ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πέντε μεγάλα έργα κατά της λειψυδρίας στη χώρα – Τι λέει ο δήμαρχος Λέρου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας προωθεί πρό­γραμμα έργων ύδρευ­σης και άρδευ­σης με συνο­λικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 142 εκατ. ευρώ για 103 έργα σε 63 δήμους.
  • Τα έργα καλύ­πτουν τόσο νησιω­τι­κές όσο και ηπει­ρω­τι­κές περιο­χές, με σχεδόν έναν στους πέντε δήμους να επω­φε­λεί­ται από τις παρεμ­βά­σεις.
  • Εντάσ­σο­νται σε έναν εθνικό σχε­δια­σμό για τη βιώσιμη δια­χεί­ριση των υδάτων, με δημόσια δια­βού­λευση για την πρώτη Εθνική Στρα­τη­γική για τα Ύδατα.
  • Στόχος είναι η δημιουρ­γία ενός οργα­νω­μέ­νου και δίκαιου συστή­μα­τος ύδρευ­σης, με παρα­δείγ­ματα έργων που εξα­σφα­λί­ζουν ποιο­τικό και οικο­νο­μικά προσιτό νερό για τις τοπικές κοι­νω­νίες.

Το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας προωθεί ευρύ πρό­γραμμα έργων ύδρευ­σης, άρδευ­σης, αφα­λά­τω­σης και εκσυγ­χρο­νι­σμού δικτύων σε ολό­κληρη τη χώρα. Ήδη έχουν υπο­γρα­φεί 103 έργα σε 63 δήμους, συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού περίπου 142 εκατ. ευρώ, με στόχο τη βελ­τί­ωση των υπο­δο­μών ύδρευ­σης και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τερη δια­χεί­ριση των υδα­τι­κών πόρων.

Τα έργα αφορούν τόσο νησιω­τι­κές όσο και ηπει­ρω­τι­κές περιο­χές, καλύ­πτο­ντας δήμους στην Κεντρική Μακε­δο­νία, την Ήπειρο, τη Θεσ­σα­λία, τη Στερεά Ελλάδα, τα Δωδε­κά­νησα, τις Κυκλά­δες, τα Επτά­νησα και την Πελο­πόν­νησο. Σύμφωνα με τον σχε­δια­σμό, σχεδόν ένας στους πέντε δήμους της χώρας έχει ήδη επω­φε­λη­θεί ή πρό­κει­ται να επω­φε­λη­θεί από τις παρεμ­βά­σεις, ενώ το επόμενο διά­στημα ανα­μέ­νε­ται να δρο­μο­λο­γη­θούν επι­πλέον έργα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Όπως επι­ση­μαί­νει το ΥΠΕΝ, οι παρεμ­βά­σεις εντάσ­σο­νται σε έναν ευρύ­τερο εθνικό σχε­δια­σμό για τη δια­χεί­ριση των υδάτων, ο οποίος καλύ­πτει το σύνολο του κύκλου του νερού, από την ύδρευση και την άρδευση έως την απο­χέ­τευση. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε πρό­σφατα σε δημόσια δια­βού­λευση η πρώτη Εθνική Στρα­τη­γική για τα Ύδατα, η οποία φιλο­δο­ξεί να απο­τε­λέ­σει τον βασικό οδηγό για τη βιώσιμη δια­χεί­ριση των υδα­τι­κών πόρων τα επόμενα χρόνια.

Με το νομο­σχέ­διο του ΥΠΕΝ, συνε­νώ­νο­νται οι δυνά­μεις 70 παρόχων υπη­ρε­σιών ύδατος σε δύο (ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ). Σήμερα, οι φορείς συνο­λικά στην Ελλάδα ξεπερ­νούν τους 735, με συνέ­πεια τον κατα­κερ­μα­τι­σμό και τη μεγάλη σπατάλη νερού. Στόχος είναι ένα πιο οργα­νω­μένο, ανθε­κτικό και δίκαιο σύστημα, που θα παρέχει καλύ­τε­ρες υπη­ρε­σίες και θα δια­σφα­λί­ζει ποιο­τικό, ασφαλές και οικο­νο­μικά προσιτό νερό.

Παράλ­ληλα, προχωρά με λύσεις στα προ­βλή­ματα των τοπικών κοι­νω­νιών. Χαρα­κτη­ρι­στικά παρα­δείγ­ματα των έργων που χρη­μα­το­δο­τού­νται απο­τε­λούν η κατα­σκευή νέου εξω­τε­ρι­κού δικτύου ύδρευ­σης στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού σχεδόν 13 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εξα­σφα­λί­σει επι­πλέον 20.000 κυβικά μέτρα νερού ημε­ρη­σίως και θα καταρ­γή­σει τη χρήση γεω­τρή­σεων. Στον Δήμο Μεσ­σή­νης υλο­ποιεί­ται έργο αντι­κα­τά­στα­σης του εξω­τε­ρι­κού δικτύου ύδρευ­σης του Αγίου Φλώρου, ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ στον Δήμο Νοτίου Πηλίου προ­βλέ­πε­ται η κατα­σκευή υπο­θα­λάσ­σιου αγωγού ύδρευ­σης προς το Νέο Παλαιό Τρίκερι, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2 εκατ. ευρώ.

Παρεμ­βά­σεις προ­ω­θού­νται και στα νησιά, με τη Λέρο να αποκτά δύο νέες μονάδες αφα­λά­τω­σης συνο­λι­κής δυνα­μι­κό­τη­τας 2.000 κυβικών μέτρων ημε­ρη­σίως, καθώς και νέους αγωγούς μετα­φο­ράς πόσιμου νερού, μέσω έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ. Αντί­στοιχα, στον Δήμο Κιλελέρ υλο­ποιεί­ται έργο δια­χω­ρι­σμού του δικτύου ύδρευ­σης στην κοι­νό­τητα Νίκαιας, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 5,4 εκατ. ευρώ, με στόχο τη σημα­ντική εξοι­κο­νό­μηση πόσιμου νερού και τη μείωση των απω­λειών στο δίκτυο.

Οι δήμαρ­χοι των πέντε περιο­χών

Ο Δήμαρ­χος Πυλαίας – Χορ­τιάτη και Πρό­ε­δρος της Ένωσης Δήμων Κεντρι­κής Μακε­δο­νίας, Ιγνά­τιος Καϊ­τε­ζί­δης τόνισε: “Πριν από λίγες μέρες, ζήσαμε στο Δημαρ­χείο Πανο­ρά­μα­τος μια πραγ­μα­τικά ιστο­ρική στιγμή. Μετά από αγώνες 50 ετών της τοπικής μας κοι­νω­νίας “έπεσαν” οι υπο­γρα­φές για τις περιο­χές του Φιλύρου, του Ασβε­στο­χω­ρίου, της Εξοχής και του Χορ­τιάτη, για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευ­σης της ΕΥΑΘ. Έγινε πράξη ένα έργο που η τοπική κοι­νω­νία διεκ­δι­κούσε δεκα­ε­τίες για πρό­σβαση σε ποιο­τικό πόσιμο νερό. Ένα έργο που εξα­σφα­λί­ζει με 20.000 κυβικά νερού, ποσό­τητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες πλη­θυ­σμού πάνω από 40.000 κατοί­κους, αλλά και τις ανάγκες του σύγ­χρο­νου Παι­δια­τρι­κού Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μείου / Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” που ολο­κλη­ρώ­νε­ται στο Φίλυρο. Στο πλαίσιο αυτό δρο­μο­λο­γού­νται πολύ σημα­ντικά έργα, τα οποία χρη­μα­το­δο­τεί το Υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας και η ΕΥΑΘ με περίπου 13 εκατ. ευρώ. Οι παρεμ­βά­σεις υλο­ποιού­νται χάρη στην καλή συνερ­γα­σία πολλών φορέων και πάνω απ’ όλα της πολι­τι­κής βού­λη­σης της κυβέρ­νη­σης και του ίδιου του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη, κάτι που σημα­το­δό­τησε η παρου­σία του ΥΠΕΝ Σταύρου Παπα­σταύ­ρου.

Με αυτή την εξέλιξη, το Φίλυρο, το Ασβε­στο­χώρι, η Εξοχή και ο Χορ­τιά­της γίνο­νται μέρος της μεγάλης μεταρ­ρύθ­μι­σης του Κράτους που ενώνει δυνά­μεις ώστε να υπάρξει ολι­στική και ορθο­λο­γική δια­χεί­ριση των υδάτων. Πρέπει να πω ότι με τις υπο­γρα­φές αυτές απο­κα­θί­στα­νται ανορ­θο­γρα­φίες δεκα­ε­τιών. Ο “ελέ­φα­ντας στο δωμάτιο” για τις τοπικές κοι­νω­νίες είναι ο εφιάλ­της της λει­ψυ­δρίας που τρο­φο­δο­τεί­ται από την ακούσια κατα­σπα­τά­ληση του νερού. Ήρθε η ώρα για τη συνο­λική δια­χεί­ριση του νερού όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Γιατί εν κατα­κλείδι, το αύριο του νερού γρά­φε­ται σήμερα. Οι δικές μας απο­φά­σεις καθο­ρί­ζουν το μέλλον των παιδιών μας”.

Ο Δήμαρ­χος Μεσ­σή­νης, Γεώρ­γιος Αθα­να­σό­που­λος τόνισε: “Είμαι ιδιαί­τερα ικα­νο­ποι­η­μέ­νος για την ένταξη στο τομεακό πρό­γραμμα Ανά­πτυ­ξης του ΥΠΕΝ, ενός από τα πιο κρίσιμα έργα υπο­δο­μής, που θα δια­σφα­λί­σει την υδρο­δό­τηση της Μεσ­σή­νης για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρό­κει­ται για το έργο κατα­σκευής εξω­τε­ρι­κού δικτύου ύδρευ­σης από πηγές Αγίου Φλώρου έως τη Μεσσήνη, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 5,6 εκατ. ευρώ. Αφορά αγωγό μήκους 16.745 μ. που θα εξυ­πη­ρε­τεί τους οικι­σμούς Βαλύρας, Λάμπαι­νας, Αρι­στο­δη­μείου, Εύας, Αμφι­θέας, έως τη δεξα­μενή Μεσ­σή­νης. Το έργο έχει διττό χαρα­κτήρα, ανα­πτυ­ξιακό και περι­βαλ­λο­ντικό: βελ­τιώ­νει σημα­ντικά την ποιό­τητα του πόσιμου νερού, περιο­ρί­ζει τις νέες γεω­τρή­σεις και τις απώ­λειες, προ­στα­τεύ­ο­ντας τους υδά­τι­νους πόρους, σε μία εποχή που η λει­ψυ­δρία απο­τε­λεί σημα­ντική επί­πτωση της κλι­μα­τι­κής κρίσης. Γι’ αυτό, ο σχε­δια­σμός ολι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης και αξιο­ποί­η­σης των υδά­τι­νων πόρων που προωθεί ήδη το ΥΠΕΝ με μέριμνα του υπουρ­γού Σταύρου Παπα­σταύ­ρου, καθί­στα­ται ανα­γκαίος για ένα βιώσιμο μέλλον”.

Ο Δήμαρ­χος Λέρου, Τιμό­θεος Κωτ­τά­κης, από την πλευρά του δήλωσε: “Ένα μεγάλο ευχα­ρι­στώ εκ μέρους του συνόλου της κοι­νω­νίας της Λέρου και εμού προ­σω­πικά για την αμε­σό­τητα με την οποία ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Σταύρος Παπα­σταύ­ρου έλυσε ένα πολύ σημα­ντικό πρό­βλημα για το νησί μας, αυτό της λει­ψυ­δρίας. Αιτη­θή­καμε ένα τερά­στιο έργο πολύ υψηλής χρη­μα­το­δό­τη­σης, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ το οποίο και εντά­χθηκε στο πρό­γραμμα του υπουρ­γείου: αφορά σε δύο μονάδες αφα­λά­τω­σης, με παρα­γωγή 1000 κυβικών μέτρων ανά 24ωρο η κάθε μία, και στην κατα­σκευή ενός κεντρι­κού αγωγού ύδρευ­σης του νησιού μήκους 17,4 χιλιο­μέ­τρων. Με την ολο­κλή­ρωση του έργου αυτού όλες οι παροχές ύδρευ­σης του νησιού θα έχουν αφα­λα­τω­μένο, πόσιμο νερό. Αυτό το όνειρο που θα ζήσουμε σε περίπου έναν χρόνο έγινε επί κυβέρ­νη­σης του Κυριά­κου Μητσο­τάκη και του Υπουρ­γού κ. Παπα­σταύ­ρου. Η πατρίδα μας χρειά­ζε­ται ένα ολι­στικό πρό­γραμμα για την αντι­με­τώ­πιση της λει­ψυ­δρίας”.

Ο Δήμαρ­χος Κιλελέρ, Αθα­νά­σιος Γ. Νασια­κό­που­λος ανέφερε: “Η αντι­κα­τά­σταση του παλιού δικτύου ύδρευ­σης και ο δια­χω­ρι­σμός του δικτύου σε 2 επι­μέ­ρους δίκτυα ύδρευ­σης και άρδευ­σης στη Νίκαια απο­τε­λεί ένα πρω­το­πο­ριακό έργο όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου αλλά και χώρας. Πρό­κει­ται για μια παρέμ­βαση που αντι­με­τω­πί­ζει προ­βλή­ματα πολλών ετών περιο­ρί­ζο­ντας τις διαρ­ροές, ενι­σχύει την επάρ­κεια του πόσιμου νερού και εξοι­κο­νο­μεί τις ποσό­τη­τες που έως τώρα χρη­σι­μο­ποιού­νταν για πότισμα πρά­σι­νων κοι­νό­χρη­στων χώρων και ιδιω­τι­κών κήπων και καθα­ριό­τητα. Η Δημο­τική Αρχή Κιλελέρ συνε­χί­ζει να επεν­δύει σε έργα υπο­δο­μής που βελ­τιώ­νουν την καθη­με­ρι­νό­τητα και προ­στα­τεύ­ουν το πολύ­τιμο δημόσιο αγαθό του νερού”.

Ο Δήμαρ­χος Νοτίου Πηλίου, Μιχαήλ Μιτζι­κός υπο­γράμ­μισε: “Με την καθο­ρι­στική συν­δρομή του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας θα υλο­ποι­η­θεί άμεσα το έργο κατα­σκευής του υπο­θα­λάσ­σιου αγωγού ύδρευ­σης από τον Αλο­γό­πορο Τρι­κε­ρίου στο Νησί Παλαιό Τρίκερι και να συν­δε­θεί το Νησί με το κεντρικό δίκτυο ύδρευ­σης του Δήμου μας, λύνο­ντας ένα από τα σημα­ντι­κό­τερα προ­βλή­ματα της επάρ­κειας νερού και συμ­βάλ­λο­ντας παράλ­ληλα στην πυρα­σφά­λεια του Νησιού. Η Τεχνική Υπη­ρε­σία του Δήμου Νοτίου, στο πλαίσιο της ολι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης και σχε­δια­σμού των υδά­τι­νων πόρων του Δήμου, προέβη στις απα­ραί­τη­τες μελέτες και προ­χω­ρεί άμεσα στη δημο­πρά­τηση και υλο­ποί­ηση του έργου, ενός έργου ορόσημο για τον Δήμο μας”.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.