Ειδήσεις

Γιώργος Χατζημάρκος: “Μπορούμε να κινηθούμε ΜΠΡΟΣΤΑ” 

Όταν τον Ιούλιο του 2010, εκατοντάδες άγνωστοι και περίεργοι, παρασυρμένοι από την μουσική που έπαιζε στην διαπασών και από τα εκτυφλωτικά φώτα του videowall που είχε εγκατασταθεί, δείγμα χλιδής σε περίοδο “ισχνών αγελάδων”, αλλά και πολλοί οπαδοί και φίλοι, συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο Φερενίκη στην Ιαλυσό, για να υποδεχτούν το ξεκίνημα του κ. Γιώργου Χατζημάρκου στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, κανείς δεν περίμενε ότι 41 μήνες μετά, ανάλογη εκδήλωση με ανάλογο περιεχόμενο θα πραγματοποιείτο από τον ίδιο υποψήφιο στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε χθες την απόφαση του να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Στο ακροατήριο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του Βουλευτή κ. Μ. Κόνσολα, έσπευσαν να δώσουν το παρόν, αφού εξάλλου προηγήθηκαν τηλέφωνα επιτελών της Συγγρού που ζήτησαν την παρουσία τους.

Την ομιλία του κ. Γιώργου Χατζημάρκου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι προεδροι της ΕΞΡ κ. Α Καμπουράκης, του ΤΕΕ κ. Ιακωβος Γρύλλης του Οικονομικού Επιμελητηριου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μ Γλυνός, ο σύμβουλος της ΠΕΔ κ. Γ. Πόκκιας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρρής και μελη της παρατάξεως του στο δημοτικό συμβούλιο.

Απουσίαζαν ωστόσο, εκείνοι που αποτελούν “κράχτες” σε μια προεκλογική περίοδο, άνθρωποι που σέρνουν πίσω τους μια ιστορία και καταξίωση και εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά και από πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των αντιπεριφερειαρχών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από την επιλογή της κ. Ρένας Διακίδη στα Δωδεκανήσα, ενώ η ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων εξέφρασε την δυσαρέσκεια της για την επιλογή του κ. Δημ. Μπάϊλα στις Κυκλάδες.

Ο κ. Χατζημάρκος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει τους αντιπεριφερειάρχες το προσεχές Σάββατο από τις Κυκλάδες.

Τον κ. Χατζημάρκο προλόγισαν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φ. Ζαννετίδης και ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης που αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του και στη διαδρομή του μέχρι σήμερα.

“Ανάπτυξη είναι η έννοια στην οποία πρέπει να δοθεί βαρύτητα” τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΡ και πρόσθεσε πως ο τόπος έχει ανάγκη απο “διορατικούς ανθρώπους που δεν κινούνται ορμώμενοι από το συμφέρον”.
“Ζητούμενο να μπεί τέλος στο υφεσιακό κλίμα. Απο τον Γ Χατζημάρκο προσδοκώ τα μεγάλα”, ανέφερε ο κ. Καμπουράκης.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζημάρκος, επανέλαβε το σύνθημα των εκλογών του 2010 “μπροστά” τονίζοντας ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών…
“Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται, για πέντε και πλέον χρόνια, στο επίκεντρο μιας σφοδρής οικονομικής ύφεσης, μιας ύφεσης που έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας.  Μια Ελλάδα πεσμένη στα γόνατα,  είναι μια Ελλάδα που μας προσβάλλει και μας πληγώνει. Μια Ελλάδα που δεν έχει σταθεί αντάξια της ίδιας της ιστορίας της. Το καθήκον λοιπόν,  είναι προφανές για όλους μας. Να σηκώσουμε την Ελλάδα! Να σηκώσουμε τον τόπο μας. Ας μην έχουμε την παραμικρή αυταπάτη. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανένας για λογαριασμό μας. Τα νησιά μας, τον τόπο μας, θα τον σηκώσουμε εμείς. Ο καθένας στο δικό του μετερίζι αγώνα αλλά και όλοι μαζί με ενότητα και πίστη στον εαυτό μας και στα ιδανικά μας” τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές  εκλογές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον μας. 
“Θα τολμήσουμε;” ρώτησε το ακροατήριο του ο κ. Χατζημάρκος, που μίλησε για χαμένες ευκαιρίες…

“Θα προτάξουμε το κοινό συμφέρον; Θα υπερβούμε την συνήθεια χρόνων που μετατρέπει τις τοπικές διαδικασίες είτε σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, είτε σε διαγωνισμό παραγοντισμού και “συστημάτων”; Θα δούμε, επιτέλους, την αυτοδιοίκηση ως  λειτουργικό εργαλείο παρέμβασης με σημαντικές δυνατότητες και ως μοχλό ευημερίας;” ανέφερε κάνοντας άνοιγμα στην κοινωνία, ακόμη και στους αντιπολιτευόμενους τον ίδιο…

“Οι καιροί και η ένταση των προβλημάτων επιβάλουν να παραμερίσουμε, όλοι μας, τις θεωρίες, τις αγκυλώσεις, τις ιδεοληψίες και τις προσωπικές ατζέντες και να δεσμευτούμε με προτάσεις και λύσεις, για την αξιοποίηση των δυνάμεων κάθε τοπικής κοινωνίας” τόνισε εμφανιζόμενος γι ακόμη μια φορά υπερκομματικός:
“Είναι εγκληματικό σήμερα το διακύβευμα να είναι η κομματική ή η προσωπική αξιοποίηση των εκλογών. Δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Όλοι έχουμε την ιδεολογική μας προέλευση και ασφαλώς υπάρχουν –και πρέπει να υπάρχουν– διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο πλουραλισμός ποτέ δεν έβλαψε….

Τώρα όμως είναι η ώρα, να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή, τα σημεία προσέγγισης και μια βάση προγραμματικών παρεμβάσεων που θα οδηγούν στην ταχεία επίλυση των προβλημάτων και στην πρόοδο σε όλους τους τομείς.
Τώρα είναι η ώρα, η αυτοδιοίκηση και ειδικά η αυτοδιοίκηση σε περιφερειακό επίπεδο να σχεδιάσει ένα εντελώς νέο αναπτυξιακό μοντέλο με προσανατολισμό την αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων, την τεχνολογία, το σύγχρονο μάρκετινγκ, την εξωστρέφεια” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

“Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που επιβλήθηκε στη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια τελείωσε. Πέθανε. Όσοι νοσταλγούν τη νεκρανάστασή του είναι είτε αφελείς, είτε υποκριτές, είτε και τα δυο.  Υπήρξε το μοντέλο λειτουργίας μιας αυτοδιοίκησης που  δεν ανταποκρίθηκε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της” πρόσθεσε στη συνέχεια κάνοντας λόγο για “αδυναμία κατανόησης της διαδικασίας παραγωγής, της λειτουργίας της αγοράς, του νοσηρού κομματισμού, του ελλείμματος αξιοκρατίας και φαντασίας,  της αδιαφάνειας, της καθεστωτικής νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε από λογικές πολιτικής ελίτ και τη χρόνια παραμονή στην εξουσία, μπλόκαρε κάθε εκσυγχρονιστική δυναμική” και μιλώντας για αλόγιστη σπατάλη κονδυλίων…

“Υποστηρίχθηκαν τοπικά μικροσυμφέροντα, με την επίφαση του δημοκρατικού προγραμματισμού χτίστηκε ένα σύστημα αυλικών και πραιτοριανών, με προνομιακή πρόσβαση, με αντάλλαγμα την εκλογική συμμαχία. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό. Θα συνεχίσουμε έτσι;  Τι αυτοδιοίκηση θέλουμε; Τι Περιφέρεια θέλουμε;” αναρωτήθηκε ο κ. Χατζημάρκος που αναφέρθηκε στην πολιτική του φιλοσοφία:
“Η πολιτική φιλοσοφία μου υπήρξε εξαιρετικά απλή και ξεκάθαρη. Τα προβλήματα δεν λύνονται με το να καθόμαστε να τα κοιτάμε και να γκρινιάζουμε. Τα προβλήματα δεν λύνονται με το να κάνουμε μικροπολιτική και «παραγοντιλίκι».

Τα προβλήματα δεν  λύνονται με συσκέψεις και δελτία Τύπου. Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις.  Αυτό σημαίνει αποφάσεις. Σημαίνει επιλογές, προσπάθεια. Σημαίνει χτυπάω πόρτες, χτυπάω το χέρι στο τραπέζι. Σημαίνει πως τεκμηριώνω αυτό που διεκδικώ, σκέφτομαι δημιουργικά και δεν ακολουθώ την πεπατημένη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να μπολιάσουν την πολιτική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε να ανταποκριθεί πραγματικά στο ρόλο της και στην αποστολή της”. 

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να γίνει το στρατηγείο της ανάπτυξης του Νοτίου Αιγαίου ενώ κατέκρινε το ότι επιδιώκεται από τα πολιτικά κόμματα να μετουσιώσουν σε πολιτικό όφελος την αγανάκτηση.
Υποσχέθηκε μια “σύγχρονη Περιφέρεια απόλυτα συνυφασμένη με τον τουρισμό και την εξωστρέφεια, τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομές, μια Περιφέρεια πύλη της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο”.

“Το θέμα δεν είναι αν το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών θα καταγραφούν οι κομματικοί συσχετισμοί” τόνισε “το θέμα είναι ποιος θα κρατάει το τιμόνι την επόμενη μέρα”.

“Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες χρειάζονται άμεσα αλλαγή! Το Νότιο Αιγαίο χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις” τόνισε προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνος του. Έχοντας μαζί μου τους ανθρώπους με τους οποίους ξεκίνησα, αυτούς που προστέθηκαν στην πορεία, αυτούς που άντεξαν, αυτούς που πίστεψαν και αυτούς που έβαλαν ψυχή σε μια πολυετή πορεία συνεχούς μάχης, αισθάνομαι υπερήφανος αλλά και αρκετά δυνατός να συνεχίσω αυτό που η προσωπική μου διαδρομή μου έμαθε καλά. Να ανοίγω πόρτες. Γιατί στην προσωπική μου διαδρομή, πόρτες ανοιχτές δεν συνάντησα ποτέ.Αυτό που δεν έχουμε και δεν χρειαζόμαστε είναι οι πάσης φύσεως εξαρτήσεις και δουλείες γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές και δεν τις έχει ανάγκη ο τόπος μας. Μας απασχολούν μόνο τα συμφέροντα των νησιών μας”.

Αναφερόμενος στη Ρόδο τόνισε ότι είναι “πολλαπλά τραυματισμένη, έχει ανάγκη άμεσων και ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων που μόνο μέσα στο πλαίσιο ενός υπερτοπικού στρατηγικού σχεδιασμού μπορούν να υλοποιηθούν”.

Σε ότι αφορά την προγραμματική του πρόταση τόνισε πως θα βγει μέσα από τον ανοιχτό, έντιμο, ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο. Με όλους τους φορείς, τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους πολίτες.

Προσκάλεσε τους πολίτες να “αφήσουν στην άκρη μικροσυμφέροντα, προσωπικές φιλοδοξίες, κομματικές ή άλλες αγκυλώσεις και προκαταλήψεις”.

Η Περιφέρεια χρειάζεται, όπως είπε, “επειγόντως υπεύθυνη ηγεσία. Που θα πάρει στους ώμους της την ευθύνη να υλοποιήσει,  με σοβαρότητα και συνέπεια, ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των περιστάσεων και να απαντά δημιουργικά στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Με σχέδιο ανάταξης, ανάπτυξης και προόδου.

Ηγεσία που εμπνέει, που να δημιουργεί λύσεις, που να ανοίγει το δρόμο για  μεγάλες επιλογές για το μέλλον του τόπου μας”. 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου