Την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Κω και την τουριστική κίνηση η οποία αναμένεται φέτος να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές, περιέγραψε με δηλώσεις του στην «δ» ο δήμαρχος της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.
Αναλυτικότερα, είπε τα εξής: «Δίνουμε μία μεγάλη μάχη ως Δήμος Κω σε όλα αυτά που είναι αρμοδιότητα δική μας. Ευτυχώς, κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι μπορούμε εμείς να φτιάξουμε τα σχολεία, οπότε το μόνο θετικό που μπορώ να δηλώσω σήμερα, είναι πως πολύ σύντομα θα εγκατασταθούν οι ανάδοχοι για τα τρία σχολικά συγκροτήματα στην Κω, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Σε όλα τα άλλα έχουμε μείνει πίσω.
Το λιμάνι, δυστυχώς, εκτός από την ράμπα που αποκαταστάθηκε για να μπορεί να έρχεται το Μπλου Σταρ και τα πλοία της ακτοπλοΐας, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα –ούτε για το εσωτερικό στο λιμάνι, ούτε για τον κεντρικό προβλήτα αποεπιβίβασης ταξιδιωτών και εμπορευμάτων. Αυτό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα και δεν βλέπω να ξεκινάει γρήγορα. Δεν μας έχουν δώσει ούτε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει κάτι ή θα ξεκινήσει, και η αγωνία όλων έχει κορυφωθεί. Όχι μόνον για τις προσεγγίσεις των κρουζιερόπλοιων φέτος –που ουσιαστικά έχουν μείνει ελάχιστα που έρχονται στην Κω- αλλά και για το πώς θα λειτουργήσει το εσωτερικό λιμάνι, όπου είναι εγκαταστημένα και λειτουργούν τα ημερόπλοια από την Κω προς τα γύρω νησιά, προς την Τουρκία κ.λπ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στα πολιτιστικά μας μνημεία. Έχουν μείνει σε εκκρεμότητα οι μελέτες, δεν είμαστε σε θέση να έχουμε καμία εικόνα για το πού βρισκόμαστε και βεβαίως, το ξεκίνημα της διαδικασίας αποκατάστασής τους -πέραν των ικριωμάτων που έχουν στηθεί για να μην…. καταρρεύσουν ολοκληρωτικά».
Αναφερόμενος στα μηνύματα για την φετινή τουριστική σεζόν και με αφορμή την επανεμφάνιση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, ο κ. Κυρίτσης, δήλωσε: «Έγινε μια μεγάλη… βαβούρα για την Ryanair. Ήταν γνωστό από πέρσι ότι θα ξανάρθει στο νησί της Κω, όταν θα έχουμε πολύ υψηλή κίνηση. Η Ryanair είναι μια εταιρεία, η οποία αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση του κέρδους της, και επέλεξε χωρίς να σκεφτεί δεύτερη φορά, να επαναδραστηριοποιηθεί στην Κω την τουριστική περίοδο, βοηθώντας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί. Και πριν την σχετική ανακοίνωση της Ryanair αλλά και μετά, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η Κως θα έχει μια πάρα πολύ καλή τουριστική περίοδο φέτος, με αυξήσεις της τάξης των 400.000 διανυκτερεύσεων (που σημαίνει ότι από το 1.300.000 θα πάμε στο 1.700.000 περίπου). Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες, πέραν της Ryanair αναμένονται και άλλες εταιρείες Low Cost που δραστηριοποιούνται κάθε χρόνο στο νησί, να βοηθήσουν την κίνηση».
Ερωτηθείς, σχετικά με τις εργασίες του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Δωδ/σου που διεξήχθη στην Ρόδο, ο δήμαρχος Κω δήλωσε: «Έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πάντα πως αυτές οι προτάσεις που καταθέτουν οι νησιώτες, εμείς όλοι που έχουμε δηλαδή επιλέξει να ζούμε σε αυτά τα νησιά, ως ηρωϊκά μαχόμενοι, να εισακουστούν. Και αυτά που έχουμε καταθέσει είτε οι φορείς, είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε τα μεμονωμένα πρόσωπα, ελπίζουμε να εισακουστούν. Εάν απλά γίνονται όλα για να καταγράφονται απόψεις, για να μείνουν στα συρτάρια και να μην υλοποιηθεί μετά τίποτα, τα κάθε είδους συνέδρια δεν προσφέρουν τίποτα».
Αναφερόμενος, τέλος στο Μεταφορικό Ισοδύναμο το οποίο εξήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Κυρίτσης είπε τα εξής: «Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μια ιστορία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Δωδεκάνησο. Για κάποιους, όλος αυτός ο σχεδιασμός ακούγεται θετικά. Και ίσως να είναι θετικό το αποτέλεσμα. Ας ξεκινήσει κάποτε, αλλά δε νομίζω ότι θα λύσει κανένα πρόβλημα σε περιοχές όπως η δική μας, η περιφέρεια που είναι πολυνησιωτική. Με τέτοια φορολογία στις μεταφορές των εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στο κόστος ζωής, δεν φαίνεται να αποτελεί λύση στα προβλήματα των νησιών και των κατοίκων τους».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ