ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χρεοκοπία της Thomas Cook εξακολουθεί να στοιχειώνει τα ελληνικά ξενοδοχεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Thomas Cook
Μέγεθος γραμμάτων

Την ώρα που οι τα­ξι­διω­τι­κές αφί­ξεις και ει­σπρά­ξεις στα ελ­λη­νι­κά ξε­νο­δο­χεία έχουν μειω­θεί πε­ρισ­σό­τε­ρο από 80% σε σχέση με πέ­ρυ­σι και πολλά εξ αυτών αντι­με­τω­πί­ζουν σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα εξό­φλη­σης τι­μο­λο­γί­ων από τα τα­ξι­διω­τι­κά γρα­φεία για τις φε­τι­νές υπη­ρε­σί­ες, με­γά­λος αριθ­μός ξε­νο­δό­χων πα­λεύ­ει ακόμα με τα από­νε­ρα της χρε­ο­κο­πί­ας της Thomas Cook πέ­ρυ­σι το φθι­νό­πω­ρο. Τα τι­μο­λό­για της Thomas Cook, αθροι­στι­κής αξίας που εκτι­μά­ται πως προ­σεγ­γί­ζει τα 200 εκατ. ευρώ, δεν πλη­ρώ­θη­καν. Ούτε βέ­βαια ο ΦΠΑ τους, για τον οποίο το Δη­μό­σιο έχει μεν ανα­βά­λει την εί­σπρα­ξη του έως τον Μάρ­τιο του 2021, πλην όμως στην πράξη οι συ­γκε­κρι­μέ­νοι ξε­νο­δό­χοι δια­πι­στώ­νουν τώρα πως δεν μπο­ρούν να λά­βουν φο­ρο­λο­γι­κή ενη­με­ρό­τη­τα.

Η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξε­νο­δό­χων (ΠΟΞ), με επι­στο­λή που απέ­στει­λε χθες Δευ­τέ­ρα προς την κυ­βέρ­νη­ση, επα­νέρ­χε­ται για πολ­λο­στή φορά στο ζή­τη­μα του ανεί­σπρα­κτου ΦΠΑ των τι­μο­λο­γί­ων της Thomas Cook ανα­φέ­ρο­ντας πως «θα έπρε­πε ήδη το συ­γκε­κρι­μέ­νο πρό­βλη­μα να έχει επι­λυ­θεί ορι­στι­κά και σύμ­φω­να με όσα προ­βλέ­πο­νται στη με αριθ­μό 355/2019 από­φα­ση του ΣτΕ και έχουν γίνει δεκτά από την ΑΑΔΕ, αλλά και από τη Διεύ­θυν­ση Επί­λυ­σης Δια­φο­ρών της ΑΑΔΕ με τη με αριθ­μό 2507/2019 από­φα­σή της να απαλ­λα­γούν οι ξε­νο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις από την υπο­χρέ­ω­ση κα­τα­βο­λής του ανεί­σπρα­κτου ΦΠΑ των τι­μο­λο­γί­ων που εξέ­δω­σαν προς τη Thomas Cook». «Αντ’ αυτού, μέχρι σή­με­ρα έχει προ­βλε­φθεί μόνο η υπό συ­γκε­κρι­μέ­νους όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις ανα­στο­λή της πλη­ρω­μής των πα­ρα­πά­νω ποσών, ανα­στο­λή η οποία πα­ρα­τά­θη­κε με το άρθρο 295 του ν. 4738 έως τις 30-4-2021. Πλην όμως, όπως δια­πί­στω­σαν τα μέλη μας που εμπί­πτουν στο πεδίο εφαρ­μο­γής της ανω­τέ­ρω διά­τα­ξης, παρά τη χο­ρη­γού­με­νη ανα­στο­λή δεν μπο­ρούν να λά­βουν φο­ρο­λο­γι­κή ενη­με­ρό­τη­τα διότι τα πα­ρα­πά­νω ποσά, αν και η πλη­ρω­μή τους έχει ανα­στα­λεί, εμ­φα­νί­ζο­νται ως οφει­λό­με­να». Ζητεί έτσι η ΠΟΞ να απαλ­λα­γούν οι ξε­νο­δό­χοι από την υπο­χρέ­ω­ση κα­τα­βο­λής ποσών που ούτε ει­σέ­πρα­ξαν ούτε πρό­κει­ται να ει­σπρά­ξουν.

Με δεύ­τε­ρη χω­ρι­στή επι­στο­λή της προς την κυ­βέρ­νη­ση η ΠΟΞ όμως ζητεί και πα­ρο­χή δυ­να­τό­τη­τας τρο­πο­ποί­η­σης του κι­νή­τρου σε ήδη ενταγ­μέ­να επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια στον ν. 4399/2016 (π.χ. από φο­ρο­α­παλ­λα­γή σε επι­χο­ρή­γη­ση ή και ενί­σχυ­ση προ­σω­πι­κού) καθώς λόγω της κρί­σης δεν ανα­μέ­νε­ται κερ­δο­φο­ρία για την πλειο­νό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων την ερ­χό­με­νη τριε­τία. Πα­ράλ­λη­λα, η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξε­νο­δό­χων προ­τεί­νει να υπάρ­ξει η δυ­να­τό­τη­τα επι­χο­ρή­γη­σης και υφι­στά­με­νου προ­σω­πι­κού, και όχι μόνο δη­μιουρ­γού­με­νης απα­σχό­λη­σης. Προ­τεί­νει επί­σης η ΠΟΞ την έντα­ξη του ξε­νο­δο­χεια­κού κλά­δου στο άρθρο 12 του ανα­πτυ­ξια­κού νόμου, κα­θό­τι τα επό­με­να έτη δεν ανα­μέ­νε­ται κερ­δο­φο­ρία από τη λει­τουρ­γία των ξε­νο­δο­χεί­ων και κατά συ­νέ­πεια η λήψη φο­ρο­α­παλ­λα­γής δεν απο­τε­λεί κί­νη­τρο για νέες επεν­δύ­σεις. Ακόμη, οι ξε­νο­δό­χοι ει­ση­γού­νται την αύ­ξη­ση του ορίου ενί­σχυ­σης του ανα­πτυ­ξια­κού νόμου 4399/16 ανά επεν­δυ­τι­κό σχέ­διο στα 10 εκατ. ευρώ στο κα­θε­στώς των μι­κρών επι­χει­ρή­σε­ων, στα πρό­τυ­πα του κα­θε­στώ­τος της «γε­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας», ενώ χα­ρα­κτη­ρί­ζουν ση­μα­ντι­κό κί­νη­τρο για νέες επεν­δύ­σεις την τρο­πο­ποί­η­ση του ν. 4399/2016, ώστε το πο­σο­στό της επι­δό­τη­σης να χο­ρη­γεί­ται στο σύ­νο­λο του Χάρτη Πε­ρι­φε­ρεια­κών Ενι­σχύ­σε­ων και όχι στο 70% αυτού.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.