Ρεπορτάζ

Πολυσέλιδο υπόμνημα αντιρρήσεων της εταιρείας «Ηχος και Φως»

Στην υποβολή πολυσέλιδου υπομνήματος απόψεων – αντιρρήσεων επί του από 2 Δεκεμβρίου 2020 πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης της Συμβάσεως του «Ηχος και Φως» ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησε η ομώνυμη εταιρεία.
Η εταιρεία μάλιστα επιφυλάσσεται εκ νέου κάθε νόμιμου δικαιώματός της και ιδίως της ήδη υποβληθείσας από 31 Δεκεμβρίου 2020 καταγγελίας της Σύμβασης, όπως τονίζει και της παραβίασης των δικαιωμάτων πρόσβασης και ακρόασής της λόγω της μη χορήγησης πρόσβασης σε κρίσιμα έγγραφα και της μη παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.
Διατείνεται ότι η από 28 Φεβρουαρίου 2018 «Σύμβαση Παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του οπτικοακουστικού θεάματος στον Δημοτικό Ανθόκηπο Πλατείας Ρίμινι Ρόδου», που συνήφθη κατόπιν διεξαγωγής διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού εχει ελεγχθεί για τη νομιμότητά της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ υποστηρίζει ότι και οι 3 παρατάσεις ολοκλήρωσης του έργου που αρχικώς ορίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2018 είναι νόμιμες.
Επισημαίνει ότι εξάντλησε κάθε εύλογη προσπάθεια για την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση της από 28 Φεβρουαρίου 2018 σύμβασης και υπέβαλε ενώπιον του Δήμου Ρόδου εξώδικη δήλωση-καταγγελία της:
«Στην εταιρεία μας δεν απέμενε καμία άλλη επιλογή παρά να καταγγείλει τη σύμβαση ενόψει της άκρως αντισυμβατικής και εξόχως καταχρηστικής συμπεριφοράς του Δήμου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται ουσιωδώς η ομαλή εκτέλεση των συμβατικών εργασιών, να έχει επέλθει πλήρης ανατροπή της οικονομικής ισορροπίας της σύμβασης και να έχει καταλήξει κατάφωρα ετεροβαρής εις βάρος μας.
Συνεπώς, με βάση το άρθρο 16 παρ. 2 της σύμβασης, η σύμβαση έχει λήξει με την υποβολή της από 31.12.2020 καταγγελίας».
Διευκρινίζει ότι υποβάλλει το έγγραφο απόψεων-αντιρρήσεων προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν έχει υποπέσει σε καμία από τις αποδιδόμενες παραβάσεις.
Διατείνεται ότι η Επιτροπή αμφισβητεί τη
νομιμότητα διοικητικών πράξεων, όπως οι με αρ. 1171/2018, 328/2019 και
890/2019 πράξεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες εγκρίθηκαν
προηγούμενες παρατάσεις του χρονοδιαγράμματος, η με αρ. 900/2018
απόφαση έγκρισης μεταβολής μετοχικής σύνθεσης ή η με αρ. 321/2017
απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα του ‘θεματικού πάρκου’, κατόπιν μάλιστα εισήγησης της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων.
Συναφώς, η Επιτροπή αμφισβητεί ακόμα και την ίδια τη Σύμβαση και θεωρεί υπεύθυνη την εταιρεία και την καλεί να εκφράσει τις απόψεις της για ζητήματα τα οποία έχουν αποφασιστεί με διοικητικές πράξεις του ίδιου του Δήμου.
Διευκρινίζει ότι στις πράξεις αυτές βασίστηκε η εταιρεία για την εκτέλεση της σύμβασης, επιδεικνύοντας καλόπιστα και δικαιολογημένα εμπιστοσύνη σε διοικητικές πράξεις οι οποίες φέρουν το τεκμήριο της νομιμότητας και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί. Αναφέρει και τα εξής:
«Παρόλα αυτά, η εισήγηση της Επιτροπής είναι όχι απλά να ανατραπούν οι εν λόγω διοικητικές πράξεις, στις οποίες βασίστηκε η εταιρεία μας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά επιπλέον μας επιρρίπτει τη σχετική ευθύνη, αφού μας καλεί να απολογηθούμε για αποφάσεις που εξέδωσε ο ίδιος ο Δήμος!» ενώ τονίζει ότι έχει επενδύσει ποσό ύψους άνω των 1.200.000 € για την εκτέλεση των εργασιών, βασιζόμενη στις διοικητικές πράξεις που εξέδιδε ο Δήμος.
«Η απόφαση της δημοτικής αρχής να ανατρέψει προηγούμενες νόμιμες διοικητικές πράξεις του ίδιου του Δήμου είναι παράνομη και πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταλήγει εις βάρος της εταιρείας μας ως καλόπιστου αντισυμβαλλόμενου» αναφέρει η εταιρεία.
Η εταιρεία καταλήγει στο πολυσέλιδο έγγραφό της ότι δεν έχει υποπέσει σε καμία από τις πλημμέλειες που της αποδίδονται με πρακτικό της Επιτροπής και θεωρεί ότι όλα τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή (ειδικότερα: α. απόρριψη του αιτήματος παράτασης, β. εφαρμογή του άρθρου 15 της Σύμβασης με καταγγελία της Σύμβασης και κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, γ. ανάκληση των αποφάσεων παράτασης, δ. βεβαίωση ποσών 660.656,87 €, ε. αποστολή φακέλου προς διερεύνηση ζημίας Δήμου) είναι παράνομα και δεν πρέπει να γίνουν δεκτά από την Οικονομική Επιτροπή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου