Ο «υπερπληθυσμός» αποτελεί σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης το σοβαρότερο πρόβλημα στις ελληνικές φυλακές. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης ο κ. Χαρ. Αθανασίου, στις υφιστάμενες δομές υπάρχουν 9886 θέσεις, και οι κρατούμενοι είναι αυτή τη στιγμή 11931. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας στενοχωρεί» είπε ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη σχέδια είτε για τη δημιουργία νέων καταστημάτων κράτησης, είτε για τη λειτουργία νέων πτερύγων. Ως προς το τελευταίο, πάντως, σχετικά δηλαδή με τις νέες πτέρυγες, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ενώ οι υποδομές είναι έτοιμες να υποδεχτούν κρατουμένους –κάτι που θα προσέφερε μερική αποσυμφόρηση στα σωρφονιστικά καταστήματα-, δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό που θα καθιστούσε λειτουργικές.

«Ζητάμε τουλάχιστον 500 υπαλλήλους, σωφρονιστικούς και εξωτερικούς» είπε με έμφαση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την πραγματοποίηση προσλήψεων.

Σχολιάζοντας παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι δεν έχει δεχθεί παράπονα για συμπεριφορές σωφρονιστικών υπαλλήλων, ή για το προσφερόμενο στις φυλακές φαγητό. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν 892 αλλοδαποί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκ των οποίων ουδείς έχει υποβάλει αίτημα να μεταφερθεί σε φυλακή της χώρας καταγωγής του, προκειμένου εκεί να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Παράλληλα επανέλαβε ότι το 63% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.

Μεταξύ άλλων, τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων εκτός φυλακής («βραχιολάκι»), ο κ. Αθανασίου είπε πως υπήρξε καθυστέρηση εξαιτίας της προσφυγής στη δικαιοσύνη των δύο εταιρειών που δεν επιλέχθηκαν για το έργο. Το δικαστήριο απέρριψε πρόσφατα τις προσφυγές και έτσι η διαδικασία εισάγεται στην τελική ευθεία, πρόσθεσε. «Το μέτρο με το βραχιολάκι θα πάει καλά, πρέπει να το στηρίξουμε όλοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τούτων δοθέντων, και ενώ επισημαίνεται διαρκώς και σε όλους τους τόνους ότι εξαιτίας έλλειψης χρημάτων διαχρονικά προβλήματα των ελληνικών φυλακών μένουν ουσιαστικά άλυτα, μόνο ως «αστείο» ακούστηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η προοπτική να υπάρξει πρόβλεψη στο μέλλον ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε κρατουμένους να συνευρίσκονται με συζύγους τους εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ