Τοπικές Ειδήσεις

Οι δήμοι θα εγκαταστήσουν 300 φορτιστές οχημάτων – Ενθουσιασμός για την «πράσινη μετάβαση» σε Χάλκη και Αστυπάλαια

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου εκτίμησε ότι οι δήμοι θα αντεπεξέλθουν στη δέσμευση που τους τέηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ζήτησε τακτοποίηση του ζητήματος για τις διαδικασίες αδειοδότησης
Αισιόδοξος ότι οι δήμοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δέσμευση του Ταμείου Ανάκαμψης για ολοκλήρωση 300 Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) έως το τέλος του 2022 εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας στο 50 συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας και την ιστοσελίδα Insider.gr σημείωσε ότι θα πρέπει να τακτοποιηθεί το θέμα με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση της εγκατάστασης.

Η ΚΕΔΕ, διαβεβαίωσε, μπορεί να διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες με διαγωνισμούς που θα γίνουν, παραχωρώντας το δικαίωμα εγκατάστασης φορτιστών, προκειμένου αυτό το δίκτυο να αναπτυχθεί γρήγορα και κυρίως ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα. «Να μην είναι αναγκασμένοι οι οδηγοί που πηγαίνουν από την Αθήνα στα Τρίκαλα να χρησιμοποιούν διαφορετικές εφαρμογές ή πρακτικές ή τιμολογήσεις για να φορτίσει το αυτοκίνητό τους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων της, καθώς διαθέτει πλέον τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σχεδόν όλοι οι Δήμοι έχουν καταθέσει προτάσεις για προμήθεια διαφόρων οχημάτων, όπως μεταφοράς προσωπικού, καλαθοφόρα, μικρά απορριμματοφόρα, ενώ αναμένεται και πως θα εξελιχθεί η χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με τον στόλο των αστικών λεωφορείων των επαρχιακών πόλεων, ώστε να απαλλαχθούν τα κέντρα των πόλεων από τα ογκώδη και ρυπογόνα παλαιά λεωφορεία.

Έξι ηλεκτροκίνητα οχήματα στη Χάλκη

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης ανέφερε ότι ο δήμος παρέλαβε έξι ηλεκτροκίνητα οχήματα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες του Δήμου, καθώς και της τοπικής Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου.

Ο Δήμος διαθέτει επίσης δύο ηλεκτρικά απορριμματοφόρα που αγόρασε μετά από διαγωνισμό, ενώ έχει καταθέσει πρόταση στο «Αντώνης Τρίτσης» για προμήθεια 11 ηλεκτροκίνητων δημοτικών οχημάτων, ενώ ετοιμάζεται και το ηλεκτροκίνητο καραβάκι για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι ανάγκες φόρτισης των οχημάτων αυτών εξυπηρετούνται από τέσσερις σταθμούς που λειτουργούν μέσω του προγράμματος Greco Island της ΔΕΗ Blue.

Ενθουσιασμός για την «πράσινη μετάβαση» σε Χάλκη και Αστυπάλαια

Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομνηνέας υπογράμμισαν ότι παρά τον αρχικό σκεπτικισμό για την πράσινη μετάβαση, οι κάτοικοι έχουν δεχθεί με ενθουσιασμό τη διαδικασία και απολαμβάνουν τα οφέλη, όπως είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών και -στην περίπτωση της Αστυπάλαιας- με τις επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων που παρέχει η Volkswagen.

Ο κ. Κομνηνέας είπε ότι οι Δήμοι έχουν να παίξουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο στη διαδικασία της «πράσινης» μετάβασης και τόνισε την ανάγκη το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης να επιταχυνθεί και να αποτελέσει «ένα πολύ σοβαρό αναπτυξιακό παράγοντα όχι μόνο για τα νησιά αλλά για ολόκληρη τη χώρα».

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου