Τα αμφίσημα μηνύματα που έχουν αρχίσει να εκπέμπονται από τις πρώτες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης προκαλούν φόβους, αλλά και ελπίδες στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς, καθώς αν σε κάτι συμφωνούν «γαλάζιοι», αλλά και κυβερνητικοί είναι στην εκτίμηση ότι οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν τον φετινό χειμώνα θα επισφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις οψέποτε ανοίξουν οι κάλπες.

Στο Μαξίμου, αλλά και στην οδό Πειραιώς, τελούν σε αναμονή των ευρημάτων των πρώτων φθινοπωρινών μετρήσεων, παρότι ακόμη τα αποτελέσματά τους είναι επισφαλή και η περίοδος μεταβατική. Ήδη, σφυγμομετρήσεις (Kappa Research, Alco, Commonview) αποτυπώνουν την νέα κατάσταση και μένει να φανεί κατά πόσον οι πρώτες τάσεις που εκφράζουν για την κοινωνία θα παγιωθούν ή θα ανατραπούν όταν ξεκινήσει η κανονική ροή δημοσκοπήσεων.

Ελπίδες για ανατροπή

Σε κάθε περίπτωση, ευλόγως Μαξίμου και ΝΔ έχουν αντίρροπες πολιτικές φιλοδοξίες. Στην κυβέρνηση, αλλά και στην Κουμουνδούρου προσδοκούν ότι η περίοδος που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τελειώνει του χρόνου τέτοιες μέρες μαζί με το Μνημόνιο θα σηματοδοτήσει μία πολιτική ανατροπή. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν ότι σιγά σιγά, η κοινωνία θα πειστεί ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και σιωπηρά θα δοθεί παράταση και πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι πιθανολογούν και ελπίζουν ότι μπορεί ακόμη και να ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι και να επαναδιεκδικήσει την πρώτη θέση στους πολιτικούς συσχετισμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορισμένα ποιοτικά ευρήματα των πρώτων σφυγμομετρήσεων δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί ως έναν βαθμό τις πολιτικές αντοχές του. Μάλιστα, χθες, σε άτυπη ενημέρωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου (και παρατίθεται στο τέλος του ρεπορτάζ) αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία που δείχνουν -τουλάχιστον σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ότι οι πολίτες δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις προοπτικές για τη χώρα.

Εμπέδωση της πρωτιάς

Στον αντίποδα, η ΝΔ στέκεται κυρίως σε δύο μεγέθη που παραμένουν αμετάβλητα ως πολιτική τάση: στο σαφές «γαλάζιο» προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης. Βεβαίως, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζουν πως ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί και η περίφημη «θεωρία του ώριμου φρούτου» δεν έχει τόσο… αυτόματη εφαρμογή όσο στο παρελθόν. Όμως, η κυρίαρχη εκτίμηση στην οδό Πειραιώς είναι πως, παρά την ελπίδα των πολιτών ότι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση, η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχει χάσει, καθώς δε θα  μπορέσει, ακόμη και μετά το τέλος του Μνημονίου, να αποκαταστήσει τις εισοδηματικές απώλειες που αυτοί θα έχουν υποστεί εξαιτίας της.

Αναλυτικά, το non paper που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα πηγές της Κουμουνδούρου υπό τον εύγλωττο τίτλο «καταρρέει και το δημοσκοπικό αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη» έχει ως εξής:

«Καταρρέει το αφήγημα της ΝΔ η οποία στήριζε το σύνολο της στρατηγικής της, στην δημοσκοπική της υπεροχή.

Μία σειρά μετρήσεων, τόσο στο διαδίκτυο όσο και από εταιρείες καταγραφής των τάσεων της κοινής γνώμης δείχνουν ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το πολιτικό κλίμα στη χώρα αλλάζει και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο.

Η επιλογή της ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο της καταστροφολογίας και του μηδενισμού την έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο. Την ίδια ώρα το μόνο της επικοινωνιακό αφήγημα, αυτό της δημοσκοπικής υπεροχής έχει αρχίσει και ανατρέπεται όπως φαίνεται σε μία σειρά μετρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την υπεροχή σε μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό κράτος, την προστασία των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέτρηση της εταιρείας ALCO, έξι στους δέκα ερωτώμενους τάσσονται υπέρ των μέτρων στήριξης της εργασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση και  65% υπέρ των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Επίσης ένας στους δύο τάσσεται υπέρ της επανακρατικοποίησης του ΟΑΣΘ.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 56% των πολιτών αξιολογεί θετικά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και κρίνει ότι ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η υπεροχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας αναδεικνύεται και από τη δημοσκόπηση της Common View. Σύμφωνα με την έρευνα η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα του Κοινωνικού Κράτους με ποσοστό 39,6% έναντι 30,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, ενώ η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα των «Εργασιακών σχέσεων-Ανεργίας» με ποσοστό 34,5% σε σχέση με 24,3% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ.

Στη δημοσκόπηση της Καπα Research σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις των πολιτών για τις προοπτικές της χώρας η πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 58% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από την κρίση, ποσοστό βελτιωμένο κατά 4,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο του 2017.

Στην ίδια δημοσκόπηση σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, ποσοστό 47% υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Η αντιστροφή του κλίματος επιβεβαιώνεται και από την πρόθεση ψήφου και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου στη δημοσκόπηση της Common View η διαφορά αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη ΝΔ το 27% και στη δημοσκόπηση της Κάπα Research η διαφορά μειώνεται στις 5,7% μονάδες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 16,3% και η ΝΔ το 22,0%.

Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και τα ποσοτικά, αποδεικνύουν ότι καταρρέει και το τελευταίο σωσίβιο της ΝΔ, για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα.

Αναμένουμε με αγωνία τον ΣΚΑΙ και τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ να μας διαψεύσει».

matrix24.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ