Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Semiramis η πρώτη εκδήλωση της ομάδας «Άκαπνη Ρόδος». Η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανέδειξε το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης.
Ανάμεσα στους δεκάδες παρευρισκόμενους, ήταν ο αν. υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, η πρώην βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην νομάρχης Σάββας Καραγιάννης, η αντιδήμαρχος Άννα Ζωάννου, η αντιδήμαρχος Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Τέρης Χατζηιωάνου, ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Καρίκης, ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων Ρόδου Γιάννης Κλούβας κ.ά. Συμμετείχαν επίσης πολλοί επιχειρηματίες που εφαρμόζουν την απαγόρευση του καπνίσματος.
Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν εισηγήσεις για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος από την πνευμονολόγο Σοφία Αναστασίου, τον καρδιολόγο Κων/νο Δουλαπτσή, τον ωτορινολαρυγγολόγο Βαγγέλη Κατσογριδάκη, τον ουρολόγο Θεοδόση Τριανταφύλλου, ενώ η νομικός Χρυσάνθη Κούρου μίλησε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Τα βασικά μέλη της ομάδας «Άκαπνη Ρόδος» είναι οι Θανάσης Βυρίνης, Φιλήμονας Ρούσος και Ανδρέας Κακλιός. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, στόχος είναι να μην είναι αναγκαία η ύπαρξη της ομάδας στο μέλλον όταν θα έχει εξασφαλισθεί η άκαπνη και καθαρή ατμόσφαιρα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού της Ρόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Βυρίνη, η εκδήλωση έδωσε το έναυσμα να εκδηλωθεί όλο αυτό το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την εφαρμογή της απαγόρευσης καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. Συνεχώς προσεγγίζουν την ομάδα νέοι εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν την εκστρατεία και να διαδώσουν το μήνυμα. Από τις 3-4 επιχειρήσεις που υπήρχαν στην αρχή, η λίστα με τα καταστήματα της Ρόδου που τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο περιλαμβάνει 33 επιχειρήσεις εστίασης, στις οποίες προστίθενται καθημερινά καινούριες (http://forum.nosmoke.gr).
«Διαπιστώνουμε κάθε μέρα το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών. Η σελίδα της ομάδας μας στο Facebook προσέλκυσε σε ένα μήνα 2.500 μέλη. Το ευχάριστο είναι ότι αυξάνεται η λίστα με τα καταστήματα που εξασφαλίζουν άκαπνη καθαρή ατμόσφαιρα στους χώρους τους. Γενικώς η υπάρχει θετική ανταπόκριση στην εκστρατεία, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ.
Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των μη καπνιζόντων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 70%. Όλοι μας όμως βρισκόμαστε πάντα σε κάποια καφετέρια, ή εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού όπου υπάρχει καπνός Σκοπός μας είναι να μην υπάρχει μελλοντικά καμία ανάγκη για την ύπαρξη της ομάδας μας. Να μην είμαστε απαραίτητοι για την διάδοση του μηνύματος της απαγόρευσης καπνίσματος στους κλειστούς χώρους», δήλωσε ο κ. Βυρίνης στη «δημοκρατική».
Η ομάδα της Ρόδου συνεργάζεται με τις ομάδες “akapnos.gr” και “ψυχαγωγία χωρίς καπνό” που απαριθμούν 40.000 και 20.000 μέλη αντίστοιχα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ