Ρεπορτάζ

Στα όρια της αντοχής τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ!

Στα όρια της αντοχής τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ στη Ρόδο, λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης. Έπειτα και από την αποχώρηση οκτώ συναδέλφων τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού, όλοι οι τομείς στη Ρόδο, λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία των διασωστών οι οποίοι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, όπως δηλώνει στη «δ» ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων, κ. Φιλήμονας Χατζησταμάτης, δεν παίρνουν πλέον άδειες και δεν κάνουν ρεπό, ακολουθώντας εξαντλητικά ωράρια εργασίας.
Σε συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο ο κ. Χατζησταμάτης και μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, Νικόλαο Παπαευσταθίου, ο οποίος βρέθηκε στο νησί με αφορμή την άσκηση προσομοίωσης διαχείρισης θυμάτων καταστροφών, που διοργανώθηκε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», τέθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να γίνει αναπλήρωση των θέσεων που μένουν κενές, σημειώνοντας πώς η διαδικασία έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε όλες τις άλλες υγειονομικές περιφέρειες και έχει προσληφθεί υγειονομικό-επικουρικό προσωπικό που είχε υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας. Ο κ. Παπαευσταθίου δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του. Δεσμεύθηκε όμως ότι η διοίκηση του ΕΚΑΒ θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα (σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στην Κω και στην Κάλυμνο)!
«Αυτό που ζητάμε είναι να γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, των αναγκαίων ειδικοτήτων από όσους έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα του Υπουργείου. Προβλέπεται άλλωστε από τον σχετικό νόμο ότι τα κενά που θα προέκυπταν μετά την αναστολή εργασίας των υγειονομικών υπαλλήλων, θα καλύπτονταν άμεσα με νέες προσλήψεις προσωπικού, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα. Για να αντεπεξέλθουμε στις υπάρχουσες ανάγκες, έχουμε «κόψει» όλες τις άδειες και τα ρεπό μας με αποτέλεσμα η κόπωση και η εξάντλησή μας να είναι μεγάλη. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από την 2η ΥΠΕ να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις μέσω της πλατφόρμας, χωρίς όμως να εισακουστούμε μέχρι σήμερα», δήλωσε στη «δ» ο κ. Χατζησταμάτης επισημαίνοντας ότι μοιραία η ανταπόκριση σε πολλά περιστατικά δεν μπορεί να είναι άμεση. Όταν εκδηλώνονται ταυτόχρονα πολλά συμβάντα (τροχαία ατυχήματα, παθολογικά περιστατικά, πνιγμοί κλπ) και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Νότια Ρόδος ή ο Έμπωνας, όπου δεν υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ, δεν είναι πάντα εφικτό να φθάσει άμεσα ασθενοφόρο.
Νοσηλείες στο Νοσοκομείο
Εξυπακούεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη στελέχωσης του ΕΚΑΒ που καλείται να διαχειριστεί πολλά «ύποπτα» περιστατικά. Σημειώνεται πάντως ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη μονάδα Covid δεν παρουσιάζει αύξηση κατά το τελευταίο διάστημα. Συνολικά 16 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο ΓΝΡ με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι δύο ασθενείς (ένας άνδρας και μία γυναίκα 50-60 ετών) διασωληνωμένοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου