του.
Στις 24 Μαρτίου 2017 έγινε η πρώτη συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας με το νέο Πρόεδρο. Στη συνάντηση αυτή του ζητήσαμε να προσπαθήσει να συντομεύσει τις διαδικασίες παράδοσης – παραλαβής για να μπορέσουν τα σχολεία (που στο μεταξύ λόγω της αλλαγής στη Σχολική Επιτροπή δε θα μπορούσαν να κάνουν καμία αγορά – από 31/3/17) να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές. Μας απάντησε πως θα προσπαθήσει να γίνει σύντομα, ίσως και πριν το Πάσχα. Επίσης του εκφράσαμε τη διαφωνία μας στην πρόθεσή του να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της σχολικής επιτροπής και να γίνονται οι προμήθειες για όλα τα σχολεία μέσω κεντρικών διαγωνισμών. Το συγκεκριμένο μοντέλο δοκιμάστηκε παλιότερα και απέτυχε λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και της χαμηλής ποιότητας των υλικών. Επιπλέον διαφωνούμε για ένα ακόμη λόγο, που έχει να κάνει με τη στήριξη των τοπικών καταστημάτων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Μέχρι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων για το Πάσχα δεν είχαμε καμία εξέλιξη αν και περιμέναμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε μετά τις διακοπές να ανοίξουν τα σχολεία έχοντας χρήματα στα ταμεία τους.
Στις 27 Απριλίου 2017 (δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης του ως προέδρου της σχολικής επιτροπής) γίνεται τελικά συνεδρίαση για τη συγκρότηση της Σχολικής Επιτροπής και παρουσία του απερχομένου προέδρου κ. Σωτήρη Πετράκη, η παράδοση παραλαβή και η ενημέρωση για τον οικονομικό απολογισμό. Σε αυτό το σημείο ακούγοντας το διαθέσιμο υπόλοιπο και πως επίκειται και η είσπραξη της β δόσης από το υπουργείο του 2017, προτείναμε να γίνει κανονική κατανομή. Τελικά δεν έγινε και αποφασίστηκε να γίνει έκτακτη κατανομή 50.000 ευρώ και μόνο στα σχολεία που δεν είχαν καθόλου ή λίγα χρήματα.
Για να προχωρήσει η διαδικασία μάλιστα, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δεσμεύθηκε πως θα ξανασυνεδριάσει η σχολική επιτροπή το αργότερο σε μία εβδομάδα (δηλαδή αρχές Μαΐου), για να συζητήσει και να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι κατανομές (ακόμη δεν έγινε συνεδρίαση).
Μέχρι και τις 18 Μαΐου, από την έκτακτη κατανομή, χρήματα δεν έχουν μπει στα ταμεία των σχολείων (μπήκαν τελικά στις 19 Μαΐου).
Που είναι λοιπόν τα ψέματα και οι ανακρίβειες σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής; Αντί να απαιτεί τη συγγνώμη για τις αυτονόητες και επιβεβλημένες παρεμβάσεις του προέδρου και του ΔΣ του συλλόγου στη σχολική επιτροπή θα πρέπει ο ίδιος να ζητήσει συγγνώμη από όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, γιατί εξ αιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεών του, στέρησε και συνεχίζει να στερεί την αναγκαία χρηματοδότηση από τα σχολεία.
Ασφαλώς και δεν περιμένουμε αλλά και ούτε και επιτρέπουμε στον κ. Πρόεδρο να αξιολογήσει το έργο που επιτελεί ο σύλλογός μας. Οι εκφράσεις άλλωστε «απαιτώ» παραπέμπουν σε άλλου είδους συμπεριφορές οι οποίες έχουν προ πολλού καταδικαστεί.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου εκτός από την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, έχει υποχρέωση να διεκδικεί τη βελτίωση των συνθηκών στις σχολικές μονάδες έτσι ώστε να γίνει καλύτερο το σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές αλλά και για να βελτιωθεί η παρεχόμενη ποιότητα στην εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση αλγεινή εντύπωση προκαλεί η φράση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής ότι τα σχολεία δε χρειάζονται συνδικαλιστές αλλά ‘αληθινούς δασκάλους’ (υπάρχουν άραγε και ψεύτικοι δάσκαλοι;)
Η συνδικαλιστική δράση είναι κορυφαία πράξη δημοκρατίας και έκφρασης των εργαζομένων όλων των κλάδων. Οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων, απαξίωσης της συνδικαλιστικής τους δράσης σε μια εποχή που τα συνδικαλιστικά δικαιώματα απειλούνται και σε κάποιες περιπτώσεις στοχοποιούνται, είναι καταδικαστέα. Η εξύβριση και η συκοφαντία ολόκληρου του κλάδου μας προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες και η ασυνέπεια είναι ενέργεια απαράδεκτη και θυμίζει άλλες εποχές.
Τον καλούμε να ανακαλέσει την πρωτοφανή και αήθη επίθεση ενάντια στο σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου και στους αγώνες που αυτός έχει δώσει για τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης
Οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους θα εξακολουθήσουν να υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο και τη διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα του.
Ολοκληρώνοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου και τον Πρόεδρό της, ότι πάγια θέση και πιστεύω μας είναι η στήριξη των συναδέλφων μας και η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων με μοναδικό σκοπό την προσφορά στην παιδεία και στον τόπο μας με διακριτικότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Γιώργος Γκουτζιαμάνης
Γιώργος Τζωρτζακάκης
Παναγιώτης Διάκου
Κώστας Μουτσάκης
Ειρήνη Καραπάνου
Γιώργος Ντέντας
Παγώνα Αργυρού
Θωμάς Κυριαζής
Κωνσταντίνος Μανής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου