ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέτσας για Τσαβούσογλου: Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

news room 8 λεπτά ανάγνωση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαί­ωμα σε ΑΟΖ και υφα­λο­κρη­πίδα τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενη­μέ­ρωση των πολι­τι­κών συντα­κτών ερω­τη­θείς για τις δηλώ­σεις Τσα­βού­σο­γλου.

Θα προ­α­σπί­σουμε τα κυριαρ­χικά μας δικαιώ­ματα

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειά­ζε­ται για να προ­α­σπί­σει τα κυριαρ­χικά της δικαιώ­ματα ενώ ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη παρέ­πεμψε στις δηλώ­σεις του Κυριά­κου Μητσο­τάκη που ζήτησε πιο απο­φα­σι­στική αντί­δραση από τους Ευρω­παί­ους στην τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα και όχι μόνο δηλώ­σεις.

Ο κ. Πέτσας ερω­τη­θείς για ο πρω­θυ­πουρ­γός θα ζητήσει κυρώ­σεις απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά τους συνι­στώ­ντας να «περι­μέ­νετε νεότερα» και πρό­σθεσε πως «εξαρ­τά­ται από την Τουρκία να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως εταίρος και  όχι ως κάποιος που προ­κα­λεί στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο.

Παρόλα αυτά ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος ανέφερε πως όλα τα θέματα θα τεθούν από τον πρω­θυ­πουργό όπως κάνει σε όλα τα fora. «Θέλουμε σχέσεις καλής γει­το­νίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» επα­νέ­λαβε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος απέφυγε επίσης να διευ­κρι­νί­σει λεπτο­μέ­ρειες γύρω από τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ στον απόηχο του ταξι­διού του κ. Δένδια στο Κάιρο. «Καμία δήλωση πριν να είμαστε έτοιμοι για συμ­φω­νία για τις θαλάσ­σιες ζώνες» ήταν το σχόλιό του σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα συζη­τάει μειω­μένη επήρεια στα νησιά όπως η Κρήτη ή μερική οριο­θέ­τηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η ειση­γη­τική τοπο­θέ­τηση του Στέλιου Πέτσα:

«Ολο­κλη­ρώ­νε­ται σήμερα μια εβδο­μάδα έντονης κινη­τι­κό­τη­τας για θέματα μεί­ζο­νος εθνικού ενδια­φέ­ρο­ντος.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός και η Κυβέρ­νηση ανα­πτύσ­σουν πρω­το­βου­λίες σε διεθνές επίπεδο για την ανά­δειξη των συνε­χι­ζό­με­νων τουρ­κι­κών προ­κλή­σεων και τη δια­σφά­λιση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των μας.

Για την ενί­σχυση των στρα­τη­γι­κών συμ­μα­χιών της Πατρί­δας μας στην ευρύ­τερη γει­το­νιά μας, την ανά­πτυξη πολύ­πλευ­ρων συνερ­γα­σιών, την προ­σέλ­κυση επεν­δύ­σεων.

Και βέβαια για την προ­ώ­θηση, σε ευρω­παϊκό επίπεδο, των απο­φά­σεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανά­καμψη της οικο­νο­μίας και την ανάταξη της κοι­νω­νίας μας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης – συνο­δευό­με­νος από κλι­μά­κιο Υπουρ­γών – βρί­σκο­νταν στο Ισραήλ, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας την πρώτη επί­σκεψη στο εξω­τε­ρικό μετά το ξέσπα­σμα της παν­δη­μίας του κορο­νοϊού, με σκοπό, όπως δήλωσε ο ίδιος «να ενι­σχύ­σουμε και να διευ­ρύ­νουμε τη στρα­τη­γική μας σχέσης, μέσω στε­νό­τε­ρης συνερ­γα­σίας σε μια σειρά καθο­ρι­στι­κών τομέων».

Στη διάρ­κεια της επί­σκε­ψης υπο­γρά­φη­καν σημα­ντι­κές διμε­ρείς συμ­φω­νίες για τον Του­ρι­σμό, την κυβερ­νο­α­σφά­λεια και τη Γεωργία. Συζη­τή­θη­καν, ακόμη θέματα που αφορούν στην ενέρ­γεια, την άμυνα και την αμυ­ντική βιο­μη­χα­νία.

Ιδιαί­τε­ρης σημα­σίας συζή­τηση έγινε για την «τουρ­κική δρα­στη­ριό­τητα που συνιστά απειλή για την ασφά­λεια και τη στα­θε­ρό­τητα της περιο­χής» και ειδι­κό­τερα για «τα πρό­σφατα συμ­βά­ντα παρά­νο­μης και προ­κλη­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς της Τουρ­κίας στα θαλάσ­σια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας». Όπως και για τις «απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κές ενέρ­γειες της Τουρ­κίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη» και την «απο­λύ­τως άκυρη συμ­φω­νία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριο­θέ­τηση θαλάσ­σιων ζωνών».

Επα­να­βε­βαιώ­θηκε, ταυ­τό­χρονα, η κοινή πεποί­θηση για τη γεω­στρα­τη­γική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προ­ώ­θηση του έργου. Σε ό,τι αφορά τη διμερή αμυ­ντική συνερ­γα­σία ο Πρω­θυ­πουρ­γός τόνισε ότι μπορεί να ανα­πτυ­χθεί, «όχι μόνο επι­χει­ρη­σιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυ­ντική υποδομή».

Σημειώ­νε­ται ότι ο Πρω­θυ­πουρ­γός είχε συνα­ντή­σεις με τους επι­κε­φα­λής κορυ­φαίων εται­ρειών αμυ­ντι­κού υλικού και επεν­δυ­τι­κών κεφα­λαίων, προς τους οποίους απηύ­θυνε πρό­σκληση για επεν­δύ­σεις στην Πατρίδα μας.

Η ΕΕ δεν μπορεί να φαί­νε­ται αδύναμη στην εφαρ­μογή των απο­φά­σεών της

Την Τετάρτη το από­γευμα ο Πρω­θυ­πουρ­γός συμ­με­τείχε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, που έγινε με τηλε­διά­σκεψη. Ανα­φέρ­θηκε στο άνοιγμα του του­ρι­σμού και επα­νέ­λαβε την πρό­σκλησή του να γίνει μία από τις επό­με­νες Συνό­δους Κορυφής στην Ελλάδα, Επε­σή­μανε την ανάγκη να υπάρξει, εντός του Ιουλίου, συμ­φω­νία για το Ταμείο Ανά­καμ­ψης. Έβαλε στην ατζέντα την τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα στην Μεσό­γειο, τονί­ζο­ντας αφενός ότι η Ελλάδα δεν πρό­κει­ται να δεχτεί παρα­βί­αση της κυριαρ­χίας της και αφε­τέ­ρου ότι η αντί­δραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο δηλώ­σεων. Ανα­φέρ­θηκε στην ευρω­παϊκή επι­χεί­ρηση «Ειρήνη» για το εμπάρ­γκο όπλων στη Λιβύη και τόνισε ότι «δεν μπο­ρούμε να λαμ­βά­νουμε απο­φά­σεις και μετά να φαι­νό­μα­στε αδύ­να­μοι στην εφαρ­μογή τους».

Επι­πλέον, χθες ο Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κ. Νίκος Δένδιας, επι­σκέ­φθηκε το Κάιρο. Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύ­πτου, τον κ. Al Sisi, στον οποίο μετέ­φερε τους θερμούς χαι­ρε­τι­σμούς του Πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη και την δια­κη­ρυγ­μένη βούληση της χώρας μας να συσφί­ξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνερ­γα­σίας με την Αίγυπτο. Στη συνέ­χεια συνα­ντή­θηκε με τον Αιγύ­πτιο ομόλογό του κ. Sameh Shoukry, με τον οποίον συζή­τη­σαν τα περι­φε­ρειακά θέματα, τις εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο, το Λιβυκό και την τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα. Επίσης, αυτή η επί­σκεψη ήταν ένα σημα­ντικό βήμα ώστε Ελλάδα και Αίγυ­πτος να ξανα­πιά­σουν το νήμα της δια­πραγ­μά­τευ­σης για την οριο­θέ­τηση των θαλασ­σίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για το μεγάλο βήμα της 1ης Ιουλίου

Β. Σε ότι αφορά την πορεία για τη νέα κανο­νι­κό­τητα. Προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοί­ξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον του­ρι­σμό. Πρώτο μέλημά μας, όπως τόνισε κατ΄ επα­νά­ληψη ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης είναι η ασφά­λεια των εργα­ζό­με­νων στον κλάδο, των κατοί­κων στους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, καθώς και των επι­σκε­πτών μας.

Έχει ήδη τεθεί σε εφαρ­μογή σχέδιο ενδυ­νά­μω­σης των δομών και των υπη­ρε­σιών Υγείας στη νησιω­τική χώρα και λαμ­βά­νο­νται όλα τα ανα­γκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντο­πι­σμό και τη ιχνη­λά­τηση ενδε­χό­με­νων κρου­σμά­των, την απο­μό­νωση, την παροχή περί­θαλ­ψης.

Παράλ­ληλα συνε­χί­ζο­νται οι έλεγχοι σε περιο­χές της χώρας με βαρύ επι­δη­μιο­λο­γικό φορτίο.

Σε περί­πτωση εντο­πι­σμού αυξη­μέ­νου αριθμού κρου­σμά­των θα λαμ­βά­νο­νται – όπως ήδη γίνεται σε περιο­χές της Ξάνθης – στο­χευ­μένα, τοπικά, περιο­ρι­στικά, μέτρα.

Ταυ­τό­χρονα εντεί­νο­νται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προ­στα­σίας, ενώ παράλ­ληλα ενιαιο­ποιεί­ται και εξορ­θο­λο­γί­ζε­ται το πλαίσιο κυρώ­σεων. Το νέο απλό και ομοιό­μορφο πλαίσιο προ­βλέ­πει αυξη­μέ­νες κυρώ­σεις για όσους είναι υπό­τρο­ποι.

Στην πρώτη παρά­βαση εκτός του διοι­κη­τι­κού προ­στί­μου (που εξαρ­τά­ται από τα τετρα­γω­νικά της επι­χεί­ρη­σης) προ­βλέ­πε­ται 15νθήμερη ανα­στολή λει­τουρ­γίας, στη δεύτερη ανα­στολή λει­τουρ­γίας της επι­χεί­ρη­σης για 30 ημέρες και στην τρίτη – εκτός του προ­στί­μου – αν αυτή γίνεται εντός τρι­μή­νου υπάρχει ανα­στολή λει­τουρ­γίας για 90 ημέρες και αν γίνεται εντός εξα­μή­νου τότε η ανα­στολή λει­τουρ­γίας.

Σε κάθε περί­πτωση επα­γρυ­πνούμε, δεν εφη­συ­χά­ζουμε. Εκπτώ­σεις σε ζητή­ματα ασφά­λειας και υγείας δεν γίνο­νται.

Οικο­νο­μία

Γ. Σε ό,τι αφορά την οικο­νο­μία.

Παρα­τεί­νε­ται έως και το τέλος του χρόνου, η ισχύς των μειω­μέ­νων κατά 30% συντε­λε­στών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώ­νουν, πέρα από τις συνέ­πειες της παν­δη­μίας, και το βάρος της δια­χεί­ρι­σης του μετα­να­στευ­τι­κού προ­βλή­μα­τος.

Επε­κτεί­νο­νται κατά δύο μήνες τα επι­δό­ματα τακτι­κής ανερ­γίας για όσους δικαιού­χους η σχετική επι­δό­τηση έληξε εντός του Μαΐου.

Επε­κτεί­νε­ται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθ­μί­σεων που θα πλη­ρω­θούν εμπρό­θε­σμα, για επι­χει­ρή­σεις, επαγ­γελ­μα­τίες, ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των και εργα­ζό­με­νους που πλήτ­το­νται από την παν­δη­μία.

Στο μεταξύ προχωρά και η θέσπιση πλαι­σίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικρο­χρη­μα­το­δο­τή­σεις, με στόχο να ενι­σχυ­θούν οι πολίτες που ασκούν ατομική επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα, ή θέλουν να προ­χω­ρή­σουν στη σύσταση πολύ μικρών επι­χει­ρή­σεων ή να εκπαι­δευ­τούν ώστε να μπουν στην αγορά εργα­σίας, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευά­λω­τες ομάδες πλη­θυ­σμού.

Στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου με βάση τη μείωση του τζίρου των επι­χει­ρή­σεων, θα ληφθούν οι τελικές απο­φά­σεις για μια «γενναία» μείωση της προ­κα­τα­βο­λής φόρου για τις επι­χει­ρή­σεις.

Τέλος, παρα­τεί­νε­ται μέχρι 29 Ιουλίου η προ­θε­σμία υπο­βο­λής των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων.

Ψηφιακή μεταρ­ρύθ­μιση

Δ. Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μεταρ­ρύθ­μιση του Κράτους.

Συνε­χί­ζο­νται οι παρεμ­βά­σεις που στόχο έχουν να βελ­τιώ­σουν τη λει­τουρ­γία του Δημο­σίου και την εξυ­πη­ρέ­τηση των πολιτών. Γίνεται τώρα, ένα ακόμη βήμα καθώς οι Δήμοι μπορούν πλέον, μέσω του Κέντρου Δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας να συν­δε­θούν με τα πλη­ρο­φο­ριακά συστή­ματα της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Θα έχουν έτσι τη δυνα­τό­τητα να αντλούν αυτό­ματα τη φορο­λο­γική ενη­με­ρό­τητα των προ­μη­θευ­τών τους κατά τη δια­δι­κα­σία της πλη­ρω­μής τους και έτσι πολίτες και επι­χει­ρή­σεις απαλ­λάσ­σο­νται από την υπο­χρέ­ωση να προ­σκο­μί­ζουν φορο­λο­γική ενη­με­ρό­τητα και την περιττή γρα­φειο­κρα­τία.

Ε. Σε ότι αφορά το Πρό­γραμμα του Πρω­θυ­πουρ­γού.

Σήμερα το πρωί, όπως γνω­ρί­ζετε, ο Πρω­θυ­πουρ­γός παρέστη στην ειδική τελετή παρα­λα­βής 20 πυρο­σβε­στι­κών οχη­μά­των, που έγιναν δωρεά στο Πυρο­σβε­στικό Σώμα από την εταιρία «Παπα­στρά­τος».

Πρό­κει­ται, όπως τόνισε ο Πρω­θυ­πουρ­γός, «για ένα χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα γόνιμης σύμπλευ­σης του ιδιω­τι­κού τομέα με το δημόσιο και με το εθε­λο­ντικό κίνημα. Κάθε φορά που συμ­βαί­νει αυτό, κερ­δί­ζει η Πατρίδα μας, κερ­δί­ζει ολό­κληρη η κοι­νω­νία».

Ιστο­ρική ευκαι­ρία το Ταμείο Ανά­καμ­ψης

Αυτή την ώρα ο Πρω­θυ­πουρ­γός συμ­με­τέ­χει, με τηλε­διά­σκεψη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Βασικά θέματα είναι το Πολυ­ε­τές Δημο­σιο­νο­μικό Πλαίσιο 2021-2027 και η πρόταση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για το Ταμείο Ανά­καμ­ψης.

Οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουν δια­τυ­πω­θεί έγκαιρα, ανοιχτά και σε κάθε κατεύ­θυνση. Όπως, άλλωστε γνω­ρί­ζετε, το περιε­χό­μενο της πρό­τα­σης της Κομι­σιόν κινεί­ται στην κατεύ­θυνση που είχαν προ­τεί­νει ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης και άλλοι οκτώ ηγέτες χωρών μελών της Ένωσης, με την κοινή επι­στολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου Σαρλ Μισέλ στις 25 Μαρτίου. Στη­ρί­ζε­ται σε τέσ­σε­ρις πυλώνες, για το Ταμείο Ανά­καμ­ψης:

-Να είναι μεγάλο και φιλό­δοξο.

-Να είναι ευέ­λι­κτο.

-Να βασί­ζε­ται περισ­σό­τερο σε επι­χο­ρη­γή­σεις και λιγό­τερο σε δάνεια.

-Να χρη­μα­το­δο­τη­θεί από κοινό δανει­σμό.

Είναι πολύ θετικό ότι κανείς δεν αμφι­σβη­τεί την ανάγκη να υπάρχει αφενός ευε­λι­ξία σε σχέση με τις πολι­τι­κές της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και αφε­τέ­ρου ένας μηχα­νι­σμός κοινού δανει­σμού από τα κράτη-μέλη.

Πρό­κει­ται για μια ιστο­ρική ευκαι­ρία.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών αντι­λαμ­βα­νό­με­νοι πόσο ιστο­ρική είναι η ευκαι­ρία αυτή, καλού­νται να αρθούν στο ύψος των περι­στά­σεων. Και να φανούν αντά­ξιοι των προσ­δο­κιών των ευρω­παίων πολιτών.

Καλού­νται λοιπόν οι Ευρω­παίοι ηγέτες να συμ­βι­βά­σουν το πόσο φιλό­δοξο πρέπει να είναι το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και ποιο χρονικό ορί­ζο­ντα θα πρέπει να θέσουν για την ολο­κλή­ρωσή του».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.