Ειδήσεις

Ryanair κατά Kομισιόν για την κρατική ενίσχυση της Aegean

Την ακύρωση της απόφασης της Kομισιόν με την οποία εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση για την Αegean ζητεί η ιρλανδική Ryanair.

Η υπόθεση T-340/21  «Κρατική ενίσχυση υπέρ της Aegean Airlines στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19» από πλευράς του ιρλανδικού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους κατά της Επιτροπής εισήχθη στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

H Ryanair ζητεί ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής. Προς στήριξη της προσφυγής της, προβάλλει ότι η Επιτροπή:

Πρώτον, εφάρμοσε εσφαλμένα το άρθρο 107, παράγραφος 2, στοιχείο β΄, ΣΛΕΕ και υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως κατά την εξέταση του αναλογικού χαρακτήρα της ενισχύσεως για τη ζημία που προκλήθηκε.

Δεύτερον, εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση κατά παραβίαση των αρχών περί απαγορεύσεως των δυσμενών διακρίσεων, περί ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών και περί ελευθερίας εγκαταστάσεως, επί των οποίων στηρίχθηκε η απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών στην ΕΕ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατά παράβαση του κανονισμού (ΕΕ) 1008/2008 σχετικά με την εκμετάλλευση των αεροπορικών γραμμών.

Τρίτον, δεν κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας παρά την ύπαρξη σοβαρών δυσχερειών και πρόσβαλε τα διαδικαστικά δικαιώματά της.

Τέταρτον, παρέβη την υποχρέωση αιτιολογήσεως που υπέχει.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η Ελλάδα κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα μέτρο ατομικής ενισχύσεως υπέρ της αεροπορικής εταιρίας Aegean Airlines. Η κοινοποιηθείσα ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιδότησης συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ (σ.σ. με παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από πλευράς των μετόχων του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα ύψους 60 εκατ. ευρώ) είχε ως σκοπό να αποζημιωθεί η εν λόγω εταιρία για τις ζημίες που προέκυψαν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19 από τις 23 Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Με απόφαση της 23ης Δεκεμβρίου 2020 η Επιτροπή κήρυξε την κοινοποιηθείσα ενίσχυση συμβατή με την εσωτερική αγορά κατά την έννοια του άρθρου 107, παράγραφος 2, στοιχείο β΄, ΣΛΕΕ. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά οι ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου