Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: Να δοθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται στους ελαιοπαραγωγούς της Ρόδου, στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από τη μη λειτουργία του υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου.

 

Ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της φετινής ελαιοσυγκομιδής, ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από πέρυσι στη Ρόδο με τη μη λειτουργία του υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου.

Η κατάσταση δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού που πέρυσι καταστράφηκε μέρος της παραγωγής τους καθώς μεγάλη μερίδα των ελαιοτριβείων σταμάτησε τη λειτουργία τους λόγω μη δυνατότητας διάθεσης του ελαιοπυρήνα.

Παράλληλα, έντονες είναι οι ανησυχίες που δημιουργούνται στο λαό της Ρόδου λόγω των επιπτώσεων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την εναπόθεση του ελαιοπυρήνα στην ύπαιθρο ή σε διάφορους ακατάλληλους χώρους και των υγρών αποβλήτων σε δασικές και παραποτάμιες εκτάσεις, μια κατάσταση που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος αν δεν εξασφαλιστεί η κατάλληλη επεξεργασία των συγκεκριμένων υπολειμμάτων και αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν:

· Η ανεμπόδιστη επεξεργασία της παραγωγής των ελαιοπαραγωγών της Ρόδου από τα ελαιοτριβεία, που προφανώς συνδέεται και με την επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου.

· Η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ