Ειδήσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, δάση, πάρκα και άλση σε ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς – Στα 300 ευρώ το πρόστιμο

Με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ θα κινδυνεύουν το καλοκαίρι όσοι εντοπιστούν σε περιοχές NATURA, σε δασικές περιοχές, αλλά και σε πάρκα ή άλση, στα οποία θα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Με τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας ορίζεται ότι με στόχο την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) και κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), μπορεί να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.

Η σχετική απόφαση θα εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κατόπιν σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας. Ηεισήγηση για την αναγκαιότητα επιβολής του μέτρου μπορεί να αφορά είτε το σύνολο των «ευαίσθητων» περιοχών της διοικητικής ενότητας ή ορισμένες εξ αυτών ανάλογα με «το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στην απόφαση αυτή θα ορίζεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μέτρου και θα προσδιορίζονται με ορθοφωτογραφία τα όρια της «απαγορευμένης» περιοχής.

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ από την αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία ή τη Δημοτική Αστυνομία.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξαιρούνται όσοι κατοικούν ή εργάζονται σε αυτές «αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους», καθώς επίσης και όσοι μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή η κατάσταση μπορεί να αυστηροποιείται καθώς δίνεται η δυνατότητα επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα αρμόδια όργανα.

Επιπλέον με κοινή απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών μπορεί να συμπληρώνονται ή να περιορίζονται περαιτέρω τόσο οι «απαγορευμένες» περιοχές όσο και οι κατηγορίες όσων εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Επιπλέον, εκτός από τα πάρκα και τα άλση στην Αττική εντάσσονται και σημαντικές περιοχές Natura 2000, στις οποίες συγκαταλέγονται η Πάρνηθα, ο υγρότοπος του Σχοινιά και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα, ο Υμηττός και το αισθητικό δάσος της Καισαριανής, η Βραυρώνα (παράκτια θαλάσσια ζώνη), το Σούνιο (νησίδα Πάτροκλου και παράκτια θαλάσσια ζώνη).

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου