Ειδήσεις

Κιβωτός του Κόσμου:- «Ανυπόστατα ψεύδη» – «Κάποιο παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει αυτό το πράγμα» λέει ο πατέρας Αντώνιος και η η πρεσβυτέρα

«Aνυπόστατα ψεύδη» χαρακτήρισε όσα έχουν καταγγελθεί για την Κιβωτό του Κόσμου ο πατέρας Αντώνιος ο οποίος φιλοξενήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος» είπε και ζήτησε σεβασμό για το έργο της οργάνωσης εδώ και 25 χρόνια.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Αυτά που σας λέω είναι από δημοσιεύματα που έχουμε διαβάσει, σε αυτά σας απαντούμε και έχουμε πέσει από τα σύννεφα», πρόσθεσε για το αν πάει το μυαλό του σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να εργάζονται στις δομές και να είναι αυτοί που καταγγέλλονται. «Αυτό που γνωρίζω πάρα πολύ καλά, είναι ότι ξαφνικά για ένα έργο που επιτελούμε 25 χρόνια, ο καθένας μιλάει λες και είναι γεγονός όλα αυτά, χωρίς αποδείξεις. Χωρίς να έχει γίνει έλεγχος. Επίσης, θα ήθελα και λίγο σεβασμό. Με την έννοια ότι στις δομές μας υπάρχουν πολλά παιδιά αυτή τη στιγμή. Η Κιβωτός του Κόσμου είναι σπίτι τους. Ένα σπίτι πρότυπο. Για παιδιά που έχουν θεραπευτική φροντίδα. Δεν μιλάμε μόνο για φαγητό, ύπνο, σχολείο. Μιλάμε για τη θεραπεία του τραύματος. Για αυτό που τόσα χρόνια μιλάω. Επειδή μας έρχονται παιδιά που είναι δύσκολα, που έχουν τραυματικές εμπειρίες», επισήμανε.

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πήγαν στην Αστυνομία και όχι στον ίδιο, απάντησε: «Αυτή είναι και η δική μας απορία. Έχω πάρα πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. Εμείς προσπαθούμε, αυτά τα παιδιά, όταν έρχονται, που δεν έχουν όρια, που προέρχονται από πάρα πολύ δύσκολες οικογένειες, πολλές φορές συγκρουόμαστε για να τα βοηθήσουμε. Να πάνε στο σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους. Να ορθώσουν ανάστημα σε πράγματα που δεν αρμόζουν».

«Εγώ έχω δώσει τη ζωή μου. Αυτό μπορώ να σας πω. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ό,τι έχω και δεν έχω. Δεν κάνουμε ποτέ διακοπές. Είμαστε από πάνω από αυτά τα παιδιά. Δεν ξέρω τι άλλο να πω», σημείωσε ακόμη.

Στο πλευρό του πατέρα Αντώνιου εμφανίστηκε και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή η οποία από την πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι οι καταγγελίες είναι υποκινούμενες από συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την Κιβωτό του Κόσμου. «Θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά που πήγαν και έκαναν τις καταγγελίες, πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάπου “Όλα αυτά που βγαίνουν είναι ανυπόστατα. Βάλλεται ένας οργανισμός, επειδή κάποιο παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει αυτό το πράγμα” συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό.

Ακόμα μία μαρτυρία στην «Κ» για εκμετάλλευση και σωματική βία
Παιδί που φιλοξενείται σε δομή της ΜΚΟ κατονόμασε για δράστη το ίδιο πρόσωπο

Καταθέσεις για τουλάχιστον δύο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών αγοριών από προβεβληµένο µέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσµου» έχουν στα χέρια τους οι αστυνοµικές και εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση. Η πρώτη αφορά, όπως δηµοσιοποίησε η «Κ», καταγγελία ενός 19χρονου αγοριού, που φιλοξενήθηκε στο παρελθόν σε δοµές της «Κιβωτού» και φέρεται να έπεσε θύµα σεξουαλικής εκµετάλλευσης το 2021. Εδωσε αναλυτική κατάθεση στους αστυνοµικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία αναφέρθηκε στη σχέση που είχε αναπτύξει µε συγκεκριµένο µέλος της ΜΚΟ, ενώ φέρεται να περιέγραψε και το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησής του από το ίδιο πρόσωπο.

Η δεύτερη κατάθεση δόθηκε χθες στην Ασφάλεια Αττικής από ανήλικο αγόρι, που φιλοξενείται σε δοµή της «Κιβωτού» στη Χίο, το οποίο κατήγγειλε ότι έγινε µάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου συγκατοίκου του από το ίδιο µέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που κατονόμασε και ο 19χρονος. Το περιστατικό στη Χίο συνέβη το 2021, µε τον ανήλικο αυτόπτη µάρτυρα, πάντως, να αρνείται να καταθέσει τότε στην ΕΛ.ΑΣ., ευρισκόµενος προφανώς σε καθεστώς φόβου. Η δηµοσιοποίηση της υπόθεσης, ωστόσο, και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων δηµιούργησε νέα δεδοµένα στην υπόθεση, µε τα στελέχη της αστυνοµίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διατυπώνουν την εκτίµηση πως ο αριθµός των καταγγελιών για κακοποιητικές συµπεριφορές θα αυξηθεί το επόµενο διάστηµα.

Οπως αποκάλυψε χθες η «Κ», η έρευνα ξεκίνησε προ πενταµήνου από τον Συνήγορο του Πολίτη µε αφορµή έρευνα για διοικητικού χαρακτήρα παρατυπίες. Στο διάστηµα που µεσολάβησε, τα στελέχη του Συνηγόρου έγιναν αποδέκτες της πρώτης από τις δύο καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Τη διαβίβασαν στην εισαγγελία, που µε τη σειρά της διέταξε την Ασφάλεια να πραγµατοποιήσει προκαταρκτική εξέταση. Χθες πάντως, η εισαγγελία ζήτησε πίσω τον φάκελο της υπόθεσης ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τη δηµοσιοποίηση της υπόθεσης.

Ο ανήλικος είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό με θύμα συγκάτοικό του.
Οι µαρτυρίες
Ενα ακόµη παιδί που έζησε σε δοµή της «Κιβωτού» καταθέτει την προσωπική του εµπειρία στην «Κ». Κάνει λόγο για υποχρεωτική εργασία, εκµετάλλευση και σωµατική βία. Σύµφωνα µε όσα λέει, ένας από τους εργαζοµένους της «Κιβωτού» τον χαστούκισε, τον έριξε στο πάτωµα, του άνοιξε το γόνατο – περιστατικό που συνέβη το 2017 στην κατασκήνωση της «Κιβωτού του Κόσµου» στη Ραφήνα. Επίσης ισχυρίζεται πως αφότου ενηλικιώθηκε και αποφάσισε να φύγει από την «Κιβωτό», µια υπεύθυνη δεν του έδινε τα έγγραφά του. «Δεν µου έδιναν τα νόµιµα έγγραφά µου, την ταυτότητα, το απολυτήριο, για να µην µπορώ να βρω δουλειά», τονίζει στην «Κ».

Θέση αναφορικά µε τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης και σεξουαλικής κακοποίησης φιλοξενούµενων παιδιών στις δοµές της «Κιβωτού του Κόσµου» πήρε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Ο νόµος είναι νόµος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική µεταχείριση. Για κανέναν. Οποιος και αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύµα», δήλωσε.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου