Κορυφώθηκε το Θείο δράμα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού και αύριο όλη η χριστιανοσύνη θα γιορτάσει την ανάστασή του.

Με τον καλύτερο τρόπο η Εκκλησία με την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό, τον θάνατο και την ταφή του, μας δείχνει την δύσκολη μάχη που δόθηκε και την επικράτηση του καλού με την Ανάσταση του Κυρίου.

Οι πιστοί άφησαν στην άκρη την κρίση και τα δεινά που τους έχει προκαλέσει και πλημμύρισαν τις εκκλησίες αναζητώντας παρηγοριά και στήριγμα στο Θεό.

Χιλιάδες όμορφα λουλούδια, αμέτρητα μέτρα μεταξωτά υφάσματα και πέρλες, που κεντήθηκαν με πίστη και ευλάβεια χρησιμοποιήθηκαν για να μυρώσουν τον τάφο του Χριστού.

Η «δ» και φέτος σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό, πέρασε από όλους σχεδόν τους ιερούς ναούς της πόλεως Ρόδου, αποτύπωσε τους πανέμορφους επιτάφιους που δημιούργησαν οι πιστοί με ελπίδα και προσμονή για ένα καλύτερο αύριο.

Όμορφοι και ευωδιαστοί, όμως, ήταν και οι επιτάφιοι που στολίστηκαν σε κάθε χωριό της Ρόδου με την φροντίδα των πιστών και των ιερέων.
Παντού οι επιτάφιοι ήταν και φέτος πραγματικά κομψοτεχνήματα.

Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή κοντά στη νέα μαρίνα, τον στολισμό του επιταφίου επιμελήθηκε η κ. Κατερίνα Κρητικού με τη βοήθεια των κ.κ. Αικατερίνης Ξύπα- Κυζάλα, Μαρίας Ξύπα, Ειρήνη Κατσαρά και Φανούρη Κωστάκη. Για το στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν λευκές βιολέτες, λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, ζέρμπερες λευκές και φρέζιες.

Ιερός Ναός Αγίου
Παντελεήμονα
Την ευθύνη για το στολισμό του επιταφίου είχε το ανθοπωλείο «Αζαλέα» που ανήκει στον κ. Αντώνη Τσουμπή. Χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό στάρ γκέιζερ λευκά, ορχιδέες φούξια, τριαντάφυλλα λευκά και πρασινάδα.

Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης
(Ορφανοτροφείο)
Όπως κάθε χρόνο οι μοναχές του Ιερού Ναού της Αγίας Ειρήνης, Θεολογία και Θεοδώρα, αποτύπωσαν στον επιτάφιο την επιθυμία του Κυρίου για την τάφο του Υιού του. Λευκό σατέν ύφασμα χρησιμοποιήθηκε για να ακουμπήσει το σώμα του Ιησού μαζί με ορχιδέες λευκές και μωβ. Το έξοχο αποτέλεσμα συμπλήρωσαν τα λευκά σιμπίντιουμ με τις πρασινάδες.

Ιερός Ναός Αγίου
Φανουρίου Μεσαιωνική Πόλη
Όμορφα λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό του επιταφίου από τους πιστούς που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη
Για τον στολισμό του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες λευκές και μωβ γαρύφαλα, λευκά και μωβ, γυψόφυλλα και φτέρες. Επιμελήθηκαν το στολισμό οι κκ. Στυλιανή Ξεπαπαδάκη, Αναστασία Ξεπαπαδάκη, Ζωή Φτάκλα, Ευτυχία Ξεπαπαδάκη, Κατερίνα Διακογεωργίου, Άννα Μάνου, Σταματία Σταματάκη, Φιλιώ Ξεπαπαδάκη.

Ιερός Ναός
Αγίων Αναργύρων
Οι γυναίκες της ενορίας με την καθοδήγηση του ιερέα, της εκλησιαστικής επιτροπής και του νεοκόρου, στόλισαν τον επιτάφιο. Για τον στολισμό χρησιμοποιήθηκαν άσπρα χρυσάνθεμα, γαρύφαλα άσπρα και ροζ, κρίνοι λευκοί και συμπίντιουμ.

Ιερός Ναός
Αγίας Αναστασίας
Τον επιτάφιο στον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας στόλισαν οι κκ Αναστασία Στασινάκη, Δέσποινα Σαρρή, Π. Παπαντωνίου, Παρασκευή Μπιζαράκη, Ειρήνη Πουλοπούλου. Ο στολισμός έγινε με φούξια και λευκά τριαντάφυλλα σομόν μπουτόν φτέρες. Το εξαίσιο αποτέλεσμα συμπλήρωσε η ευωδία λευκών κρίνων.

Ιερός Ναός Μητροπόλεως
Ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως στολίστηκε με μωβ φρέζιες, λευκά χρυσάνθεμα, μωβ ορχιδέες, συμπίντιουμ και γυψόφυλλα. Επιμελήθηκαν το στολισμό του επιταφίου οι κκ Σέβη Διακοσάββα, Μαίρη Παπασταματίου, Ελένη Παπασταματίου, Αννα Ποτσάκη, Μαριλένα Χαραλαμπάκη, Κρίστα Χαραλαμπάκη, Αθηνά Καλιγώνη, Μαρίνα Κονισή και Σπυριδούλα Λοίζου.

Ιερός Ναός Ταξιαρχών
(Δημοτικό Κοιμητήριο)
Τη λάμψη του ασημιού και την λεπτότητα της λευκής πέρλας, την απαλότητα του μεταξιού, χρησιμοποίησαν οι πιστοί που επιμελήθηκαν τον στολισμό του επιταφίου στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών. Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες προετοιμασίας για να προκύψει ένα αποτέλεσμα έξοχο. Για τον στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα σε πέντε αποχρώσεις του ρόζ μπιβούρνο, παιώνιες, οργαντινένια ρόδα, πέρλες. Επιμελήθηκαν το στολισμό του επιταφίου οι κκ. Μανώλης Μαρκόπουλος, Πόπη Μάλτα, Ρένα Σπανού, Μαρία Πάχου, Χριστίνα Πάχου, Μιχάλης Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνα Ματθαίου, Ελευθερία Μαρκοπούλου, Αννα Σπανού, Μπέτυ Παπουτσή, Γιάννης Πάχος, Κώστας Μαρκόπουλος, Μανώλης Τρούμπας.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
Με μεράκι και ευλάβεια οι πιστοί της ενορίας στόλισαν τον επιτάφιο. Θέλησαν να κρατήσουν όμως την ανωνυμία τους, όπως κάθε χρόνο. Για τον στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν χρυσάνθεμα μωβ, βιολέτες άσπρες και μωβ πρασινάδα και γυψόφυλλα.

Ιερός Ναός
Αγίων Αποστόλων
Όλοι οι πιστοί της ενορίας των Αγίων Αποστόλων βοήθησαν στον στολισμό του επιταφίου. Χρησιμοποιήθηκαν γαρύφαλλα άσπρα, ίριδες, βιολέτες μωβ, πρασινάδες και σιμπίντιουμ.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω
Για το στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν γαρύφαλλα λευκά και ρόζ πρασινάδα και κρίνοι. Τον επιτάφιο στόλισαν οι κ.κ. Μαρία Σταυλά, Θεόδωρος Σταυλάς, Μιχάλης Χάλαρης, Μιχάλης Μαριεττής, Μαρία Λιαμή, Τσαμπίκα Λιαμή, Ασημίνα Τριομμάτη, Κώστας Λαρδόπουλος, Μιχάλης Λαρδόπουλος, Ξενοφών Παπαδούλης, Παναγιώτης Παλλάς, Χατζίνα Σταυλά, Ευαγγελία Κωνσταντίνου, Δικαία Κλωνάρη.

Iερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κάτω
Ο στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω έγινε με πόρους που προσέφεραν οι πιστοί. Την ευθύνη για το στολισμό του επιταφίου είχε το ανθοπωλείο «Αράλια». Χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό, ορχιδέες, σιγκαπούρ, σιμπίντιουμ, στάρ λευκό, λίλιουμ, γυψόφυλλα και τροπικά φυλλώματα.

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού
Για τον στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες λευκές και ροζ, τριαντάφυλλα σε φούξια και ρόζ αποχρώσεις και πρασινάδες φτέρες και φυλλώματα. Επιμελήθηκαν το στολισμό οι κκ. Φρειδερίκη Πάλμου, Ελένη Σκληβάκη, Ελπίδα Παρδαλού, Ζηνοβία Χατζηδάκη, Σταματία Παπασάββα, Αγγέλα και Ιωάννα Σκληβάκη, Σταυρούλα Κωστάκη, Φωτεινή Γεωργιάδη, Παν. Γεωργιάδης και Νίκος Γεωργιάδης, υπό την εποπτεία του αρχιερατικού επιτρόπου κ. Ιωάννη Χαλκιά και του διάκου κ. Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ.

Ιερός Ναός Εισοδίων
Θεοτόκου Νεοχωρίου
Την ευθύνη για το στολισμό του επιταφίου είχε το ανθοπωλείο «Αζαλέα» του κ. Αντώνη Τσουμπή. Χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό του Επιφαφίου στάρ γκέιζερ λευκά, ορχιδέες φούξια, τριαντάφυλλα λευκά και πρασινάδα.

Ιερός Ναός Αγίας Σκέπης
Για τον στολισμό του επιταφίου οι πιστοί χρησιμοποίησαν τριαντάφυλλα ρόζ, άσπρες και ροζ ορχιδέες, ανθάκια άσπρα, πρασινάδα και γυψόφυλλα. Επιμελήθηκαν με μεράκι και ευλάβεια το στολισμό οι κκ Ιφιγένεια Γκιόκα, Θανάσης Κατσαράς, Παναγιώτης Ισκάς, Σωκράτης Πρεσβύρης, Αντωνία Τσέκα, Σεβαστή Τσιγάρου, Ελισάβετ Χατζησάββα, Χαρούλα Αλεξανδρή, Δέσποινα Χατζηελευθέρη, Μαρία Χατζησάββα, Κορνηλία Παπαδοπούλου και Ζαμπέτα Μαγκαφά.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ανω (Ροδίνι)
Ο στολισμός του επιταφίου έγινε εις μνήμη του Κωνσταντίνου Σαββατιανού και είναι δωρεά της συζύγου του εκλιπόντος Μαρουλίας και της κόρης του Στέλλας Σαββατιανού.
Και αυτή τη φορά ένα μοναδικό σχέδιο που ήρθε από το Αγιο Όρος αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον επιτάφιο. Το μεράκι και η πίστη με την οποία έγινε ο στολισμός φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Για τον στολισμό του επιταφίου, χρησιμοποιήθηκαν 21.000 κεντημένα στάλιουμ, κόκκινα κεντημένα τριαντάφυλλα. Τοποθετήθηκαν 7.000 κόκκινα μικρά τριαντάφυλλα και ρόζ τριαντάφυλλα. Στον τρούλο αποτυπώθηκε ο Γολγοθάς που κεντήθηκε με 3.000 χάντρες και στάλιουμ. Για το σώμα του Χριστού τοποθετήθηκε κόκκινο ύφασμα που συμβολίζει το αίμα. Τοποθετήθηκαν σταυροί και αετοί. Για τον φωτισμό του σχεδίου χρησιμοποιήθηκαν 3000 φώτα lind. Στο στολισμό του επιταφίου βοήθησαν οι κκ Ελένη Γελαδάρη, Ευθυμία Γελαδάρη, Τούλα Κανταρζή, Γιάννης Γελαδάρης και Αργυρώ Χατζηγιαννάκη.

Ιερός Ναός Αγίου Δημήτριου (Κοιμητήριο)
Για το στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα κόκκινα και άσπρα γυψόφυλλα, φτέρες και αγκαθάκια. Στολίστηκε από τους κκ. Ειρήνη Χατζηνικήτα, Στέλλα Μπάρκα, Ευδοκία Χατζηνικήτα, Μαρία Γιαμαίου, Σούλα Χατζημαργαρίτη και τα μέλη της οικογένειας Μπαρπαλή.

Ιερός Ναός Αναλήψεως
Για τον στολισμό του επιταφίου, που επιμελήθηκαν οι πιστοί της ενορίας, χρησιμοποιήθηκαν χρυσάνθεμα λευκά, ορχιδέες ροζ, και πρασινάδες. Για τον επιτάφιο του Ιερού Ναού της μικρής Αναλήψεως χρησιμοποιήθηκαν βιολέτες μωβ και πρασινάδες.

Ιερός Ναός Φανερωμένης
Χρησιμοποιήθηκαν μωβ ορχιδέες και πρασινάδες. Ο στολισμός του επιταφίου έγινε με μέριμνα του ανθοπωλείου «Αράλια».

Φωτορεπορτάζ:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ