Ειδήσεις

Γεωργιάδης: Ανακοινώσεις για τη στήριξη κλάδων μέσω ΕΣΠΑ όπως στην εστίαση τις επόμενες μέρες

Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ομιλία του στη διαδικτυακή ημερίδα «Δυτική Ελλάδα: Η επανεκκίνηση της Οικονομίας και τα αναπτυξιακά εργαλεία»

«Με καλή διάθεση και με καλοπιστία πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και το 2021 θα είναι μια καλύτερη οικονομική χρονιά από το 2020 και το 2022, φυσικά, μια εξαιρετικά καλύτερη χρονιά, χωρίς καμία συζήτηση».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε ομιλία του σήμερα (19/4/2021)  στη διαδικτυακή ημερίδα «Δυτική Ελλάδα: Η επανεκκίνηση της Οικονομίας και τα αναπτυξιακά εργαλεία».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, απόφαση της κυβέρνησης είναι να δώσει διευρυμένο ρόλο στις Περιφέρειες.

«Μεγαλύτερο μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, στις Περιφέρειες, που θα έχουν και μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πόρους για τις τοπικές ανάγκες», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η πανδημία έχει ανατρέψει κατά πολύ τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς λαμβάνονται έκτακτα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. «Πολλά από αυτά χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλα από ευρωπαϊκούς πόρους», είπε ο υπουργός, και ως παράδειγμα ανέφερε το πρόγραμμα για την ενίσχυση της εστίασης, το οποίο προέρχεται από το νέο ΕΣΠΑ.

«Άρα, μέρος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ κατευθύνεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Και ίσως τις επόμενες μέρες να έχουμε ανακοινώσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας, για τους οποίους μέσω του νέου ΕΣΠΑ ερχόμαστε -στο μέτρο του δυνατού- να θεραπεύσουμε την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί από την πανδημία και από το γεγονός ότι αυτή έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από όσο ο καθένας μας θα μπορούσε να φανταστεί στην αρχή της», σημείωσε ο υπουργός.

«Δεν είναι όλα μαύρα για την Ελλάδα»
Ο υπουργός πρόσθεσε: ότι δεν είναι όλα μαύρα για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην καλή φήμη που έχει κερδίσει η χώρα μας λόγω του τρόπου με τον όποιο αντιμετώπισε στο υγειονομικό επίπεδο τις συνέπειες της πανδημίας.

Όπως είπε: «Δεν έχετε παρά να βγείτε έξω, να διαβάσετε ξένο Τύπο, να μιλήσετε με στελέχη ξένων επιχειρήσεων και fund, για να δείτε πώς βλέπουν την Ελλάδα πια από το εξωτερικό. Την αντιμετωπίζουν ως μια χώρα που αντιμετώπισε στο υγειονομικό επίπεδο τις συνέπειες της πανδημίας, με εξαιρετικά καλύτερο τρόπο από όσο όλοι ανέμεναν στην αρχή.

»Μας είχαν περίπου τελειωμένους στην αρχή, κυρίως διότι θεωρούσαν ότι το σύστημά μας δεν είναι αρκετά έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση και επιπλέον ο πληθυσμός μας είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας, άρα η εκτιμώμενη ταχεία διάδοση του κορωνοϊού θα είχε τραγικές συνέπειες. Κάθε ζωή είναι ιερή και αναντικατάστατη αλλά, γενικά, στο ποσοστό θανάτων είμαστε πολύ κάτω από χώρες με ανάλογο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, καίτοι η πανδημία βρίσκεται σε πολύ οξεία φάση και στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξακολουθούμε να στεκόμαστε αξιοπρεπώς, χάρη φυσικά και στις μάχες που δίνουν οι γιατροί μας στην πρώτη γραμμή, με πολύ μεγάλη αυταπάρνηση. Πάντως, καίτοι η πανδημία κράτησε το ’21 περισσότερο από όσο υπολογίζαμε και από ό,τι αρχικά προέβλεπε και ο προϋπολογισμός, δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη το κύμα αυτής της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης είναι πολύ δυνατό και ισχυρά μεταδοτικό, εξακολουθεί η ελληνική οικονομία στα θεμελιώδη μεγέθη να αντέχει».

Μεγάλες επενδύσεις
Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το ’20 ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο, «τα οποία πήγαν καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί, καθώς οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν όσο μπορούν τις υποχρεώσεις τους. Κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό, και θα το δούμε μπροστά μας ως θετικό γεγονός για το μέλλον».

Επίσης, όπως είπε, τα μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, πλην του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», γιατί εν γένει ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών έχει πληγεί από την πανδημία. είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων και προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες. «Μεγάλες επενδύσεις ήρθαν την περασμένη χρονιά. Ήρθαν η Microsoft, η Digital Realty, η Pfizer, η CISCO και πολλές άλλες μικρότερες. Άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η Ελλάδα δεν έχει μεταβολή στις επενδύσεις μεταξύ 2019 και 2020, παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις. Μάλιστα, όλες οι εκθέσεις των ξένων οίκων προβλέπουν ότι το 2021, εφόσον ο Covid τελειώσει, όπως όλοι υπολογίζουν σε έναν – ενάμιση μήνα, ή εν πάση περιπτώσει περάσει σε πιο ήπια φάση, η ελληνική οικονομία έχει μόνο θετικότερα μπροστά της να πάει».

Τουρισμός
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει αγωνία για την πορεία του τουρισμού σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη ή το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί εκεί είναι οι περισσότεροι πελάτες στα ξενοδοχεία μας. «Πιστεύω όμως, ότι προχωρώντας προς το καλοκαίρι, με την πρόοδο των εμβολιασμών και την άνοδο της θερμοκρασίας, θα μπορέσουμε να έχουμε φέτος μια καλύτερη τουριστική χρονιά από την περυσινή. Το τονίζω αυτό» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «κανείς δεν προσδοκά μια τουριστική χρονιά τόσο καλή όσο το 2019. Αλλά πάντως φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά από το 2020».

Τέλος, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όταν περάσει η πανδημία: «Δουλεύουμε για αυτήν. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος, ότι δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους ούτε μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί η οικονομία», σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε ότι επειδή η ζημιά από την πανδημία είναι μεγάλη, «θα πρέπει να είμαστε στο πλάι των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους μετά την επανέναρξη της λειτουργίας τους και για ένα ικανό χρονικό διάστημα θα έχουν τη δική μας μέριμνα, ωσότου μπορέσουν να μπουν στους κανονικούς ρυθμούς και να πάρει μπρος στο σύνολό της η ελληνική οικονομία».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε κλείνοντας ότι πιστεύει πως «με καλή διάθεση και με καλοπιστία όλα θα πάνε καλά, και το 2021 θα είναι μια καλύτερη οικονομική χρονιά από το 2020 και το 2022, φυσικά μια εξαιρετικά καλύτερη χρονιά, χωρίς καμία συζήτηση», εξηγώντας ότι «εκεί πια θα έχουμε όλοι εμβολιαστεί και θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με τελείως διαφορετικούς όρους, και σίγουρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου