ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας 25χρονος Τούρκος διακινητής μεταναστών

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
λιμενικο

Προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νος κρί­θη­κε, μετά την απο­λο­γία του, με ομό­φω­νη από­φα­ση της τα­κτι­κής Ανα­κρί­τριας και της Ει­σαγ­γε­λέ­ως Υπη­ρε­σί­ας, ένας Τούρ­κος δια­κι­νη­τής με­τα­να­στών, ηλι­κί­ας 25 ετών, που συ­νε­λή­φθη από λι­με­νι­κούς του Τμή­μα­τος Ασφα­λεί­ας του Κε­ντρι­κού Λι­με­ναρ­χεί­ου Ρόδου.

Το βράδυ της 13ης Μαΐου 2022 το λι­με­νι­κό ενη­με­ρώ­θη­κε τη­λε­φω­νι­κά, από στρα­τιω­τι­κό πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο, για ύπαρ­ξη υπό­πτου τα­χύ­πλο­ου σκά­φους το οποίο έπλεε με με­γά­λη τα­χύ­τη­τα εντός των ελ­λη­νι­κών χω­ρι­κών υδά­των προ­ερ­χό­με­νο από το Μαρ­μα­ρίς με κα­τεύ­θυν­ση προς την θα­λάσ­σια πε­ριο­χή Αφά­ντου.

Ενη­με­ρώ­θη­κε τα­χύ­πλοο του λι­με­νι­κού που βρι­σκό­ταν σε πε­ρι­πο­λία. Περί ώραν 01:00, το σκά­φος εντο­πί­στη­κε στην πα­ρα­λία Αφά­ντου, να έχει απο­βι­βά­σει με­τα­νά­στες.

Το σκά­φος του λι­με­νι­κού το κα­τα­δί­ω­ξε ενώ προ­σπά­θη­σε να δια­φύ­γει προς τα απέ­να­ντι τουρ­κι­κά πα­ρά­λια.

Ο 25χρο­νος ομο­λό­γη­σε ότι με­τέ­φε­ρε 17 με­τα­νά­στες ένα­ντι αμοι­βής ύψους 3.500 ευρώ.

-Ελεύ­θε­ρος με τους πε­ριο­ρι­στι­κούς όρους της απα­γό­ρευ­σης εξό­δου από τη χώρα και της εμ­φά­νι­σής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυ­νο­μι­κό τμήμα του τόπου κα­τοι­κί­ας του αφέ­θη­κε στο με­τα­ξύ χθες ένας 39χρο­νος Σύρος, ο οποί­ος έχει απα­σχο­λή­σει ξανά τις αρχές σε υπο­θέ­σεις δια­κί­νη­σης με­τα­να­στών.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, συ­νε­λή­φθη­σαν την 9η Απρι­λί­ου 2022 ένας 37χρο­νος Σύρος κι ένας 21χρο­νος Πα­λαι­στί­νιος για συμ­με­το­χή σε εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση, διευ­κό­λυν­ση πα­ρά­νο­μης ει­σό­δου υπη­κό­ων τρί­των χωρών, πλα­στο­γρα­φία και για διευ­κό­λυν­ση πα­ρά­νο­μης δια­μο­νής στη χώρα υπη­κό­ων τρί­των χωρών.

Σε τη­λε­φω­νι­κή συ­σκευή του πρώ­του βρέ­θη­κε με­γά­λος αριθ­μός φω­το­γρα­φιών τα­ξι­διω­τι­κών εγ­γρά­φων ευ­ρω­παϊ­κών χωρών. Ο ρόλος του ήταν να πα­ρα­λαμ­βά­νει για λο­γα­ρια­σμό του φε­ρό­με­νου ως ηγε­τι­κού στε­λέ­χους της εγκλη­μα­τι­κής ορ­γά­νω­σης 39χρο­νου ομο­ε­θνή του τα συ­γκε­κρι­μέ­να τα­ξι­διω­τι­κά έγ­γρα­φα (πλα­στά ή κλεμ­μέ­να) από συ­νερ­γά­τες του στην Αθήνα, να τα­ξι­δεύ­ει στην Ρόδο και να τα πα­ρα­δί­νει σε έτε­ρους συ­νερ­γά­τες του προ­κει­μέ­νου στη συ­νέ­χεια να διο­χε­τεύ­ο­νται στους με­τα­νά­στες που ει­σέρ­χο­νται πα­ρά­νο­μα από την Τουρ­κία στη Ρόδο.

Το από­γευ­μα της 9ης Απρι­λί­ου 2022 συ­νε­λή­φθη ο δεύ­τε­ρος, ο ρόλος του οποί­ου ήταν να προ­σεγ­γί­ζει με­τα­νά­στες και να «δια­φη­μί­ζει» τον 39χρονο ως το άτομο το οποίο μπο­ρεί να τους προ­μη­θεύ­σει έγ­γρα­φα για να τα­ξι­δέ­ψουν στην Αθήνα ή στην Ευ­ρώ­πη με αντί­τι­μο το ποσό των 100€ για κάθε συμ­φω­νία πώ­λη­σης εγ­γρά­φου.

Κα­τό­πιν σω­μα­τι­κής έρευ­νας που τους έγινε κα­τα­σχέ­θη­καν κι­νη­τά τη­λέ­φω­να.

Την 10η Απρι­λί­ου 2022 οι λι­με­νι­κοί συ­νέ­λα­βαν και τον 39χρονο με την κα­τη­γο­ρία της διευ­κό­λυν­σης πα­ρά­νο­μης δια­μο­νής υπη­κό­ων τρί­της χώρας, διευ­κό­λυν­σης πα­ρά­νο­μης εξό­δου από την χώρα, δια­κί­νη­σης γνή­σιων τα­ξι­διω­τι­κών εγ­γρά­φων ή δια­βα­τη­ρί­ων άλλων προ­σώ­πων και για δια­κί­νη­ση πλα­στών εγ­γρά­φων, καθώς επί­σης για την συμ­με­το­χή του σε εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση δια­κί­νη­σης πα­ρά­τυ­πων με­τα­να­στών.

Ο 39χρο­νος ανα­ζη­τή­θη­κε στην διεύ­θυν­ση που είχε δη­λώ­σει αλλά δεν βρέ­θη­κε να κα­τοι­κεί εκεί.

Εμ­φα­νί­στη­κε στο Λι­με­ναρ­χείο για να δώσει διευ­κρι­νί­σεις σχε­τι­κά με τη δράση του κυ­κλώ­μα­τος δια­κί­νη­σης με­τα­να­στών, διότι έμαθε ότι είχαν συλ­λη­φθεί τα μέλη του κυ­κλώ­μα­τος αυτού.

Ση­μειώ­νε­ται ότι είχε συλ­λη­φθεί για πα­ρά­νο­μη δια­κί­νη­ση με­τα­να­στών και είχε κρι­θεί προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νος για να απο­φυ­λα­κι­στεί στην πο­ρεία με πε­ριο­ρι­στι­κούς όρους.

Απο­λο­γού­με­νος χθες αρ­νή­θη­κε τα όσα του απο­δί­δο­νται από τους συ­γκα­τη­γο­ρού­με­νούς του.

Ως συ­νή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σής του πα­ρέ­στη ο δι­κη­γό­ρος κ. Ακης Δη­μη­τριά­δης.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.