Συνεντεύξεις

Μαρία Αγγέλου: «Είναι μεγάλο το στοίχημα που έχει μπει, για φέτος…»

Προσδοκίες για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν, έχουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αναμένοντας λίγο καλύτερη κίνηση σε σχέση με το 2022.
Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη στην «δημοκρατική» η κα Μαρία Αγγέλου, μέλος Δ.Σ. και υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, επισημαίνοντας, παράλληλα και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Επίσης, με την ιδιότητά της ως διευθύνουσα σύμβουλος του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου, αναφέρεται στις δράσεις που έγιναν και στον φετινό προγραμματισμό.

• Κυρία Αγγέλου, να συνδέσουμε την περσινή με την φετινή τουριστική σεζόν και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για το τι περιμένουν φέτος, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Την περσινή σεζόν, την είχαμε χαρακτηρίσει ως περίοδο ‘επιστροφής στην κανονικότητα’. Είχαμε αυξημένο αριθμό αφίξεων –περισσότερο από όσο περιμέναμε- ενώ είχαμε αρκετά καλούς πελάτες στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Παρά τον μεγάλο αριθμό σε αφίξεις, όμως, οι εισπράξεις ήταν λίγο χαμηλότερες, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Φέτος, ‘τολμάμε’ να περιμένουμε (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις) μια αύξηση των αφίξεων κατά 5% περίπου σε σχέση με πέρσι. Και λέω τολμάμε, αφού μέχρι και πρότινος δεν ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε τις αφίξεις. Η σεζόν θα είναι αντάξια της περσινής και με αυξήσεις –τουλάχιστον στο peak της σεζόν- ευελπιστώντας να υπάρξει αυξημένη κατανάλωση και στους επόμενους μήνες.
• Την ίδια ώρα, βλέπουμε ότι έγινε ‘επανεκκίνηση’ και στην κρουαζιέρα, κάτι που βοηθάει πολύ την κίνηση μέσα στο μνημείο. Είναι ένα θετικό στοιχείο για την εξέλιξη της φετινής σεζόν;
Οπωσδήποτε η κρουαζιέρα, βοηθά πάντα την Μεσαιωνική Πόλη και κυρίως τα καταστήματα που είναι πιο κοντά στο τουριστικό λιμάνι, τα οποία, ήδη έχουν ανοίξει αφού ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις –έστω και με μικρές πληρότητες. Πάντως, έχει ανοίξει η τουριστική σεζόν κι έχουμε πολλά χρόνια να δούμε κάτι τέτοιο, από τις 15 Μαρτίου! Είναι μεγάλο το στοίχημα που έχει μπει, για φέτος. Πραγματικά αισιοδοξούμε και σχετικά με την κρουαζιέρα, θα ήθελα να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό: κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, όταν άλλα νησιά δεν δέχονταν τα κρουαζιερόπλοια επειδή δεν επέτρεπαν στους επιβάτες να έχουν επαφή με τους ντόπιους, η Ρόδος σε μια κοινή συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και των τοπικών φορέων, είχαν ετοιμάσει έγκαιρα ένα πλάνο, προκειμένου να παραμείνουμε στον σχεδιασμό των δρομολογίων αμέσως μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης. Αυτό ήταν στα συν του προορισμού αφού δεν βγήκαμε ποτέ από τους χάρτες των κρουαζιεροπλοίων ενώ, αντίθετα, ενταχθήκαμε σε νέες γραμμές. Αυτό είναι υπεραισιόδοξο στοιχείο, αφού οι πελάτες που έρχονται είναι υψηλής ποιότητας.
• Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το πρόβλημα της ακρίβειας, με τις συνεχείς ανατιμήσεις κ.λπ. Αυτό θα επηρεάσει φέτος και την δική σας δραστηριότητα; Θα αναγκαστείτε να κάνετε αυξήσεις στα είδη των επιχειρήσεών σας;
Κοιτάξτε, οι τιμές έχουν ξεκινήσει από πέρσι να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και φέτος. Το είδαμε ήδη από τον Ιανουάριο, όταν οι περισσότεροι από εμάς κάναμε τις αγορές μας για την νέα σεζόν. Είναι δυστυχώς, κάτι που δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε. Έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα στις αυξήσεις, οπότε θα συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων. Πάντως, δεν θα είναι αμελητέα.
• Να μιλήσουμε για τα θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης και την λειτουργία της. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση; Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε εσείς, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δραστηριοποιείστε μέσα στο μνημείο;
Το θέμα της καθαριότητας, αναβαθμίστηκε πολύ την περσινή χρονιά. Βέβαια, έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης κι ευελπιστούμε ότι φέτος, η εικόνα θα είναι άψογη. Η συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Καραμαρίτη και με όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας είναι πολύ καλή, ενώ σχετικά με τα θέματα της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο, επίσης έχουν δρομολογηθεί πολλά. Βέβαια, περιμένουμε να προσληφθούν άτομα για το κέντρο ελέγχου των πυλών, ώστε να ξανακλείσουν οι πύλες για τα οχήματα και να μπει ο χρονικός περιορισμός. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια, αφού περιμένουμε ακόμη περισσότερο κόσμο –τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για λόγους σεβασμού απέναντι σε όσους εργάζονται μέσα στο μνημείο, αλλά και σε όσους μας επισκέπτονται. Καλό είναι πάντως, οι επιχειρηματίες, οι κάτοικοι και οι προμηθευτές, να προσέχουν πώς κινούνται μέσα στο μνημείο για να μην καταστρατηγούν την ελευθερία των κινήσεων.
• Να σας ρωτήσω για την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται. Αντιμετωπίζετε κι εσείς το ίδιο πρόβλημα; Πώς θα είναι φέτος;
Το πρόβλημα είναι τεράστιο! Πραγματικά, αγγίζει όλους τους κλάδους αφού δεν υπάρχει προσωπικό ούτε στην εστίαση, ούτε στις πωλήσεις. Δεν ξέρω αν είναι μικρός ο αριθμός ή οι άνθρωποι που υπάρχουν δεν έχουν εξειδίκευση. Πέρσι είχαν μείνει πολλά καταστήματα χωρίς προσωπικό, και δυστυχώς, προβλέπω ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί και φέτος. Βλέπετε, εμείς στην Μεσαιωνική Πόλη, δεν έχουμε στέγη για όσους θέλουν να έρθουν να εργαστούν από άλλα μέρη της χώρας -όπως τα ξενοδοχεία. Συνεπώς, περιμένουμε να δουλέψουμε με ανθρώπους που μένουν όλο το χρόνο στο νησί. Πάντως, οι μισθοί στην Μεσαιωνική Πόλη είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί –και λόγω της εποχικότητας, και λόγω της ιδιαιτερότητας του ωραρίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει προσφορά ανάλογη της ζήτησης. Ελπίζω να βρεθεί σύντομα προσωπικό, αφού υπάρχουν πολύ καλές θέσεις εργασίας και με πολύ καλές αποδοχές.
• Για να κλείσουμε, θα ήθελα να μας μιλήσετε για το Περιφερειακό Φυτώριο. Πώς ήταν η μέχρι τώρα εμπειρία σας και ποιος είναι ο προγραμματισμός για φέτος;
Το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου λειτουργεί με πολύ καλούς ρυθμούς. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα από το δ.σ. και του προσωπικού. Οι ‘ψυχές’ του είναι ο Μιχάλης Λουλούς και ο Νίκος Ρένεσης που παλεύουν –κυριολεκτικά- αφού γνωρίζουν πολύ καλά τον πρωτογενή τομέα.
Στο Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου τρέχουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λαχανόκηπος». Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία του νησιού μας που σταδιακά εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα σχολεία της Δωδεκανήσου. Το πρόγραμμα αφορά στην εξοικείωση των μαθητών των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων με την καλλιέργεια λαχανοκομικών φυτών, την φροντίδα τους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και τελικά την κατανάλωσή τους, μέσω της βιωματικής μάθησης.
Ως ΠΕΦΥΝΑ παρέχουμε ζαρντινιέρες στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, φυτοχώματα και λαχανοκομικά φυτά με σκοπό την δημιουργία λαχανόκηπου, ο οποίος θα ανανεώνεται από εμάς ανάλογα με την εποχή, αφού η δράση θα έχει συνέχεια και την επόμενη σχολική χρονιά.
Μάλιστα κατά τη δεύτερη φάση της τα παιδιά έρχονται στο θερμοκήπιο των εγκαταστάσεών μας και παρακολουθούν το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει οι γεωπόνοι μας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Πεταλούδων.
Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Και δεν σταματάμε εκεί, αφού φροντίζουμε να βελτιώσουμε και τους προαύλιους χώρους των σχολείων αυτών με καλλωπιστικά φυτά και δέντρα αναλαμβάνοντας την διαμόρφωσή τους σε συνεργασία με τους γεωπόνους των δήμων.
Ο στόχος μας είναι να καλύψουμε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και σε επόμενη φάση να επεκτείνουμε τη δράση μας και στις Κυκλάδες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου