Κατά την τοποθέτησή της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί «νέο» πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά, έκτακτο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ (σ.σ. χαράτσι) που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% τάχθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Αντίθετη απόφαση είχε εκδώσει προ καιρού το Δ’ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει κατά πλειοψηφία ότι η επιβολή του είναι αντισυνταγματική, ενώ με την άποψη αυτή είχε ταχθεί τότε ως μέλος του τμήματος, η σημερινή πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω σοβαρότητος.

Κατά την τοποθέτησή της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί «νέο» πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά, έκτακτο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναφορικά με το έλλειμμα του 2011, καθώς και την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων κατά το έτος 2012.

Κατά την εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου το “χαράτσι” «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσανάλογη επέμβαση στην περιουσία ενός εκάστου των φορολογουμένων», αν ληφθεί υπόψη, αφενός μεν το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του (2011-2012), αφετέρου δε το ύψος αυτού σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 0/00)».

Στην συνέχεια ο δικηγόρος του Δημοσίου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., πολύ περισσότερο όταν για την επιβολή του συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν στον να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά.

Επίσης, ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι από το χαράτσι εισπράχθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα το ποσό έχει ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση δε που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι τότε θα υπάρξει κίνδυνος για το δημοσιονομικό, καθώς θα χρειαστεί να επιστραφεί το ποσό αυτό στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, αντέδρασαν στον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι πρέπει να επιστραφούν τα 6,5 δισ. ευρώ σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι, λέγοντας ότι η επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν, προϋποθέτει ότι όλοι οι πολίτες θα είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, κάτι που δεν συμβαίνει.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ