Ρεπορτάζ

Πρώην δήμαρχος και 4 δημότες υπόλογοι για μεταδημοτεύσεις στον Δήμο Χάλκης

Την 22α Δεκεμβρίου 2021 θα εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου υπόθεση με κατηγορούμενους για παράνομη εγγραφή και παράνομη διαγραφή εκλογέων από τους εκλογικούς καταλόγους κατά συρροή, υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης / ψευδούς αιτήσεως εγγραφής σε εκλογικό κατάλογο, έκαστος κατά μόνας και για μη τήρηση των προθεσμιών ανάρτησης καταστάσεων εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια, καταστάσεων νέων εκλογέων και καταστάσεων μεταδημοτεύσεων τον πρώην δήμαρχο Χάλκης κ Μ. Πατρό και 4 ιδιώτες κατοίκους Ρόδου και Ιαλυσού.
Οι κατηγορούμενοι, που υπεραμύνονται της αθωότητας τους ζήτησαν από το δικαστήριο να επαναπροσδιορίσει την δίκη σε σύντομη δικάσιμο.
Ο κ. Πατρός κατηγορείται ειδικότερα για το ό,τι στις 26-2-2019, 19-2-2019, 22-2-2019, 14-11-2017, 21-2-2019, 15-12-2016 και 14-11-2016, με την ιδιότητά του ως δημάρχου Χάλκης, μολονότι 9 εκλογείς δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την εγγραφή τους στο Δημοτολόγιο/ Μητρώο Αρρένων και συνεπώς για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Χάλκης, αφού κάποιοι εξ αυτών παρανόμως χρησιμοποίησαν για δεύτερη φορά το δικαίωμα μεταδημότευσης λόγω αρχικής δημοτικότητας του ιδίου ή των γονέων του ή αιτήθηκαν μεταδημότευση παρότι εστερούντον οι ίδιοι και οι γονείς τους αρχική δημοτικότητα στο Δήμο Χάλκης, ή αιτήθηκαν μεταδημότευση λόγω μεταδημότευσης συζύγου, η οποία όμως δεν ήταν σύννομη ή αιτήθηκαν εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων του Δήμου Χάλκης ως κάτοικοι κράτους μέλους της Ε.Ε του οποίου δεν είναι πολίτες, ενώ ήσαν ήδη εγγεγραμμένοι ως δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντούτοις χωρίς δικαίωμα προέβη στην εγγραφή τους στα μητρώα και στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Χάλκης, εκδίδοντας προς τον σκοπό αυτόν αποφάσεις δημάρχου.
Επίσης σε αδιευκρίνιστο χρονικό σημείο και πάντως εντός του πρώτου διμήνου του έτους 2019, οπότε έλαβε χώρα η αναθεώρηση του Ειδικού Εκλογικού Καταλόγου Κοινοτικών Εκλογέων του Δήμου Χάλκης, όντας ομοίως το αρμόδιο για τη διαγραφή εκλογέων πρόσωπο, παρανόμως και εκ προθέσεως, διέγραψε από τον ειδικό αυτό εκλογικό κατάλογο του Δήμου Χάλκης, άνευ αιτιολογίας και μη πληρουμένων των νομίμων προϋποθέσεων 8 κοινοτικούς εκλογείς.
Οι 4 συγκατηγορούμενοι του ιδιώτες φέρονται να υπέβαλαν ψευδή αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο κ. Πατρός ανέφερε μεταξύ άλλων, εξεταζόμενος ότι τήρησε κατά γράμμα τις εγκυκλίους και τον νόμο. Επεσήμανε ότι οι εγγραφές έγιναν από δημοτικό υπάλληλο των ΚΕΠ ο οποίος είναι συγγενής του καταγγέλλοντος πολιτικού του αντιπάλου ο οποίος παρενέβη στο σύστημα του Δημοτολογίου και τελικώς τιμωρήθηκε πειθαρχικώς.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ Νίκος Πέρος και Μανώλης Βλάχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου