Συνεντεύξεις

Αρτιoμ Κουλτένκο: «Προσευχόμαστε ο πόλεμος και όλα τα δεινά που φέρνει στους ανθρώπους, να τελειώσουν σύντομα»

«Προστατεύουμε και προσπαθούμε να σώσουμε τους πολίτες και τη χώρα μας από έναν πόλεμο για τον οποίο ούτε ο Θεός ούτε οι άνθρωποι έχουν δικαιολογία…», δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο Ουκρανός βουλευτής Αρτιόμ Κουλτένκο, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μέσα στην δίνη του πολέμου που μετράει πάνω από 100 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Κουλτένκο κατάφερε να μας μιλήσει σε αυτή την συνέντευξη, προσπαθώντας να δώσει το στίγμα για την κόλαση που ζει η χώρα του και οι άνθρωποι.
«Ελπίζω ότι ο πόλεμος και η κατοχή εδαφών δεν θα γίνουν ο κανόνας για την ανθρωπότητα και ότι ο τρόμος δεν θα γίνει ευπρόσδεκτος από καμία χώρα», αναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση.
Δεν είναι τυχαίο, πως ο ίδιος, εστιάζει στο γεγονός ότι σε αυτή την περίοδο του πολέμου, οι Ουκρανοί στηρίχθηκαν περισσότερο από τους απλούς ανθρώπους από όλο τον πλανήτη που σπεύδουν να τους βοηθήσουν, παρά τις μεγάλες δυνάμεις και τους ισχυρούς συμμάχους…

-Ο Αρτιόμ Κουλτένκο είναι μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, αναπληρωτής επικεφαλής των περισσότερων εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο, του κυβερνώντος κόμματος «Sluga Narodu» (Υπηρέτης του λαού του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι) αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών και Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου.
Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος «Sluga Narodu». Μέχρι την εκλογή του στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο το 2019, ήταν επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος, μιας εταιρείας που ειδικεύεται σε έργα υποδομής.
Έχει εξειδίκευση στο μάρκετινγκ. Το 2018 ηγήθηκε της εκστρατείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δέχτηκε πρόταση για υποψηφιότητα στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο με το κυβερνών κόμμα «Sluga Narodu».

• Κύριε Κουλτένκο, έχουν περάσει περισσότερες από 100 ημέρες πολέμου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είστε αισιόδοξος ότι αυτός μπορεί να τελειώσει σύντομα;
Όταν κάνεις προβλέψεις, είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα των μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθώ να μην κάνω μια πρόβλεψη για την οποία δεν μπορώ να είμαι ακριβής (αυτή την ώρα). Ακόμη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι ελπίδες μου είναι πάντα αισιόδοξες και προσευχόμαστε ο πόλεμος και όλα τα δεινά που φέρνει στους ανθρώπους να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό. Φυσικά, οι πληγές θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επουλωθούν και τότε θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά πάνω σε όλα τα ζητήματα. Δεν είναι εύκολο να το αντέξουμε αυτό, χάνουμε ανθρώπινες ζωές, κάποιος χάνει αγαπημένα πρόσωπα, κάποιος δεν έχει στην πραγματικότητα τίποτα επειδή τα έχασε όλα, άλλος δεν έχει πού να επιστρέψει, άλλοι ζουν υπό την κατοχή για μήνες και κάποιος δεν έχει καταφέρει να μεταφερθεί σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία. Όμως η πίστη μας, παραμένει πάντα.
• Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους χειρισμούς του, απέδειξε μέχρι στιγμής ότι έχει στο πλευρό του ισχυρούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύετε ότι μπορείτε να βασιστείτε σε αυτούς για περαιτέρω βοήθεια;
Κοιτάξτε, σε αυτό που λέτε, θα ήθελα να τονίσω ένα σημαντικό σημείο. Θα έλεγα ότι οι κύριοι σύμμαχοι και φίλοι μας δεν είναι τόσο οι κυβερνήσεις των εθνών (ακόμη και αν παρακολουθήσετε τις εξελίξεις σχετικά με την βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία, μέσα από τα πρωτοσέλιδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης) αλλά οι ίδιοι οι πολίτες διαφορετικών χωρών, οι απλοί άνθρωποι. Αυτοί που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, ζουν σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας και δηλώνουν διαφορετικές θρησκείες. Είναι αυτοί που δέχονται τώρα πολλούς πρόσφυγες στα σπίτια τους σε διάφορα μέρη του κόσμου και στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια. Μερικές φορές στέλνουν βοήθεια ακόμη και πριν από τη στιγμή που η επίσημη κυβέρνηση της χώρας τους, αποφασίσει να μεταφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία. Οι απλοί άνθρωποι είναι αυτοί που μας συμπονούν επίσης, κατανοούν τη φρίκη του πολέμου και λένε την αλήθεια.
Οφείλω να πω και μέσα από αυτή την συνέντευξη, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε εθελοντή, σε κάθε άτομο που μας βοήθησε, προσπαθώντας να έρθουν σε επαφή με τους Ουκρανούς πολίτες. Μας βοήθησαν με διάφορους τρόπους, με ανθρωπιστική βοήθεια, με χρήματα ή ακόμη και με προσευχές για να επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία.
Εφόσον είναι οι άνθρωποι άλλων χωρών που μας υποστηρίζουν, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ουκρανία έχει φίλους και η ευγνωμοσύνη μας προς αυτούς τους ανθρώπους θα ζει πάντα στις καρδιές μας.
Βεβαίως, η κατάσταση ακόμη στην Ουκρανία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις πιο τραγικές στιγμές και χρειαζόμαστε βοήθεια. Προστατεύουμε και προσπαθούμε να σώσουμε τους πολίτες και τη χώρα μας από έναν πόλεμο για τον οποίο ούτε ο Θεός ούτε οι άνθρωποι έχουν δικαιολογία. Ελπίζω ότι ο πόλεμος και η κατοχή εδαφών δεν θα γίνουν ο κανόνας για την ανθρωπότητα και ότι ο τρόμος δεν θα γίνει ευπρόσδεκτος από καμία χώρα.
• Ο ουκρανικός λαός έδειξε απίστευτη γενναιότητα απέναντι στη ρωσική εισβολή. Θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και τον στρατό;
Ο ουκρανικός λαός είναι γενναίος όχι επειδή υπερασπίζεται την κυβέρνηση, αλλά επειδή υπερασπίζεται τον εαυτό του, τα σπίτια του και τη χώρα του.

Και σήμερα, βλέπουμε ότι ο πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο εναντίον του στρατού και της κυβέρνησης αλλά εναντίον του λαού. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον μεγάλο αριθμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, την καταστροφή κτηρίων, κατοικιών, υποδομών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα όσους προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις υπό ρωσική κατοχή περιοχές. Καθημερινά, σκοτώνονται παιδιά και άμαχος πληθυσμός ή τραυματίζονται από τα πυρά, πολλά άτομα ζουν σε καταφύγια για εβδομάδες χωρίς κανονική πρόσβαση σε τροφή…
Όσο για τη στήριξη της κυβέρνησης, ο λαός μας δεν σιωπά αν κάτι δεν του αρέσει στις πράξεις της. Θα μιλήσει ειλικρινά και δυνατά γι’ αυτό και θα απαιτήσει αντίδραση. Όπως έχει δείξει και εμπράκτως, έτσι λειτουργεί και κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αλλά η αγάπη των ανθρώπων για τη χώρα τους και η επιθυμία τους να την προστατεύσουν και να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή, δεν θα χαθούν λόγω διαφωνιών.

Ο Πρόεδρος, οι πολιτικές αρχές, ο στρατός, οι επιχειρήσεις και ο λαός βρίσκονται πλέον στο ίδιο μέτωπο και έχουν κοινούς στόχους.
• Όταν θα τελειώσει όλο αυτό, πώς φαντάζεστε την χώρα σας; Θα μπορέσουν οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές που έφυγαν να επιστρέψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους;
Φυσικά και θα το κάνουν. Αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε πριν έρθει αυτή η στιγμή.
Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να παρέχουμε ασφάλεια για να επιστρέψουν όλοι.
Δεύτερον, η αποκατάσταση των υποδομών, των κατοικιών και των επιχειρήσεων, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πού να επιστρέψουν.
Επιπλέον, όλες οι προσπάθειες θα κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές ενέργειες, που θα πρέπει να είναι αποφασιστικές και όσο το δυνατόν ταχύτερες για να βοηθηθεί η χώρα.
Θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε όλα τα εμπόδια που δεν μας επέτρεψαν στο παρελθόν να αναπτύξουμε γρηγορότερα τη χώρα και να δημιουργήσουμε μηχανισμούς που θα παρείχαν στους ανθρώπους μια καλύτερη ζωή.
Και βλέπω ότι πολλοί είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να χτίσουν μια ανανεωμένη, νέα Ουκρανία.
Κάποιοι μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη να επιστρέφουν. Στις διαλυμένες πόλεις Irpin και Bucha (κοντά στο Κίεβο, όπου σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή), η ζωή επιστρέφει ήδη σταδιακά, παρά τις δυσκολίες και τη θλίψη που έχουν βιώσει οι άνθρωποι εκεί.
Μπορείτε να ακούσετε τα παιδιά να γελούν και ακόμη να δείτε ανακαινίσεις σε ορισμένα σπίτια όπου οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να φτιάχνουν τα σπίτια τους μόνοι τους, στο μέτρο του δυνατού.
Κοιτάζοντας τους ανθρώπους, καταλαβαίνεις ότι αξίζουν μια καλύτερη ζωή και είναι έτοιμοι να δουλέψουν για αυτήν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου