Ειδήσεις

Πολιτικό σχόλιο του Κοσμά Σφυρίου

Την Κυριακή όλοι οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ψηφίζουν, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ). Η νέα σύνθεση του Ε.Κ θα εκλέξει (για πρώτη φορά) τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission), που θα διαδεχθεί τον επί πολλά χρόνια πρόεδρο Μανουέλ Μπαρόζο.

Όλοι οι έλληνες και όλες οι ελληνίδες – όποιο κόμμα κι αν ψηφίσουν – σ’ ένα πράγμα συμφωνούν : η Ε.Ε πρέπει ν’ αλλάξει τις πολιτικές της, να περιορίσει την ανεργία και να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη, αντί της λιτότητας, που προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αδικίες.

Βασικό ζητούμενο αυτών των ευρωεκλογών είναι, ν’ ανατραπεί η υπάρχουσα δεξιά πλειοψηφία του Ε.Κ και να μην εκλεγεί, πάλι, δεξιός πρόεδρος της Commission.
Η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Ε.Σ.Κ) – την οποία έχει προσυπογράψει το ΠΑ.ΣΟ.Κ και την έχει υιοθετήσει η Δημοκρατική Παράταξη ΕΛΙΑ – δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί – φυσικά και ο ελληνικός λαός – αν θέλουν αλλαγή πολιτικής της Ε.Ε, πρέπει να εκλέξουν την Σοσιαλιστική Ομάδα πλειοψηφία στο Ε.Κ και στην Ελλάδα περισσότερους ευρωβουλευτές της Δημοκρατικής Παράταξης ΕΛΙΑ.

Στη χώρα μας, για τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ) υποστηρίζει τον υποψήφιο πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ και εντάσσεται στην πλειοψηφούσα ομάδα του Ε.Κ, την δεξιά, που επέβαλε τις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και οι έξι (6) πολιτικές κινήσεις που συγκρότησαν την Δημοκρατική Παράταξη ΕΛΙΑ, αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ, υποστηρίζουν τον υποψήφιο πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς και εντάσσονται στην δεύτερη μεγάλη δύναμη του Ε.Κ, την σοσιαλιστική ομάδα. Και για τις ευρωεκλογές θα έπρεπε να συμπράξουν, για να μεγιστοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, για την ενίσχυση: της σοσιαλιστικής ομάδας του Ε.Κ και της προσπάθειας ανατροπής των πολιτικών της Ε.Ε.
Η ψήφος των ελλήνων και των ελληνίδων, για τις περιφέρειες και τους δήμους δεν έστειλε μήνυμα ανατροπής.

Παρ’ όλ’ αυτά, στον δημόσιο προεκλογικό «διάλογο» των κομμάτων στην Ελλάδα, δεν έχει καμιά θέση ο πραγματικός σκοπός αυτών των ευρωεκλογών. Με «φόντο» τα σοβαρά εσωτερικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, στο επίκεντρο είναι το δίλημμα : στις 26 Μαϊου, η χώρα μας θα έχει κυβέρνηση; Ή θα οδηγηθεί αμέσως σε εθνικές εκλογές και μετά απ’ αυτές, πάλι, σε διερευνητικές εντολές, για αναζήτηση, πάλι, συνεργασίας κομμάτων;

Επειδή, η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας είναι απόλυτα αναγκαία για επιτάχυνση της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και από το μνημόνιο και αυτό ασφαλώς προέχει της επίτευξης των κομματικών στόχων των ελληνικών κομμάτων, ας ενισχύσουμε την Δημοκρατική Παράταξη ΕΛΙΑ, στην οποία δραστηριοποιείται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το κόμμα που από το 2012, μέχρι σήμερα συμμετέχοντας στην κυβέρνηση –μόνο λόγω εθνικής ανάγκης – λειτούργησε ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και υπευθυνότητας στην Ελλάδα. Αν δεν συμμετείχε (όπως έπραξε το δεύτερο – σε ψήφους – κόμμα), η Ελλάδα θα είχε φθάσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και σε απόλυτη εξαθλίωση το σύνολο του ελληνικού λαού, πριν γίνουν τρίτες ή και τέταρτες εκλογές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου