Ειδήσεις

Μπουρλά της Pfizer: Ωρες μετά την έγκριση θα αρχίσει η διανομή του εμβολίου

Στα 50 εκατ. θα φτάσουν οι δόσεις στο τέλος του έτους κι άλλες 1,3 δισ. θα παραχθούν το 2021

Ζήτημα λίγων ωρών θα πρέπει να θεωρείται η διανομή του εμβολίου της Pfizer από τη στιγμή που θα προχωρήσει η έγκρισή του. Στη συγκεκριμένη αποκάλυψη προχώρησε ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Αλβέρτος Μπουλά μιλώντας στο Sky News. Ακόμη ο κ. Μπουρλά επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί πάνω από 20 εκατ. δόσεις εμβολίου και η παραγωγή συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer τόνισε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου COVID-19 «εντός ωρών» από τη λήψη της επίσημης έγκρισης. Παράλληλα θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα – μέσα σε λίγες μέρες» και θα ξεκινήσει άμεσα να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη γίνει.

Aκόμη συμπλήρωσε ότι η αποστολή των δόσεων στις χώρες θα γίνει μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές. Επιπλέον θα αυξηθεί η πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης». Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Το φως είναι πραγματικό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της «Φάσης 3», του εμβολίου για τον κορονοϊό, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Σύμφωνα με τη μελέτη το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Ο κ. Μπουρλά χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «θεαματική» και «μια υπέροχη στιγμή για την επιστήμη αλλά, το πιο σημαντικό, για την ανθρωπότητα». Ακόμη, ανέφερε πως η ημέρα που του είπαν για την επιτυχία του εμβολίου ήταν «η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου».

Μέχρι τώρα η Pfizer έχει παράγει πάνω από 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Μάλιστα από την εταιρεία περιμένουν ότι μέχρι το τέλος του έτους η παραγωγή θα έχει φτάσει τις 50 εκατ. δόσεις. Άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις προγραμματίζονται να κατασκευαστούν το 2021. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο πριν ξεκινήσει να χρησιμοποιείται θα χρειαστεί να εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

«Είναι ζήτημα ημερών πριν υποβάλουμε αίτηση για την αποστολή των απαιτούμενων πληροφοριών σε ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Τότε είναι η σειρά τους. Πρέπει να αφιερώσουν το χρόνο τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες τους. Μόλις μας δώσουν το πράσινο φως, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την αποστολή σε μερικές ώρες. Οι μεγάλες ρυθμιστικές αρχές του κόσμου ακούν ο ένας τον άλλον, αλλά τροφοδοτούνται επιστημονικά. Είναι ανεξάρτητες. Δεν είναι πιθανό για μια υπηρεσία να χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει και μια άλλη να φτάσει σε ένα συμπέρασμα πολύ πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μπουρλά.

Τέλος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του θα αντιδρά σε κάθε απόφαση που θα λαμβάνει, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα χορηγεί έγκριση, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου