Τοπικές Ειδήσεις

«Γόρδιος δεσμός» για την νέα δημοτική αρχή ο «βρόγχος» οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Σε «γόρδιο δεσμό» για την νέα δημοτική αρχή εξελίσσεται ο «βρόγχος» οφειλών προς τον ΕΦΚΑ στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών επιχειρήσεων.
Το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, που είχε μια πρώτη επαφή με τον διευθυντή του ΕΦΚΑ Ρόδου κ. Γιάννη Παπαντωνίου, ενώ αναζητείται «φόρμουλα» συνολικής τακτοποίησής του, μέσω ρυθμίσεως.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι οφειλές σε ασφαλιστικές εισφορές που έχει «κληρονομήσει» η υπό τον Αντώνη Καμπουράκη δημοτική αρχή έχουν ως εξής:
-ΑΔΕΚΤ: 3.628.812 ευρώ.
-ΑΔΕΚΑΜ :3.212.181.97 ευρώ.
-ΔΕΥΑΡ: 1.949.788,54 ευρώ (σε ρύθμιση).
-ΔΕΣ ΡΟΔΑ: 259.158,58 ευρώ.
-ΔΟΠΑΡ: 15.599,65 ευρώ.
Η άποψη του δημάρχου Ρόδου κ. Καμπουράκη, είναι ότι δεν θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι καθυστέρησης της αποπληρωμής των οφειλών, οποτεδήποτε και από οπουδήποτε αυτές προκλήθηκαν αλλά εξάλειψης του χρέους μέσω μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης συμφωνίας με τον ασφαλιστικό οργανισμό και αφού ληφθεί μέριμνα για την ελάφρυνση του συνολικού χρέους από πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Συνεργάτης του δημάρχου δήλωσε χθες χαρακτηριστικά προς την «δημοκρατική» ότι δεν μπορεί η δημοτική αρχή να αξιώνει από τους πολίτες και τους επιτηδευματίες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι του Δήμου και ταυτόχρονα η ίδια να είναι ασυνεπής σε ανάλογες υποχρεώσεις της έναντι των ασφαλιστικών οργανισμών και να «συνδράμει» με τον τρόπο αυτό στην καθίζηση των εσόδων τους.
Αυτή η διαχείριση δημοσίου χρήματος αποτελεί για εμάς παράδειγμα προς αποφυγή, τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες οφειλές, όπως έγραψε η «δημοκρατική» για τον Δήμο Ρόδου αποτέλεσε «ανάσα» η υπ’ αριθμ. Ν71/2017 απόφαση του 1ου Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία έγινε δεκτό το αίτημά του για την αναστολή εκτέλεσης των από 24 Ιανουαρίου 2017 πινάκων βεβαιώσεως ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των υπό εκκαθάριση εταιρειών ΑΔΕΚΑΜ του πρ. Δήμου Πεταλούδων και ΑΔΕΚΤ Α.Ε. του πρ. Δήμου Ρόδου.
Η κύρια μάχη του Δήμου Ρόδου με τον ΕΦΚΑ θα δοθεί την 23η Ιανουαρίου 2020 ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, όπου θα συζητηθεί η προσφυγή του (ανακοπή) για την ακύρωση συνολικά του καταλογισμού.
Οπως έχει αναφέρει η Οικονομική αλλά και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου η λήψη σε βάρος του Δήμου Ρόδου οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του, όπως πληρωμή μισθοδοσιών, δάνεια, καύσιμα, γραφική ύλη κτλ αλλά και να εκτελέσει το τεχνικό του πρόγραμμα.
Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι η πληρωμή θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημία καθώς θα κινδυνεύσουν η καταβολή μισθοδοσιών, η καταβολή των δόσεων των δανείων, η αποπληρωμή των εργολάβων για τα εκτελούμενα έργα, θα καθυστερήσουν ή θα παύσουν τα συνεχιζόμενα αλλά και τα νέα έργα, θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των καυσίμων με τα οποία κινούνται τα οχήματα καθαριότητας με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία και θα προκύψει κίνδυνος λειτουργίας των παιδικών σταθμών, καθώς οι δαπάνες τους πληρώνονται από το Δήμο.
Επιπλέον, η στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας έχει οδηγήσει στο πάγωμα εξαιρετικά σημαντικών έργων του Δήμου, όπως: η επισκευή και συντήρηση του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου, η συντήρηση των εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου κ.ά., ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Περαιτέρω, η δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου θα αποκλείσει κάθε προσπάθεια αξιοποίησής της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου