Τοπικές Ειδήσεις

Σύρος-“Ξηλώνουν” τον μοριακό αναλυτή από το νοσοκομείο και αφήνουν για άλλη μια φορά ακάλυπτα τα νησιά

Στα “κάγκελα” ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου. Αντιδρά στην αιφνίδια αποδυνάμωση της υγειονομικής μονάδας και ζητά την παραμονή του μοριακού αναλυτή.

“Με έκπληξη μας σήμερα ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ότι ο Μοριακός αναλυτής (PCR) που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Σύρου εδώ και μερικές ημέρες για την διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, σταματάει την λειτουργία του. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, με εντολή της 2ης ΔΥΠΕ, ο Αναλυτής θα απεγκατασταθεί άμεσα και θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο είχε εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο μας Μοριακός Αναλυτής μετά από Δωρεά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο οποίος εν συνεχεία παραχωρήθηκε στο ΚΥ Μυκόνου επειδή προγραμματίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η δημιουργία εργαστηριού μοριακής ανάλυσης PCR στο Νοσοκομείο Σύρου, οπού θα λειτουργούσε Μοριακός Αναλυτής πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων. Πράγματι το εργαστήριο στήθηκε, μέρος του απαιτούμενου για την λειτουργία του προσωπικού προσλήφθηκε με διετείς συμβάσεις, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε και το εργαστήριο μπήκε σε λειτουργία.

Σύμφωνα δε, με το από 13-8-20 Δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ

• Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-1, (όπως το ΓΝ-ΣΥΡΟΥ) και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

• Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων . Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Ως εκ τούτου αφενός τα ύποπτα κρούσματα, θα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας έως την διάγνωση τους (ή και αφού επιβεβαιωθούν εφόσον υπάρχει δυνατότητα???). Αφετέρου, καθώς το Νοσοκομείο δεν θα διαθέτει μοριακό αναλυτή για την διενέργεια τεστ, τα τεστ θα στέλνονται πάλι στην Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την λήψη του αποτελέσματος (24-48 ώρες) και την αξιοπιστία της εξέτασης.

Επιπλέον δημιουργείται μια επιπλέον δυσχέρεια στην λειτουργία των χειρουργείων δεδομένου ότι όλοι οι ασθενείς πριν χειρουργηθούν πρέπει να κάνουν τεστ Covid.

Για άλλη μια φορά λοιπόν τα νησιά αφήνονται στην Μοίρα τους.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση , του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων των Κυκλάδων για:

· Τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων ανά νησί.

· τους λόγους της αιφνίδιας αποδυνάμωσης του Γενικού Νοσοκομείου -ΣΥΡΟΥ

· για το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στα Νησιά

Απαιτούμε την άμεση ενδυνάμωση (με μόνιμο προσωπικό και επαρκή μέσα )του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα :

· την παραμονή του Μοριακού Αναλυτή στο ΓΝ-ΣΥΡΟΥ,

· την μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων εργαζομένων και

· την περαιτέρω στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου και του νεοσύστατου εργαστηρίου μοριακής ανάλυσης.

· Την διενέργεια τεστ στο προσωπικό σε τακτική βάση”.

Πηγή: syrostoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου