Τοπικές Ειδήσεις

Κακουργηματικές διώξεις στα μέλη οργανωμένης­ εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών

Ποινικές διώξεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα από κυβερνήτη σκάφους, από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα, για διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών, για παράνομη είσοδο στην χώρα, για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία πλοίων, όπου προέκυψε κίνδυνος για τον άνθρωπο, για διευκόλυνση μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών, για εξασφάλιση καταλύματος για την απόκρυψη μεταναστών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, άσκησε η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, στους συληφθέντες από στελέχη του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, την 14η, 15η και 16η Οκτωβρίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα την 14η Οκτωβρίου 2021 υποβλήθηκε αρμοδίως δικογραφία εις βάρος ενός 29χρονου υπηκόου Αλβανίας για τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου 6 Σύρων μεταναστών.
Πιο συγκεκριμένα το πρωί της 14ης Οκτωβρίου 2021 οι λιμενικοί ενημερώθηκαν για την ύπαρξη μεταναστών στις Φάνες. Στο σημείο έσπευσε περιπολικό για τον εντοπισμό τους και περί ώραν 02.00 εντόπισαν ένα όχημα και το ακινητοποίησαν. Εκινείτο στην περιφερειακή οδό Ρόδο – Καμείρου με κατεύθυνση προς την πόλη.
Στο όχημα επέβαιναν 5 Σύροι μετανάστες και ο Αλβανός ενώ μετά από έρευνα βρέθηκε ακόμη ένας μετανάστης που είχε αποβιβαστεί από λέμβο.
Σκάφος του λιμενικού εντόπισε στην ακτή ένα φουσκωτό σκάφος, πορτοκαλί χρώματος με εξωλέμβια μηχανή.
Την μεταφορά των μεταναστών είχε κανονίσει ένας αλλοδαπός ονόματι “Al Sabaa” που διαμένει στην Τουρκία έναντι 2.500 ευρώ το άτομο.
Αποβιβάστηκαν στην Ρόδο 10 μετανάστες και ο κυβερνήτης της λέμβου διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση ενώ εκείνοι επρόκειτο να συναντήσουν τον Αλβανό στο αεροδρόμιο για να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει σε κατάλυμα.
Ο Αλβανός υποστήριξε ότι ενήργησε κατόπιν συνεννόησης με έναν αλλοδαπό ονόματι «Ahmed Hassa» με τον οποίο συνομιλούσε μέσω του what’s up.
Επιπλέον υποβλήθηκε κι άλλη δικογραφία εις βάρος ενός 25χρονου Τούρκου που συνελήφθη το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Ο Τούρκος εντοπίστηκε στις Φάνες στερούμενος νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή του στη χώρα και αναγνωρίστηκε από τους παράτυπους μετανάστες ως ο κυβερνήτης του σκάφους με το οποίο τους μετέφερε από τα έναντι τουρκικά παράλια στη Ρόδο και ακολούθως συνελήφθη.
Στην απολογία του δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι πλήρωσε σε απροσδιόριστο χρόνο 2500 ευρώ προκειμένου να τον μεταφέρει ένας διακινητής ονόματι Taifun στη Ρόδο.
Επιπρόσθετα, ελήφθη συμπληρωματική κατάθεση παράτυπου μετανάστη, υπηκόου Συρίας, σύμφωνα με την οποία κατά την αποβίβαση του στην Ρόδο, ήρθε σε επικοινωνία με αλλοδαπό ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει όλες τις διαδικασίες για την παραλαβή τους, την μεταφορά τους σε κατάλυμα (safehouse) στην Ρόδο και στην συνέχεια την περαιτέρω προώθηση τους στην Αθήνα.
Ο εν λόγω τηλεφωνικός αριθμός σύμφωνα με την απολογία του συλληφθέντος 29χρονου Αλβανού σε άτομο με το ψευδώνυμο Ahmed Hassan, οποίος του υπέδειξε το σημείο από όπου παρέλαβε τους μετανάστες με το αυτοκίνητο του, με σκοπό την μεταφορά τους στην πόλη της Ρόδου έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.
Επιπλέον ο συλληφθείς Αλβανός κατά την διάρκεια της κράτησης του στο Κ.Λ. Ρόδου θέλησε να συνεργαστεί και να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση και τον τρόπο δράσης τής εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.
Οι λιμενικοί του υπέδειξαν φωτογραφία του Παλαιστίνιου , ηλικίας 30 ετών, ο οποίος είχε απασχολήσει επανειλημμένα τις αρχές και τον αναγνώρισε ως το άτομο με στοιχεία Ahmed Hassan ο οποίος, σύμφωνα τις ληφθείσες καταθέσεις και απολογίες, φέρεται να οργάνωσε την παραλαβή των μεταναστών και την εξασφάλιση οδηγού, ο οποίος θα τους μετέφερε σε safehouse αποκρύπτοντας τους από τις αρχές.
Εις βάρος του συγκεκριμένου Παλαιστίνιου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Ρόδου για την εμπλοκή του σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών, υπόθεση που έλαβε χώρα την 30η Απριλίου 2021
Την 15η Οκτωβρίου 2021 υποβλήθηκε τρίτη δικογραφία εις βάρος δύο 33χρονων Κούρδων, μελών της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης.
Οι δύο Κούρδοι αναγνωρίστηκαν ως οι κυβερνήτες του δουλεμπορικού που είχε μεταφέρει τους μετανάστες στις Φάνες.
Την 16η Οκτωβρίου 2021 υποβλήθηκε και τέταρτη δικογραφία εις βάρος ενός 66χρονου Ροδίτη, ενός 71χρονου Ροδίτη κι ενός 38χρονου Σύρου.
Οι δύο πρώτοι είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων στα οποία μετέφεραν μετανάστες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ο 38χρονος ήταν εκείνος που συντόνιζε μαζί με τους Τούρκους διακινητές την παράνομη είσοδο τους στην χώρα, την παραλαβή και την μεταφορά τους στα ξενοδοχεία.
Οι απολογίες των συλληφθέντων ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Μαρία Κρικοπούλου, Αγάπη Θυρή, Γιώργος Κυπραίος και Νικήτας Μπόλκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου