Τοπικές Ειδήσεις

Στάση εργασίας εργαζομένων στο ΓΝΡ την Τρίτη 23/2 11:00-15:00

Ενώ το 3ο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών το νοσοκομείο μας αντί να θωρακιστεί όπως έλεγε η κυβέρνηση εξακολουθεί να μετρά μεγάλες ελλείψεις. Oι όποιες προσλήψεις συμβασιούχων έχουν γίνει αδυνατούν να καλύψουν τις πάνω από 250 κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, τις πάνω από 70 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Οι όποιες προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης, μετάθεσης, ασθένειας και άλλων λόγων.

Όσες φορές η διοίκηση επιχειρεί να μπαλώσει μία τρύπα αμέσως ανοίγουν αλλού καινούργιες. Ενδεικτικά παραδείγματα της κατάστασης:

Ø Οι συνάδελφοι στην κλινική ΩΡΛ μετά την συνταξιοδότηση δύο νοσηλευτριών αδυνατούν να πάρουν τα ρεπό τους και τις άδειές τους. Ένας συνάδελφος αναγκάστηκε να κάνει διπλή βάρδια μέσα σε μία μέρα, για να καλυφθεί η ασθένεια μίας συναδέλφισσας

Ø Στο ακτινολογικό μετά από την συνταξιοδότηση ενός συναδέλφου, την απώλεια μιας συναδέλφισσας και την ανάπτυξη νέων τμημάτων με νέα μηχανήματα θα αδυνατούν οι συνάδελφοι να παίρνουν κανονικά τις άδειες τους και τα ρεπό τους, με σχεδόν τους μισούς συναδέλφους να είναι συμβασιούχοι.

Ø Χειρότερη είναι η κατάσταση στους τραυματιοφορείς. Μετά την συνταξιοδότηση τριών συναδέλφων και την απώλεια ενός, οι συνάδελφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Με τους συναδέλφους να είναι άνω των σαράντα χρονών και τους περισσότερους με προβλήματα υγείας μυοσκελετικά, καρδιολογικά και ψυχολογικά, κάθε βάρδια τους έχει μετατραπεί σε Γολγοθάς.

Τα καρότσια και τα κρεβάτια στην πλειοψηφία τους είναι παλαιά και κακόσυντηρημένα. Ταυτόχρονα η προμήθεια των εργαζομένων με γάντια και άλλα αναλώσιμα γίνεται με το σταγονόμετρο. Πολλές φορές συνάδελφοι έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν από το υστέρημά τους για να προμηθευτούν γάντια νοσηλείας.

Ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά:

ü να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις και να στελεχώσει τα κέντρα υγείας και νοσοκομεία,

ü να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα σε όλο το νησί και να εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις εμβολίων,

ü να προσλάβει δασκάλους, καθηγητές και καθαρίστριες για να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς στα σχολεία,

ü να επιβάλει αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες σε μαζικούς χώρους εργασίας και μετακίνησης όπως στα αεροπλάνα.

Ταυτόχρονα, ενώ επιρρίπτει συνεχώς την ευθύνη ατομικά στους πολίτες και παρουσιάζει το δημόσιο σύστημα υγείας δήθεν “θωρακισμένο”:

 

û Μειώνει τις παροχές υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία όπως τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία και μετατρέπει το νοσοκομείο μας σε εμβολιαστικό κέντρο αποδυναμώνοντάς το ακόμα παραπέρα.

û Επιλέγει να εξυπηρετήσει με συνέπεια, όπως έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα, τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, των κλινικαρχών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

û Νομοθετεί αντεργατικούς νόμους, βάζοντας στο στόχαστρο το 8ωρο, τις υπερωρίες, τους μισθούς και τα δικαιώματα μητρότητας στο δημόσιο τομέα. Εξωθεί χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους να επιβιώσουν χωρίς κανένα εισόδημα, χωρίς κανένα μέτρο ανακούφισης.

û Προχωράει σε γενικά lock down οδηγώντας σε λουκέτο χιλιάδες μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, όπως για παράδειγμα της εστίασης και της ένδυσης.

û Κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια αφήνοντας τα παιδιά μας χωρίς την απαραίτητη μόρφωση και εκπαίδευση.

û Κλείνει τις πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες σε βάρος της άθλησης και της διασκέδασης του λαού, εις βάρος των εργαζομένων, που βιοπορίζονται από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

û Απειλεί με μηνύσεις, απολύσεις και ΕΔΕ όσους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας και αποκαλύπτουν τις ελλείψεις ή συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας όλων των λαϊκών οικογενειών.

û Επιβάλλει απαγορεύσεις στην διαδήλωση-διαμαρτυρία, αυξάνει την καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές, υγειονομικούς, ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

 

 

Καλούμε όλο τον λαό να συστρατευτεί πίσω από τις πραγματικές του ανάγκες και να απαιτήσει τα αυτονόητα.

Τώρα να ενώσουμε τις φωνές μας δυνατά και να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση:

· Άμεση προμήθεια επαρκών ποσοτήτων σε (Μέσα Ατομικής Προστασίας) γάντια για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και όποια αναλώσιμα, μάσκες υψηλής προστασίας, ποδιές κτλ.

· Άμεση ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

· Άμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργολαβικών.

· Άμεση επίταξη και όχι υπερτιμολογημένη ενοικίαση της ιδιωτικής υγείας σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του 3ου κύματος.

· ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ γι’ αυτό άμεση στελέχωση όλων των Κ.Υ και Π.Ι. του νησιού. ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ.

· Άμεση εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας εγκεκριμένων εμβολίων με κριτήριο τις ανάγκες μας και απεμπλοκή της κυβέρνησης από τους ανταγωνισμούς των εταιρειών φαρμάκου που καθυστερούν πρακτικά τον εμβολιασμό του αναγκαίου πληθυσμού για την επίτευξη της ανοσίας.

· Άμεση πρόσληψη δασκάλων, καθηγητών, καθαριστριών για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να αραιώσουν τα τμήματα διδασκαλίας. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

· Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους μαζικούς χώρους εργασίας για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Χαρίλαος Μπαρός                     Ελένη Αγγέλη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου