Ειδήσεις

Επικίνδυνη κόντρα κυβέρνησης-δικαστών για το πόθεν έσχες

«Χωρίς έλεγχο μετρητών και τιμαλφή δεν εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα», απαντούν κυβερνητικά στελέχη στο «βέτο» των δικαστών. Στα σκαριά η νέα νομοθετική ρύθμιση. Σενάρια συνωμοσίας στους διαδρόμους της Βουλής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε (και) τη δεύτερη νομοθετική ρύθμιση για το πόθεν έσχες ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει… την τρίτη, αμέσως μετά τις γιορτές.

«Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος» ήταν το σχόλιο του Μαξίμου χθες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, και όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος κυβέρνησης-δικαστών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα αναζητηθούν σε συσκέψεις στο Μαξίμου, με την αρχή να γίνεται σήμερα το πρωί.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως και στη νέα νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται η διάταξη που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους δικαστές: ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων θα αφορά και μετρητά άνω των 15.000 ευρώ που βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταθέσεων (π.χ. σε θυρίδες) αλλά και «κινητά στοιχεία» (τιμαλφή).

«Εάν αυτά τα δύο στοιχεία εξαιρεθούν από τον έλεγχο, τότε παύει να υφίσταται η έννοια του πόθεν έσχες αφού δεν μπορούν να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.

Σε μία τέτοια περίπτωση, «ακυρώνεται ο νόμος και κάτι πολύ περισσότερο: η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από το βήμα της Βουλής χθες, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Και προειδοποίησε: «Να δούμε ποιος θα κουραστεί. Η κυβέρνηση που θα επιμείνει στη διαφάνεια και τον έλεγχο, ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό;».

«Θα ρίξουν την κυβέρνηση»;

Το θέμα δέσποσε στα «πηγαδάκια» στη Βουλή, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να απορρίπτουν κυβερνητική υπαναχώρηση και τους έτερους, της αντιπολίτευσης, να προβλέπουν κλιμάκωση της αντίδρασης των δικαστών.

Οι πλέον «θερμοί» μάλιστα δεν απέκλειαν η κλιμάκωση να είναι τόσο σκληρή, που να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. «Αν βγάλουν αντισυνταγματικούς έναν-δύο σημαντικούς “μνημονιακούς” νόμους, θα τινάξουν στον αέρα την τρίτη αξιολόγηση», η επεξήγηση.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως δεν το θεωρούν πιθανό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. «Η αντίδραση των δικαστών στον ουσιαστικό έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων τους έχει εκθέσει στην κοινωνία. Οι σώφρονες θα σταματήσουν στον συντεχνιακό παράγοντα και θα αποτρέψουν κινήσεις που δεν θα ρίξουν απλώς την κυβέρνηση αλλά και την ίδια τη χώρα στα βράχια», η εκτίμηση.

«Το πήρε πάνω του» ο Αλ. Τσίπρας

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας (στην ΕΡΤ3) πήρε ευθέως θέση και «κάλυψε» τον υπουργό Δικαιοσύνης στην κόντρα του με τους δικαστές. «Προφανώς υπάρχει σεβασμός στη Δικαιοσύνη. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να μην παρεμβαίνουν και εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Ωστόσο ως πολίτης έχω το δικαίωμα να κρίνω αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη. Όταν βλέπω φαινόμενα που δικαστές επιχειρούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή να μην ελέγχονται, αγανακτώ. Και ως πολίτης και ως έχων βαρύνουσα ευθύνη οφείλω να εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου», είπε.

Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα δεν θα λείπει από την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο Προϋπολογισμό.

Μαρίνα Μάνη-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου