Τη Δευτέρα του Πάσχα ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα και 6 ακόμη θάνατοι από σοβαρή μορφή της CoVid-19. Σημειώνεται πως την Κυριακή του Πάσχα δεν είχε γίνει ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 10 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-Cov 2 (11 προχθές). 2.245 συνολικά κρούσματα από την αρχή της επιδημίας (2.235 προχθές). Το 56% αφορά άνδρες (56% και προχθές).

* 61 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (67 προχθές).

* 44 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ (39 προχθές).

* Καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι (2 προχθές). Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από CoViD-19 ανέρχεται σε 116 (110 προχθές).

Ο Σ. Τσιόδρας μίλησε για την υπόθεση στο Κρανίδι όπου εμφανίστηκε κρούσμα σε μετανάστρια. Όπως είπε έγιναν έλεγχοι σε 400 φιλοξενούμενους καθώς και σε εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις μίλησε για τεστ αντισωμάτων σε διάφορες χώρες που έδειξαν ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι περισσότερα απ’ όσα καταγράφονται επίσημα. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν τα αντισώματα θα μας προστατεύσουν και για πόσο διάστημα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την ανάγκη να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες τώρα που υπάρχει χρόνο για προετοιμασία σπιτικού φαγητού.

Εχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά με δείκτη R0 κάτω από 0,6, τόνισε. Η μαγική λέξη είναι «απόσταση», τόνισε ο λοιμωξιολόγος περιγράφοντας τους σχεδιασμούς για την σταδιακή άρση των μέτρων. Όπως είπε είναι πιθανή η χρήση μάσκας. Οι κινήσεις θα είναι ανάλογες αυτές άλλων κρατών. «Είναι σημαντικό να πούμε ότι παρακολουθούμε και μαθαίνουμε από την εμπειρία άλλων χωρών».

Απαντώντας σε ερώτηση του www.iatronet.gr για την επάρκεια των τεστ, υποστήριξε ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει περισσότερα προβλήματα. Εμείς καταγράφαμε την κορυφή και όσο υπήρχαν προβλήματα στη προμήθεια τεστ σχεδιάζαμε την επόμενη ημέρα. Η στρατηγική για να πιάσεις όσους δεν έχουν συμπτώματα είναι να κάνεις πιο πολλά τεστ σε χώρους που έχουν σημασία, όπως τα νοσοκομεία αλλά και να ελέγχονται παράλληλα όσοι έχουν συμπτώματα. Παράλληλα, πρέπει να ελέγχονται όσοι βρίσκονται σε κρίσιμες υποδομές (ΔΕΗΔΕΗ +1,20%, νερά) και οι ευάλωτες ομάδες (Ρομά, πρόσφυγες).

Τα προηγούμενα αφορούν το μοριακό τεστ. Σε ότι αφορά τα τεστ αντισωμάτων υπάρχουν προβλήματα και δεν έχουμε ακόμα αξιόπιστο τεστ. Οταν υπάρξουν αξιόπιστα τεστ θα δούμε πως θα χρησιμοποιηθούν.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτές τις ημέρες έγινε ένα σημαντικό βήμα μπροστά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα και έδειξε υπευθυνότητα. «Υπενθυμίζω όμως ότι τα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Μελετούμε τα δεδομένα για τη χαλάρωση των μέτρων. Η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχει λόγος διατήρησης των μέτρων».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στο Κρανίδι και όπως είπε ανάλογα με τα αποτελέσματα θα χαραχτεί η στρατηγική.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ