ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φάρμακα… φαρμάκι: Πόσα πλήρωσε ο Έλληνας από την τσέπη του

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φαρμακα
Σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ πλή­ρω­σαν οι Ελληνες από την τσέπη τους το 2018 για αγορά σκευασµάτων

Οικονοµική αιµορραγία προ­κα­λεί στους ασθε­νείς η αγορά των απα­ραί­τη­των φαρµάκων, καθώς απο­δει­κνύ­ε­ται ότι σε καιρό κρίσης οι πολίτες κατα­βάλ­λουν σχεδόν όσα και το κράτος για να αγο­ρά­σουν σκευάσµατα.

Τα ποσά που προ­κύ­πτουν από τις επίσηµες κατα­γρα­φές δεί­χνουν το µέγεθος της συµµετοχής των ασθενών, µία συµµετοχή που προ­κύ­πτει όχι µόνο από τα θεσµοθετηµένα ποσοστά ανάλογα µε την ασθέ­νεια (0%, 10% και 25%), αλλά και από κρυφές χρε­ώ­σεις που µπορεί ακόµη και να διπλα­σιά­σουν τα χρήµατα που πρέπει οι ασφαλισµένοι να πλη­ρώ­νουν από την τσέπη τους. Ο µυστικές αυτές χρε­ώ­σεις µπορούν µάλιστα να εκτο­ξεύ­σουν το ποσοστό συµµετοχής από το 25% που είναι το ανώτερο, ακόµη και σε 40 µε 45%. Σύµφωνα µε στοι­χεία που κατέ­γραψε η Η∆ΙΚΑ, η εται­ρεία του ∆ηµοσίου που χει­ρί­ζε­ται την ηλε­κτρο­νική συντα­γο­γρά­φηση, αλλά και η IQVIA, για το 2018, οι Ελληνες ασθε­νείς πλή­ρω­σαν από την τσέπη τους 1,26 δισ. ευρώ για:

  • τις επίσηµες συµµετοχές στα φάρµακα
  • τα σκευάσµατα που δεν αποζηµιώνονται από την κοι­νω­νική ασφά­λιση
  • γενι­κό­τε­ρες κρυφές συµµετοχές
  • φάρµακα που δεν αγο­ρά­ζο­νται µε συνταγή γιατρού.

Ποσό που θεω­ρεί­ται δυσθε­ώ­ρητο για τα ελλη­νικά µνηµονιακά δεδοµένα, περιορισµένο ωστόσο για την υπό­λοιπη Ευρώπη, όπου οι συµµετοχές των ασθενών κινού­νται σε υψη­λό­τερα επίπεδα. Χαρα­κτη­ρι­στικό είναι ότι σε σχέση µε τα όσα κατα­βάλ­λει το κράτος (1,945 δισ. ευρώ) για φάρµακα, οι ασφαλισµένοι πλή­ρω­σαν από την τσέπη τους το 40%. Χωρίς να υπο­λο­γί­σει κανείς ότι στη συνο­λική φαρµακευτική δαπάνη και οι φαρµακευτικές εται­ρείες συµβάλλουν καθο­ρι­στικά, αφού κατέ­βα­λαν (το 2018) 990 εκατ. ευρώ ως υπο­χρε­ω­τι­κές εκπτώ­σεις και επι­στρο­φές µε την υπέρ­βαση της προ­ϋ­πο­λο­γι­σθεί­σας δαπάνης.

untitled.png

Ειδι­κό­τερα το 2018 η επίσηµη συµµετοχή των ασθενών άγγιξε τα 625 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 364 εκατ. ευρώ ήταν από τις επίσηµες συµµετοχές (0%, 10% και 25%) και τα υπό­λοιπα 261 εκατ. ευρώ προ­έρ­χο­νται από έµµεσες επι­βα­ρύν­σεις, καθώς ο ΕΟΠΥΥ για κάθε κατη­γο­ρία φαρµάκων αποζηµιώνει ένα συγκεκριµένο ποσό (µε βάση το φθη­νό­τερο φάρµακο της κατη­γο­ρίας).

Εάν η συνταγή του ασθε­νούς περι­γρά­φει ένα πιο ακριβό φάρµακο ή η κατεύ­θυνση που έχει δώσει ο γιατρός είναι να αγο­ρα­σθεί πρω­τό­τυπο φάρµακο και όχι γενόσηµο, τη διαφορά την κατα­βάλ­λουν οι ασφαλισµένοι. Αποτέλεσµα όµως είναι συχνά η συµµετοχή µε αυτόν τον τρόπο να εκτο­ξεύ­ε­ται από το 25% ακόµη και πάνω από το 45%. Οµως δεν είναι µόνο αυτά.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι περίπου 255 εκατ. ευρώ κατα­βάλ­λουν οι ασθε­νείς στη χώρα µας για φάρµακα που είναι φθηνά για τα οποία δεν δια­θέ­τουν συνταγή γιατρού, καθώς συµφέρει µάλλον περισ­σό­τερο να τα πλη­ρώ­σουν άµεσα στο φαρµακείο παρά να επι­σκε­φθούν γιατρό και να κατα­βά­λουν άλλα 10 ευρώ για την επί­σκεψη. Επίσης τα λεγόµενα Μη Συνταγογραφούµενα Φάρµακα (ΜΗΣΥΦΑ) κοστί­ζουν στις τσέπες των Ελλήνων κοντά στα 265 εκατ. ευρώ.

Η «αρνη­τική λίστα»

Από την άλλη υπάρ­χουν και εκείνα τα φάρµακα τα οποία ανήκουν στη λεγόµενη «αρνη­τική λίστα». Πρό­κει­ται για σκευάσµατα τα οποία χρειά­ζο­νται συνταγή γιατρού, αλλά δεν αποζηµιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτά τα φάρµακα οι Ελληνες πλή­ρω­σαν το 2018 κοντά στα 115 εκατ. ευρώ.

Πάντως την περίοδο αυτή φαί­νε­ται ότι η συµµετοχή των ασθενών για την αγορά των απα­ραί­τη­των φαρµάκων βρί­σκε­ται στα πιο υψηλά σηµεία σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, παρότι το τελευ­ταίο διάστηµα υπάρ­χουν κάποιες ελα­φρύν­σεις ειδικά για τους χρονίως πάσχο­ντες.

Οπως παρα­δέ­χτηκε και ο ίδιος ο υπουρ­γός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες πρό­σφατα στο περι­θώ­ριο εκδή­λω­σης της Πανελ­λή­νιας Ενωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ), η συµµετοχή των ασθενών για την αγορά φαρµάκων φθάνει πλέον το 28%.

Να σηµειωθεί ότι το 2012 το ποσοστό συµµετοχής για την αγορά φαρµάκων κυµαινόταν κατά µέσο όρο στο 12%. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, αφού η κρίση έκανε τη δηµόσια δαπάνη να µειωθεί περαι­τέρω και τους πάσχο­ντες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτό το µείγµα της φαρµακευτικής πολι­τι­κής που εφαρµόζεται πάντως δεν δείχνει να ικα­νο­ποιεί κανέναν, αφού και οι ασθε­νείς εκφρά­ζουν διαµαρτυρίες µέσω των συλ­λό­γων τους για τα αυξηµένα ποσά που πρέπει να κατα­βάλ­λουν για τα φάρµακα, αλλά και οι φαρµακευτικές εται­ρείες, οι οποίες πρέπει να δίνουν αντί­στοιχα εκατοµµύρια ευρώ για υπο­χρε­ω­τι­κές εκπτώ­σεις.

πηγή ethnos.gr

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.