Ειδήσεις

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά τη νέα επιστολή Ράμμου

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η νέα επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η νέα διευκρινιστική επιστολή προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, την απάντηση του κυβερνητικού εκπρσώπου Γιάννη Οικονόμου και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Τη διευκρινιστική επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει:

i) Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή – αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ.

ii) Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ.

Άρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σημειώνεται ότι για «παρακράτος Μητσοτάκη» που «δεν θα καταφέρει να φιμώσει την ΑΔΑΕ» έκανε λόγο νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή νέες αποκαλύψεις από την ιστοσελίδα Inside Story για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Οι Ανεξάρτητες Αρχές, για να είναι ανεξάρτητες, δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές ούτε ερμηνευτές των απόψεών τους, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων» ανέφερε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η Δημοκρατία είναι πολίτευμα κανόνων και αρχών, που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε απροϋπόθετα και απαρέγκλιτα” και κατέληξε λέγοντας: “Πάντως, η εμπειρία θα έπρεπε να είχε διδάξει τον κ. Τσίπρα ότι κάθε φορά που η Δικαιοσύνη φέρνει στο φως την αλήθεια, βαρύ σκοτάδι πλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Προσοχή απ’ όλους» σε ότι αφορά τις ανεξάρτητες αρχές συνέστησε, από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι η «Νέα Δημοκρατία έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές», εν αντιθέσει με τους προκατόχους της σημερινής κυβέρνησης.

«Το ποιος έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές το ποιος επέλεγε πρόσωπα τη τελευταία στιγμή στις Ανεξάρτητες Αρχές, με “ανίερες συμμαχίες” και ποιος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια και το κύρος τους είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Απλά είναι μια συζήτηση που νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θέλοντας ουσιαστικά να μην συνεχιστεί η δύσκολη αυτή για τη ΝΔ συζήτηση που έχει ανοίξει.

Υπερασπίστηκε, επίσης, τους χειρισμούς της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών είναι συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να καταλάβουμε αυτονόητα πράγματα. Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν ήταν απλά εξόχως σημαντικός αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και την ίδια τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας», είπε.

«Το ΚΚΕ θεωρεί αναγκαία και στηρίζει την πρόσκληση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή, την οποία αρνείται η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς είναι αυτονόητο το αίτημα να φωτιστούν -όσο είναι δυνατόν- όλες οι δυσώδεις υποθέσεις υποκλοπών και το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που τις συγκαλύπτει» αναφέρει σχόλιο του κόμματος και επισημαίνει καταλήγοντας:

«Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετη με τις επιλεκτικές ευαισθησίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποδείχθηκε πανηγυρικά και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.».

Η νέα επιστολή Ράμμου
Με νέα επιστολή του, προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, τονίζει πως «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος να ενημερώνει το Κοινοβούλιο» σχετικά με τις έρευνες για τις υποκλοπές.

Ο κ. Ράμμος τονίζει πως βάσει νόμου ο πρόεδρος της Αρχής «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος».

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, επισημαίνει ότι «ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί της ΑΔΑΕ ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού».

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε Τασούλα και Μπούρα, υπενθυμίζει ότι το αίτημα του για κλήση στη Βουλή «τελεί υπό τη δική σας τελική κρίση», επισημαίνοντας πως αυτό δεν δεσμεύει τα όργανα του Κοινοβουλίου.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η μη εξειδίκευση των θεμάτων που επιθυμεί να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών οφείλεται στη μέριμνά του «ώστε να μην δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών».

Η επιστολή, της 19ης Ιανουαρίου 2023, του προέδρου της ΑΔΑΕ, υπό τον τίτλο «Δέουσες διευκρινίσεις», έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Σε σχέση με το από 17.1.2023 αίτημά μου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σε συνέχεια των διαμειφθέντων με αφορμή το αίτημά μου αυτό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που έλαβε χώρα στις 19.1.2023, επιτρέψατέ μου να προβώ στις ακόλουθες διευκρινίσεις προς αποκατάσταση της αληθείας και προς διάλυση των τυχόν δημιουργηθεισών παρεξηγήσεων.

1. Το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παρ.6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ ορίζεται ότι “6. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης”. Ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί ΑΔΑΕ (ο νόμος 3115/2003) ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού. Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, έχων πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία εκ του νόμου 3051/2002 οφείλει προς εκτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή, για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

2. Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημα μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θέματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας, οφείλεται στη μέριμνά μου να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη πρέπει να δοθούν μόνον ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών. Για να διευκολύνω τις όποιες αποφάσεις σας, σας ενημερώνω ότι ζήτησα την σύγκληση της Επιτροπής για να την ενημερώσω επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξαγάγει πρόσφατα η ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις επί των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της Ολομέλειας (ληφθείσης κατά τη συνεδρίαση του σώματος την 13.1.2023).

Σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε να δώσετε εντολή να κοινοποιηθεί η παρούσα επιστολή μου σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Με εξόχου τιμής και με τις ευχαριστίες μου για την προσοχή

Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της ΑΔΑΕ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου