Ειδήσεις

Ραντεβού Τσίπρα- Μητσοτάκη για Σύνταγμα-εκλογικό νόμο, την Πέμπτη

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να συναντηθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με αντικείμενο συζήτησης την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Τις επαφές με τους αρχηγούς είχε «προαναγγείλει» η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση το Σάββατο της Πολιτικής Γραμματείας όπου «επικυρώθηκε» ότι η κυβέρνηση θα «καταθέσει» πρόταση για απόλυτη απλή αναλογική σε ότι αφορά το νέο εκλογικό νόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη όπως οι κ. Παππάς, Βούτσης ,Σκουρλέτης και 53+ προκρίνουν την απλή αναλογική την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός επιμένει στην πρότασή του να διατηρηθεί   μπόνους 30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων σε περίπτωση που το ποσοστό τους ξεπερνά το 40%.

«Εγώ θα καταθέσω την άποψή μου ως οφείλω και από εκεί και πέρα εάν οι αποφάσεις είναι κάτι άλλο, θα πειθαρχήσουμε» είπε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός λέγοντας ότι σοφά πράττει ο πρωθυπουργός και ανοίγει κύκλο επαφών για το θέμα με τα πολιτικά κόμματα.

Ο υπουργός των Εσωτερικών εκτίμησε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει διέξοδο αλλά και να μεταφέρει ένα ποσοστό ευθύνης στην κοινωνία.

Ωστόσο ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι αυτά που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις είναι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης για απόλυτη απλή αναλογική μπορεί να υπηρετεί τις διαχρονικές της εξαγγελίες αλλά δεν υπηρετείται στην παρούσα φάση από το συσχετισμό δυνάμεων και τις θέσεις των άλλων κομμάτων.

Η ΝΔ προσέρχεται στη συνάντηση με την πολιτική θέση « Ο Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με το σύστημα που τις κέρδισε».

Ο Στ. Θεοδωράκης με συνέντευξή του στο TOC εξηγεί γιατί απορρίπτει την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ αρνείται διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή και απορρίπτει και  το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Τούτων δοθέντων το ενδεχόμενο να αποσπάσει η πρόταση της κυβέρνηση τις 200 ψήφους για να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές οι αλλαγές, απομακρύνεται.

 

ΝΔ: Προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις

Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο».

Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Μάλιστα συγκρίνουν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989 δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε η ΝΔ, στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47% είχε 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θ. Κατσίκη.

Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Συγγρού.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου