Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Τρόφιμα, βρεφικές τροφές, φάρμακα, είδη ατομικής και οικιακής καθαριότητας, πάνες για βρέφη και ηλικιωμένους, εισιτήρια αστικής – υπεραστικής συγκοινωνίας, ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική φροντίδα, τροφές για κατοικίδια, σχολικά είδη και οικιακές συσκευές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν σήμερα.
Η ίδια ανάγκη θα υπάρχει και αύριο, ίδια και την επόμενη εβδομάδα, προφανώς και τον επόμενο μήνα, ίσως και τον μεθεπόμενο. Το σίγουρο είναι πως για πρώτη φορά τα μέλη της τοπικής κοινωνίας καλούνται να αναλάβουν ατομικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη αυτών των αναγκών και μάλιστα σε τακτική βάση.
Οι λίστες με τα ονόματα προσώπων που έχουν ανάγκη στη Ρόδο είναι ατελείωτες. Δεν έχει σημασία το πόσοι είναι, αλλά το τι ακριβώς χρειάζονται και με ποιο τρόπο μπορούν να τους δοθούν τα όσα τους λείπουν.
Έστω ένα κουτί γάλα
«Ο κόσμος που χρειάζεται βοήθεια έχει πολλαπλασιαστεί. Οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει τα επιδόματά τους, έχουν μείνει απλήρωτοι από τις δουλειές τους, έρχονται και ζητούν αυτό που τους λείπει, ζητούν γάλα για τα παιδιά τους, ζητούν κάτι για να τους φτιάξουν πρωινό», δήλωσε στη “δημοκρατική” η κα. Σοφία Μανιά από τον φιλανθρωπικό σύλλογο «Αγία Σοφία». Έδρα του είναι η οδός Μαραθώνος 2 στη συνοικία Ροδίνι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βαδίζουν χιλιόμετρα για να φτάσουν εκεί και να πάρουν αυτό που τους λείπει. Δεν θα ζητήσουν το κάτι περισσότερο, κάτι που σίγουρα θα χρειαστούν αύριο, διότι γνωρίζουν ότι πιθανώς να το στερήσουν από εκείνον που το χρειάζεται σήμερα.
«Χρειαζόμαστε τα πάντα, ό,τι μπορεί να δοθεί από τα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, πάνες για παιδιά και ηλικιωμένους, φάρμακα κατόπιν συνεννόησης και γενικά ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να κάνει την καθημερινότητα των ανθρώπων καλύτερη», εξήγησε η κα. Μαίρη Φαρμακίδη, πρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου «Νοιάζομαι και Πράττω». Ο χώρος τους βρίσκεται επί της οδού Δημοκρατίας 27, δίπλα στον κινηματογράφο Παλλάς και η ιδιοκτήτρια τον έχει διαθέσει δωρεάν για να βοηθήσει το σύλλογο στο έργο του. «Εχουμε τέσσερα βιβλία γεμάτα ονόματα, ξέχωρα οι καταχωρήσεις στον υπολογιστή, δε μετράμε πια, ο κόσμος αυξάνεται συνέχεια».
Ο «Νοιάζομαι και Πράττω» δραστηριοποιείται και προς την κατεύθυνση υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες, αλλά και παιδιών που χρειάζονται παιδοψυχιατρική βοήθεια. «Το κάθε πρόσωπο που περνά το κατώφλι μας έχει τις δικές του, ξεχωριστές ανάγκες και αυτές μπορεί να είναι επιβίωσης, μπορεί όμως να είναι και φυγής από ένα βίαιο περιβάλλον. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε. Σε προσκαλώ να έρθεις και να καθίσεις μαζί μας μερικές ώρες, να δεις πόνο αφόρητο. Έχουμε πρόσωπο που τακτικά διανύει 30 χιλιόμετρα κάνοντας ωτοστόπ για να έρθει και να πάρει ένα κουτί γάλα σε σκόνη για το βρεφάκι του».
Το μήνυμα που μεταδίδεται προς πάσα κατεύθυνση είναι ένα: Η κάθε προσφορά είναι σημαντική. Έστω κι ένα κουτί γάλα μακράς διαρκείας.
Οι επίσημες δομές έχουν ξεπεράσει τις δυνάμεις τους
Ο όγκος των καθημερινών ανθρωπίνων αναγκών στο νησί είναι τόσο μεγάλος ώστε πια έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που έχουν οι επίσημες δομές. Τόσο ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας Ρόδου, όσο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε καθημερινό αγώνα με το χρόνο. Η υγειονομική κρίση έχει στην κυριολεξία απορροφήσει όλους τους κρατικούς πόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία πλήρους οικονομικής κάλυψης όλων των αναγκών που απαιτούν οι επίσημες δομές κοινωνικής υποστήριξης.
Παρά τα προβλήματα, σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, το Συσσίτιο Πρόνοιας και όλα τα σχετικά προγράμματα του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλευρό εκείνων που έχουν ανάγκη βρίσκονται τόσο η Μητρόπολη Ρόδου, όσο και η Καθολική Εκκλησία της Ρόδου. Ως θρησκευτικές δομές συνεισφέρουν σημαντικά και σ’ αυτή την περίοδο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού Νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων απαγορεύει τη διασταύρωση των πληροφοριακών δεδομένων που έχουν οι επίσημες δομές. Έτσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων με όλους εκείνους που έχουν τακτικές ή περιοδικές ανάγκες υποστήριξης, γεγονός που θα βοηθούσε σημαντικά το έργο της κοινωνικής πρόνοιας.
Οι ιδιώτες, οι επιχειρήσεις
και ο Άη Βασίλης που χρειάζεται βοήθεια
Κάποιοι προσφέρουν ανώνυμα και κάποιοι άλλοι επώνυμα. Είναι εκείνοι που κρύβονται για να μην δει ο κόσμος την προσφορά τους, είναι και κάποιοι άλλοι που ανεβάζουν στο facebook φωτογραφίες με την κοινωνική τους δράση. Στην σημερινή χρονική στιγμή δεν έχει τόση σημασία το τι κινητοποιεί το κάθε πρόσωπο στο να προσφέρει, όσο αυτή καθ’ αυτή η προσφορά.
Στις περιγραφές τους τα μέλη των φιλανθρωπικών συλλόγων κάνουν επώνυμες αναφορές για τις διαρκείς δωρεές από συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι δωρεές αυτές αφορούν κυρίως σε είδη διατροφής, τα οποία σχεδόν την ίδια μέρα προωθούνται προς εκείνους που τα έχουν ανάγκη.
Φούρνοι, επιχειρήσεις Cafe, ζαχαροπλαστεία, επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων και φαρμάκων, ιδιώτες γιατροί, ψυχολόγοι και μάστορες κάθε είδους εγγράφονται σιγά – σιγά στις λίστες των φιλανθρωπικών συλλόγων δηλώνοντας διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν εγγραφεί, μα η προσφορά τους είναι μεγάλη. Αν όμως σ’ αυτές τις λίστες προσφοράς εγγραφούν ακόμα περισσότεροι, τότε ο χειμώνας θα είναι στα σίγουρα πιο εύκολος για όλους.
Επειδή δε, το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο προς τα παιδιά και επειδή έρχεται η πιο γιορτινή περίοδος του έτους, είναι καλοδεχούμενες οι προσφορές για Χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαμπιόνια, αλλά και κάθε είδους παιχνίδια. Είναι ένα κάλεσμα από τους φιλανθρωπικούς συλλόγους, τους γνωστούς και τους λιγότερο γνωστούς, προς όλους ώστε να δοθεί μια μικρή βοήθεια στον Άγιο Βασίλη που φέτος θα είναι αδύνατο να μετακινηθεί από το σπίτι του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ