Συνεντεύξεις

Σημ. Σαλαχούρης: «Εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης διανύει ο θαλάσσιος τουρισμός»

Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη
Θετικά είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρη Σαλαχούρη. Η τουριστική περίοδος άνοιξε νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως και οι ρυθμοί μέρα με τη μέρα θα αυξάνονται. Ο κ. Σαλαχούρης βλέπει πολλές δυνατότητες στον θαλάσσιο τουρισμό, που διανύει μία εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης.

• Κύριε Σαλαχούρη πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν στη Ρόδο;
Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί σε ανοδικούς ρυθμούς. Υπάρχει σημαντική αύξηση των προγραμματισμένων πτήσεων εξωτερικού, αν και εκτιμούμε ότι στο τέλος ένα μέρος των πτήσεων αυτών θα ακυρωθεί. Πρόκειται άλλωστε για ένα σύνηθες φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι θετικό που είναι αυξητικές οι τάσεις.
• Φέτος η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν να πυκνώνουν νωρίτερα οι ροές;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που ξεκίνησε τόσο νωρίς η τουριστική σεζόν. Μπορεί το ξεκίνημα αυτό να έγινε …διστακτικά, όμως οι ρυθμοί σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Μαθαίνουμε ότι ήδη το 50% των δωματίων της Tui στη Ρόδο έχει δεσμευθεί για όλη τη σεζόν. Αποτελεί λοιπόν κοινή παραδοχή ότι η σεζόν θα εξελιχθεί θετικά… Ελπίζουμε σε ένα εξίσου καλό, αν όχι καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με το 2022.
Όλοι οι φορείς του τουρισμού έχουν κάνει προσπάθειες για την προβολή του τόπου που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ κάνει πολύ καλή δουλειά και αντίστοιχα η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου. Θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα των δράσεων προβολής εάν συνεργάζονταν πιο στενά οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς.
• Αναφερθήκατε στη σεζόν του 2022 η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως η καλύτερη χρονιά για τον Ροδιακό τουρισμό σε επίπεδο αφίξεων. Ποιος ήταν όμως ο αντίκτυπος της περσινής σεζόν σε πρακτικό επίπεδο;
Την περσινή χρονιά όλοι δούλεψαν ικανοποιητικά. Είναι βέβαια γεγονός ότι οι οικονομικές δυνατότητες των επισκεπτών μας, είναι πλέον περιορισμένες, πράγμα λογικό, εάν λάβουμε υπόψη το συνεχώς μεταβαλλόμενο και δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, όταν ένας προορισμός δέχεται 2.5 εκατ. επισκέπτες, κάτι μένει στο τέλος. Υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.
• Ποιοι τουριστικοί κλάδοι παρουσιάζουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης;
Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για το θαλάσσιο τουρισμό. Οι τακτικές αφίξεις ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και ενώ πέρυσι είχαμε 395 πλοία, φέτος θα δεχθούμε 420. Είναι πολύ καλά σημάδια όλα αυτά.
Οι επιβάτες της κρουαζιέρας είναι από τους καλύτερους επισκέπτες μας. Ο θαλάσσιος τουρισμός προσελκύει υψηλότερης οικονομικής στάθμης τουρίστες. Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ αυτή τη μορφή τουρισμού, να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις λιμενικές υποδομές. Η Ρόδος μπορεί να δεχθεί ακόμη περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Σκεφτείτε ότι ο πελάτης της μίας μέρας, αφήνει περισσότερα χρήματα από τον τουρίστα που θα μείνει μία εβδομάδα ή δέκα μέρες στον προορισμό. Δεχόμαστε στη Ρόδο καλές πλοιοκτήτριες εταιρείες και καλά πλοία. Είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις αφίξεις, αρκεί να ενισχυθούν οι υποδομές μας. Και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας, του Κράτους.
Συνηθίζω να λέω ότι η Ρόδος από το ελληνικό κράτος ήταν διαχρονικά παραμελημένη. Δεν εισπράττει όσα προσφέρει στην ελληνική οικονομία.
• Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί πλέον παρελθόν. Έχει αφήσει όμως …κατάλοιπα στον τουρισμό;
Η πανδημία έχει σχεδόν ξεχαστεί… Ο πόθος του κόσμου για ταξίδια είναι μεγαλύτερος από την όποια ανησυχία για τον κορωνοϊό. Οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και η Ρόδος είναι ένας προορισμός φιλόξενος και ασφαλής. Μόνο καλύτερα μπορούν να πηγαίνουν τα πράγματα στο εξής. Ο κόσμος που δεν ταξίδεψε το ’20 και ’21 ταξίδεψε πέρυσι, και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε σε αυτή τη θεαματική αύξηση των τουριστικών αφίξεων.

• Συνεχίζουν ο ήλιος και η θάλασσα να αποτελούν τα …βασικά πλεονεκτήματα της Ρόδου; Υπάρχουν νέα τουριστικά trends;
Ο ήλιος και η θάλασσα αποτελούν ακόμη τη βάση του τουριστικού μας προϊόντος, τους κύριους λόγους που μας επιλέγουν οι επισκέπτες μας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ατού της Ρόδου είναι η ιστορία της και αυτή θα πρέπει να την προωθήσουμε ακόμη περισσότερο.
Συνειδητοποιώ λ.χ. ότι οι επισκέπτες μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν γνωρίζουν τη Ρόδο. Γνωρίζουν πολύ περισσότερο τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη… Και είναι κρίμα να μη τη γνωρίζουν… Είναι ένας προορισμός που μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά.
Η Μεσαιωνική Πόλη, το μοναδικό αυτό μνημείο που ευελπιστούμε ότι θα αναδειχθεί μέσα από τη νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου, της περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού, θα μπορούσε
Πιστεύω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Μ. Πόλη θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στο νησί, να αξιοποιηθεί ο πολιτισμός και η ιστορία του νησιού μας ώστε όλοι οι υπόλοιποι φορείς, ο ΠΡΟΤΟΥΡ, η Ένωση Πρακτόρων, η Ένωση Ξενοδόχων να διαφημίσουν ακόμη περισσότερο τη Ρόδο.
Φτάνουμε σε σημείο που συγκεκριμένα πράγματα υποχρεωνόμαστε να τα κρύβουμε από τα μάτια των επισκεπτών μας. Εύχομαι να έρθει η στιγμή που δεν θα χρειάζεται να κρύβουμε απολύτως τίποτε. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να γίνουν στη Ρόδο επενδύσεις από την Πολιτεία.

• Μία από τις μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο των ξεναγών είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ η μηχανογράφηση των ενσήμων σας, αποτελεί πάγιο αίτημα. Ποιες είναι οι εξελίξεις γύρω από τα δύο αυτά ζητήματα;
Από την 1η Ιανουαρίου τα ένσημά μας επιτέλους μηχανογραφήθηκαν, όπως όλων των εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους. Περιμένουμε μία διευκρινιστική εγκύκλιο από μέρα σε μέρα από το Υπουργείο Εργασίας που θα εξηγεί σε εμάς και στους εργοδότες μας πώς θα εφαρμόζεται η μηχανογράφηση. Από 2001 που ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων των εργαζομένων, χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να νομοθετηθεί η ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων και των ξεναγών… Το καταφέραμε επιτέλους… Αυτό είναι το καλό νέο… Κατά τα άλλα, οι παράνομες ξεναγήσεις συνεχίζονται… Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο μας. Και όσο είναι υποστελεχωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
• Μεγάλη απήχηση έχουν πάντα στο ροδιακό κοινό οι δωρεάν ξεναγήσεις… Ποιες δράσεις έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα;
Αρχικά, το Σωματείο μας διοργανώνει συνεχώς επιμορφωτικές δράσεις για τα μέλη του. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί επιμορφώνονται ασταμάτητα για να είναι ενημερωμένοι και να μπορούν να παρέχουν τις ποιοτικότερες δυνατές υπηρεσίες.
Πράγματι, διοργανώνουμε διάφορες δράσεις για το κοινό θέλοντας να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να ανακαλύψουν τα μνημεία κα την ιστορία του τόπου μας. Και χαιρόμαστε για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την πρωτοβουλία. Πέρυσι ήταν μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στις δωρεάν ξεναγήσεις στο Μαντράκι και στην Τάφρο της Μ. Πόλης.
Φέτος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ξεναγού (21 Φεβρουαρίου) προγραμματίσαμε δύο δράσεις για τους συμπολίτες μας. Η πρώτη μας ξενάγηση στην Κάμειρο και στη Φιλέρημο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου ακυρώθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και λόγω του εθνικού πένθους έπειτα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και θα πραγματοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή.
Η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου και συνέπεσε με την παρέλαση της 7ης Μαρτίου, καθώς οι επετειακές εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν λόγω του εθνικού πένθους. Έγινε ξενάγηση στην Ακρόπολη Ρόδου με 100 άτομα.
Όλο τον χειμώνα ξεναγούμε αφιλοκερδώς τους μαθητές των σχολείων μας στη Μ. Πόλη και όπου αλλού χρειαστεί… Θέλουμε οι νέοι και τα παιδιά να συμμετέχουν στις δράσεις μας και να γνωρίσουν το επάγγελμα του ξεναγού. Συνεργαζόμαστε τέλος με τον δήμο Ρόδου εδώ και τρία χρόνια για ένα πρόγραμμα «πρώτού προσανατολισμού» που δέχεται πολλές θετικές κριτικές. Ξεναγούμε ομάδες τουριστών στη νέα πόλη και στην Παλιά Πόλη για ένα δίωρο… Είναι σημαντικό οι επισκέπτες μας να γνωρίζουν και τη νέα πόλη, και όχι μόνο τη Μεσαιωνική…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου