Ρεπορτάζ

Μειωμένες οι τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα

Μειώθηκαν αισθητά οι τιμές στο ιικό φορτίο των λυμάτων στο νησί της Ρόδου σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτό υπογράμμισε χτες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ενώ διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται συστηματικά και τακτικά από τον περασμένο Νοέμβριο.
«Η τελευταία δειγματοληψία που κάναμε ήταν την περασμένη εβδομάδα –την Τρίτη και την Τετάρτη. Κράτησε δύο μέρες διότι λάβαμε πολύ περισσότερα δείγματα επεκτείνοντας τα σημεία δειγματοληψίας σε όλους τους βιολογικούς που υπάρχουν στο νησί της Ρόδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και το ιικό φορτίο στα λύματα είναι κάτω από τα όρια ανίχνευσης σε έντεκα από τα δεκατρία δείγματα» δήλωσε ο κ. Υψηλάντης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
«Ωστόσο, σε δύο περιοχές, τα αποτελέσματα των δειγμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από το όριο ανίχνευσης αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα: στον αγωγό που έρχεται από την Τραουνού προς τον βιολογικό (εξυπηρετεί τις Καλυθιές και το Φαληράκι) όπου οι δείκτες έπεσαν κατά 50% ενώ λίγο υψηλότερο, εμφανίζεται το ιικό φορτίο πριν την είσοδο του βιολογικού (που προέρχεται από την πόλη της Ρόδου και τα Κοσκινού).
Και πάλι όμως, οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες, οπότε δεν είναι ανησυχητικό. Σε όλες τις άλλες περιοχές οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κάτω από το όριο ανίχνευσης όπως τον Ασκληπειό, η Λίνδος, η Απολακκιά, το Γεννάδι, ο Έμπωνας, ο βιολογικός της Κρεμαστής, ο βιολογικός της Σορωνής, ο βιολογικός στα Μαριτσά, ο βιολογικός στη Δαματριά και στον Θεολόγο.
Επίσης, κάτω από το όριο ανίχνευσης ήταν και το δείγμα στο αντλιοστάσιο στα Κρητικά που σημαίνει ότι και από την περιοχή της Ιαλυσού δεν έχουμε καμία αρνητική μεταβολή αφού η κατάσταση σύμφωνα με τις τιμές που έδειξαν τα δείγματα, εξακολουθεί να είναι καλή.
Η δική μας επιθυμία είναι να εξαφανιστεί πλήρως το ιικό φορτίο και να είναι εντελώς καθαρό στο νησί! Εκτιμώ πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, σε πολύ λίγο διάστημα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» ανέφερε ο κ. Υψηλάντης.
Σημειώνεται πως τα επόμενα δείγματα που θα ληφθούν δεν θα είναι αυτή την εβδομάδα, αλλά την επόμενη που είναι Μεγαλοβδομάδα ενώ η ΔΕΥΑΡ διαβεβαιώνει πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά με ελέγχους στα βασικά σημεία του βορείου τριγώνου του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου