Ειδήσεις

Αναδρομικά συνταξιούχων – κληρονόμοι: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ξεκινούν απόψε οι αιτήσεις των κληρονόμων για τα αναδρομικά των θανόντων συνταξιούχων. Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση. Πότε θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται

Σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου το απόγευμα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑwww.efka.gov.gr για τα αναδρομικά των κληρονόμων. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι κληρονόμοι 172.222 θανόντων συνταξιούχων, θα λάβουν κατά το κληρονομικό τους μερίδιο τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνταν ο εκλιπών μόνο κατόπιν αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές της κύριας σύνταξης το διάστημα του 11μηνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και το ποσό των αναδρομικών σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα 11.254 ευρώ.

Η αίτηση για τα αναδρομικά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Όσον αφορά στην καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους ο κ. Βρούτσης είπε, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν όλοι δικαιούχοι έως το τέλος Δεκεμβρίου.

«Όσο πιο γρήγορα υποβάλουν την αίτηση οι κληρονόμοι για την χορήγηση των αναδρομικών ποσών τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθούν», είπε ο ίδιος.

Όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση ο κάθε κληρονόμος, για παράδειγμα η/ο σύζυγος, το κάθε παιδί κλπ., ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν τρία δικαιολογητικά προκειμένου να πληρωθούν. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών το κρίσιμο 11μηνο.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό του εισόδημα την περίοδο 11.06.2015 – 12.05.2016. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξή του, οι κληρονόμοι του – δηλαδή η σύζυγος ή ο σύζυγος ή τα παιδιά κλπ – θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών, με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Προσοχή, ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση ρόλο παίζει το κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς και όχι το ασφαλιστικό δίκαιο που αφορά στην μεταβίβαση της σύνταξης (δηλαδή 70% η χήρα ή ο χήρος κλπ).

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός με βάση και έγγραφα όπως το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Θάνατος εντός του 11μηνου 11.06.2015 έως και 12.05.2016

Σε αυτή την περίπτωση κι εφόσον ο δικαιούχος συνταξιούχος απεβίωσε εντός τους κρίσιμου 11μηνου, οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή, υποβάλλοντας την ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 2016, τότε οι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο διάστημα 11.06.2015  – 12.01.2016.

Αντίστοιχα αν ο συνταξιούχος πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου του 2016, οι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο διάστημα 11.06.2015  – 22.02.2016 κ.ο.κ.

Η διαδικασία για να λάβουν οι κληρονόμοι τα αναδρομικά είναι η ίδια, δηλαδή με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει χήρα με δύο ανήλικα παιδιά και αναδρομικά 3.000 ευρώ, θα τα μοιραστούν κατ’ αναλογία η μητέρα και τα δύο τέκνα (με 1/4 και 3/4 αντίστοιχα). Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο αυτό, υποβάλλοντας αίτηση.

Αναλυτικότερα:

Συνταξιούχοι του Δημοσίου: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 11.254 ευρώ και το μέσο ποσό στα 990 ευρώ. Το μέγιστο ποσό αναδρομικών είναι με διπλή σύνταξη από Δημόσιο, ή και άλλο Ταμείο.

  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 5.839 ευρώ και το μέσο στα 623 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 7.778 ευρώ και το μέσο στα 1.992 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 4.010 ευρώ και το μέσο στα 908 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 10.284 ευρώ και το μέσο στα 647 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 7.167 ευρώ και το μέσο στα 1.438 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 6.895 ευρώ και το μέσο στα1.881 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι από ΤΑΠ-ΔΕΗ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 7.109 ευρώ και το μέσο στα 1.915 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι από ΟΓΑ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 1.726 ευρώ και το μέσο στα 242 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 6.054 ευρώ και το μέσο στα 1.153 ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου