Τοπικές Ειδήσεις

Με δικόγραφο πρόσθετων λόγων ενισχύθηκε το οπλοστάσιο Καμπουράκη ενόψει της πρώτης μάχης ενώπιον του Εκλογοδικείου

Ο δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της παρατάξεως «Με Δύναμη για την Ρόδο» τονίζει ότι έλαβε από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43,378%, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ και συγκεκριμένα κατά 207 ψήφους το απαιτούμενο για εκλογή του ποσοστό 43% συν μιας ψήφου

Με δικόγραφο πρόσθετων λόγων ενισχύθηκε το οπλοστάσιο της παρατάξεως Καμπουράκη ενόψει της κρίσιμης, πρώτης, μάχης ενώπιον του εκλογοδικείου την 30η Νοεμβρίου 2023 για την ακύρωση και μεταρρύθμιση της αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που ανακήρυξε τους επιτυχόντες και επιλαχόντες συνδυασμούς και υποψηφίους στον Δήμο της Ρόδου.
Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης επικεφαλής της παρατάξεως «Με Δύναμη για τη Ρόδο» στρέφεται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», κατά της με αριθμό 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, κατά το μέρος που με αυτή, ανακηρύχθηκε επιτυχών συνδυασμός στο Δήμο Ρόδου, ο συνδυασμός «ΕΝΑ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΜΑΖΙ για τη ΡΟΔΟ», με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, κατά του συνδυσμού, ατομικά κατά του κ. Κολιάδη και των συνδυασμών «ΑΡΧΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ για το νησί μας» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Νικόλαο Γερονικόλα και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΡΟΔΟΥ» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Καλετό (Τάκη), Πότσο και κατά όλων των υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού.
Η θέση της παρατάξεως Καμπουράκη είναι ότι η προσφυγή στο εκλογοδικείο δεν αποτελεί ένα «καπρίτσιο» του επικεφαλής της, ούτε μια αδυναμία αναγνώρισης «ήττας» όπως διακινείται στα social media από «θερμόαιμους» αντιπάλους της.
Πρόκειται, όπως τονίζουν, αναφαίρετο για δικαίωμα και υποχρέωση, του επικεφαλής μιας δημοτικής ή περιφερειακής παράταξης, να εξαντλεί τα περιθώρια που του δίνει ο νόμος, γιατί το οφείλει πρωτίστως στους υποψηφίους του.
Σε όλα τα άτομα, που τον στήριξαν με την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιό του και δεν εκλέχθηκαν, επειδή ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, δεν τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα… για λίγες ψήφους.
Θυμίζουμε ότι η παράταξη «ΕΝΑ – Ενωμένοι Αλλάζουμε» με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, που ανακηρύχθηκε δήμαρχος στις εκλογές του β’ γύρου θα ασκήσει έως και 3 μέρες πριν από την ημέρα που θα προσδιοριστεί η δίκη από την Πρόεδρο του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου αντένσταση.
Δικαίωμα ασκήσεως ενστάσεως ως ο επιτυχών συνδυασμός με βάση την ανακήρυξη δεν της επιτρέπει ο νόμος.
H παράταξη Κολιάδη θα προσβάλει με την αντένστασή της, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», συνολικά 400 ψηφοδέλτια της παράταξης Καμπουράκη προκειμένου από έγκυρα να χαρακτηριστούν άκυρα και επιπλέον θα ζητήσει να γίνουν έγκυρα περίπου 120 ψηφοδέλτια τα οποία της είχαν ακυρωθεί από τις εφορευτικές επιτροπές. Ως προς τα αριθμητικά σφάλματα αυτά θα αφορούν σε 6-10 ψηφοδέλτια συνολικά.
Η παράταξη Καμπουράκη παραπονούμενη τόσο για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων από πλευράς δικαστικών αντιπροσώπων όσο και για την μη ικανοποίηση αιτημάτων της στην διαδικασία επίδειξης και επανακαταμέτρησης από το Πρωτοδικείο Ρόδου, με την ένστασή της ζητά την έκδοση σχετικής προδικαστικής απόφασης που θα διατάσσει ουσιαστικά νέα επίδειξη και επανακαταμέτρηση.
Ο κ. Καμπουράκης στην ένστασή του επισημαίνει δεκτών γενομένων ισχυρισμών του περί εγκυρότητας ψηφοδελτίων του που κρίθηκαν άκυρα και ψηφοδελτίων των λοιπών παρατάξεων που κρίθηκαν, όπως διατείνεται εσφαλμένως έγκυρα, ότι έλαβε από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43,327%, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ και συγκεκριμένα κατά 180 ψήφους το απαιτούμενο για εκλογή από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43% συν μίας ψήφου.
Αιτήθηκε ειδικότερα να προστεθούν στο συνολικό αριθμό ψηφοδελτίων που έλαβε ο συνδυασμός 95 ψήφοι και να ακυρωθούν 532 ψηφοδέλτια και να αφαιρεθούν αντίστοιχα από το σύνολο των ψηφοδελτίων, που έλαβαν οι συνδυασμοί των λοιπών παρατάξεων.

ΤΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΛΟΓΩΝ
Με το νέο δικόγραφο που υπέβαλε ο δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της παρατάξεως «Με Δύναμη για τη Ρόδο» προβάλλει νέους και αυτοτελείς ισχυρισμούς περί εσφαλμένης εφαρμογής της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρα 20-23 ν.4804/2021 σε συνδυασμό με τα άρθρα 70-77 του π.δ. 26/2012) σε αρκετά εκλογικά τμήματα, από τις οικείες εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να κριθούν εσφαλμένως άκυρα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του, τα οποία δεν φέρουν κανένα διακριτικό σημάδι ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να παραβιάζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Τα ψηφοδέλτια αυτά, όπως τονίζει, πρέπει να κριθούν από το Δικαστήριο ως έγκυρα και να προσμετρηθούν στο σύνολο των ψήφων που έλαβε ο συνδυασμός κατά την εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Διατείνεται με το δικόγραφο πρόσθετων λόγων επιπλέον της ενστάσεώς του ότι:
– 18 καθ’ όλα έγκυρα ψηφοδέλτια, εκ παραδρομής ή σφάλματος, θεωρήθηκαν άκυρα από τις οικείες εφορευτικές επιτροπές, δεν προσμετρήθηκαν υπέρ του συνδυασμού και πρέπει να κριθούν έγκυρα.
-41 ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών εσφαλμένα και μη νόμιμα θεωρήθηκαν έγκυρα από τις οικείες εφορευτικές επιτροπές και θα πρέπει να ακυρωθούν, και ως εκ τούτου να αφαιρεθούν από τον αριθμό των εγκύρων που έλαβαν οι συνδυασμοί των αντιδίκων, αλλά και από το σύνολο των εγκύρων της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης.
Προκύπτει όπως επισημαίνεται στο δικόγραφο πρόσθετων λόγων ότι ο συνδυασμός «Με Δύναμη για τη ΡΟΔΟ» έλαβε συνολικά 23.969 έγκυρα ψηφοδέλτια.
Ο συνολικός αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων διαμορφώνεται πλέον σε 55.256 και τούτων δοθέντων, έλαβε από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43,378%, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ και συγκεκριμένα κατά 207 ψήφους το απαιτούμενο για εκλογή από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43% συν μιας ψήφου, καθώς ο απαιτούμενος πλέον για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή αριθμός ψήφων είναι 23.762 (ήτοι 23.761 + 1 ψήφος).
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» ο αριθμός των ψήφων που απαιτείται να λάβει η παράταξη Καμπουράκη για να υπερβεί κατά μία ψήφο το μέτρο του 43% και να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο είναι 181 ή κατά μια δεύτερη εκδοχή 184.
Αυτές οι ψήφοι θα πρέπει ειδικότερα να προσμετρηθούν στην δύναμή της χωρίς να επέλθει καμία άλλη αλλαγή στις ψήφους των λοιπών παρατάξεων.
Θυμίζουμε ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει η απόφαση να εκδίδεται εντός 20 ημερών από την δικάσιμο.
Θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση ως το τέλος του έτους και πριν την ορκωμοσία της δημοτικής αρχής ενώ οι αντίπαλες παρατάξεις δύνανται να ασκήσουν αναιρέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τον χρόνο εκδόσεως απόφασης να προβλέπεται στους 2 μήνες.
Σημειώνεται ότι προθεσμία για την άσκηση της ένστασης ή η άσκησή της δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης και έτσι δικαιολογείται ότι ενώ δεν γνωρίζει κανείς πότε θα εκδοθεί η απόφαση και αν θα τηρηθούν οι προθεσμίες του νόμου ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης ανακοίνωσε την ορκωμοσία της δημοτικής αρχής για την 22α Δεκεμβρίου 2023.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Επί του αιτήματός του για την έκδοση προδικαστικής απόφασης ο κ. Καμπουράκης διατείνεται ότι δεν δυσχεράνθηκε απλώς, αλλά παραβιάσθηκε σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα πρόσβασής του στο εκλογικό υλικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει πλήρως και αποτελεσματικά το συνταγματικό του δικαίωμα δικαστικής προστασίας και τα εν γένει δικαιώματα άμυνας.
Οπως τονίζει «…είναι καταφανές ότι δεν δυσχεράνθηκε απλώς, αλλά παραβιάσθηκε σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα πρόσβασής μου στο εκλογικό υλικό, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ασκήσω πλήρως και αποτελεσματικά το συνταγματικό μου δικαίωμα δικαστικής προστασίας και τα εν γένει δικαιώματα άμυνας. Κύριο επιχείρημα της εν λόγω αρνητικής στάσης αποτέλεσε το γεγονός ότι ουδεμία ρητή νομοθετική διάταξη προβλέπει το εν λόγω δικαίωμα πρόσβασης στο σύνολο του εκλογικού υλικού και ότι στις περιπτώσεις αυτές υφίσταται απόλυτη διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου, που εν προκειμένω ασκεί διοικητικό έργο».
Ζητά έτσι «…να εκδοθεί προδικαστική απόφαση από το Δικαστήριό Σας, που να προβλέπει την χορήγηση της δυνατότητάς μας εντός ευλόγου χρόνου μιας επτά (7) ημερών να ασκήσουμε το δικαίωμά μας για πρόσβαση στο συγκεκριμένο εκλογικό υλικό, που ζητήσαμε με την υπ’ αριθ. 1658/25.10.2023 αίτησή μας και η οποία απορρίφθηκε. Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την δυνατότητα πρόσβασής μας στο εξής εκλογικό υλικό: α) επίδειξη του συνόλου των άκυρων ψηφοδελτίων στα συγκεκριμένα έξι τμήματα 239, 241, 242, 282, 316 και 335, μέρος των οποίων δεν μας είχε επιδειχθεί και β) την επίδειξη των πρωτοκόλλων ψηφοφορίας (τα οποία συμπεριλαμβάνονται προδήλως στο εκλογικό υλικό) στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων, δεδομένου ότι πιθανολογούμε βάσιμα ότι έχουν λάβει χώρα σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις κατά την σύνταξή τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου