Την έντονη διαμαρτυρία τους, εξέφρασαν με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους οι διπλωματούχοι ξεναγοί καθώς αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αφού δεν έχουν λάβει ακόμη την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
Αυτό δήλωσε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (και μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου) κ. Νίκος Ξυλουράς μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Δωδεκανήσου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επανεξετάσει η κυβέρνηση το επαγγελματικό τους καθεστώς στην οικονομική ενίσχυση.
«Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με τα τοπικά μας σωματεία προέβη σε όλη την Ελλάδα, σε μια σειρά από παραστάσεις και διαμαρτυρίες –σεβόμενοι πάντα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία- με στόχο να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας, καθώς η κυβέρνηση, μας έχει ξεχάσει σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
Να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες που ήταν στην ίδια πλατφόρμα μ’ εμάς, εντάχθηκαν σε αυτό το μέτρο. Αυτό που δεν κατανοούμε είναι για ποιο λόγο εμάς τους ξεναγούς, μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες β’ κατηγορίας. Για το 2020 έχουμε λάβει μόνον 1.800 ευρώ περίπου.
Σε άλλες χώρες, οι ξεναγοί έχουν λάβει από 7.000 – 19.000 ευρώ. Γνωρίζουμε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα καθυστερήσει ακόμη αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», είπε ο κ. Ξυλουράς.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κολιάδης τόνισε τα εξής: «Εδώ στη Ρόδο, βρίσκονται 100 ξεναγοί από τους οποίους οι 90 σχεδόν, δεν εργάστηκαν καθόλου το 2020. Συνεπώς, τα 1.800 ευρώ είναι ένα αστείο… ποσό.
Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τον δικό μας κλάδο. Την επόμενη φορά που θα ακούσω να μας αποκαλούν ‘πρεσβευτές της χώρας’, ειλικρινά θα πάρουν μια πληρωμένη απάντηση από εμάς.
Μας έχουν σαν παρακατιανούς λες και ζητιανεύουμε τα αυτονόητα. Θεωρώ απαράδεκτο να μην μας έχουν εντάξει στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και να μην γνωρίζουμε εάν θα πάρουμε ανεργία για την επόμενη χρονιά.
Έχουμε πέντε βουλευτές, έχουν κάνει προσπάθειες, αλλά χρειάζεται κι άλλη πίεση. Είμαστε αγανακτισμένοι ενώ μας είχαν δώσει διαβεβαιώσεις…»
Το μέλος των Σωματείου κ. Νίκος Μαστροχρήστος αναφέρθηκε στην Σχολή Ξεναγών, λέγοντας πως λειτουργεί κανονικά:
«Μετά από αγώνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ξεκίνησαν να λειτουργούν πέντε σχολές φέτος. Η Σχολή της Ρόδου λειτουργεί, διαδικτυακά λόγω της κατάστασης με την πανδημία. Προς το παρόν φοιτούν 40 σπουδαστές και αν όλα πάνε καλά, σε δύο χρόνια θα αποφοιτήσουν».
Ο κ. Κολιάδης πρόσθεσε πως οι Σχολές Ξεναγών είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν –σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και τοπικά αφού απαιτούνται ξεναγοί για πολλές γλώσσες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ