Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα γύρω από την δράση κυκλώματος που αποπειράθηκε να εξαπατήσει με τη χρήση του διαδικτύου γνωστό Ροδίτη επιχειρηματία.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο Ροδίτης βρήκε σε γνωστό ιστότοπο πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων ένα φορτηγό αυτοκίνητο τύπου Volkwagen Caddy, 1600 κυβικών, με καύσιμο πετρέλαιο και 36.274 χιλιόμετρα, που επωλείτο έναντι 8.950 ευρώ.
Η αγγελία στο διαδίκτυο είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας αγγελίας ακόμη και φωτογραφίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου, στοιχεία του αμαξώματος και της μηχανικής του κατάστασης.
Η τιμή ήταν εξαιρετικά δελεαστική και ο Ροδίτης επιχειρηματίας επικοινώνησε με το email της μικρής αγγελίας για πληροφορίες ζητώντας του μάλιστα το κινητό του τηλέφωνο για να έχουν επικοινωνία.
Στο μήνυμα του απάντησε ο απατεώνας, που του συστήθηκε ως Έλληνας, που διαμένει στην Μεγάλη Βρετανία.
Στις μετέπειτα συνομιλίες, του συστήθηκε ως ιατρός και του ζήτησε να του καταβάλει ως προκαταβολή για τον «αρραβώνα» το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ και να του αποστείλει την ταυτότητά του για να ολοκληρώσει την γραφειοκρατική διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος.
Ο Ροδίτης επιχειρηματίας αρνήθηκε να προκαταβάλει το ποσό και τότε ο απατεώνας του πρότεινε να αναλάβει εκείνος το κόστος αποστολής του αυτοκινήτου και εκτελωνισμού του στη Ρόδο και να δεσμευτεί για την εξόφλησή του με την παράδοσή του στο νησί.
Για να τον πείσει του απέστειλε μάλιστα το αντίγραφο μιας αστυνομικής ταυτότητας, στην οποία υποτίθεται ότι απεικονιζόταν ο ίδιος και του ζήτησε να του αποστείλει αντίγραφο της δικής του.
Ο Ροδίτης αναζήτησε τα στοιχεία που απεικονίζονταν στην ταυτότητα που του απεστάλη και διαπίστωσε ότι ανήκε σε έναν κάτοικο του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Επρόκειτο για έναν μαρμαροτεχνίτη και όχι ιατρό, όπως του είχε συστηθεί ο απατεώνας, με τον οποίο και επικοινώνησε για να διαπιστώσει έκπληκτος, ότι ο ίδιος απατεώνας του είχε αφαιρέσει με δόλιο τρόπο χρηματικό ποσό ύψους 1.300 ευρώ και έκανε χρήση της ταυτότητάς του.
Στην πορεία των ερευνών προέκυψε ότι η συγκεκριμένη αγγελία, όπως και δεκάδες άλλες στο διαδίκτυο, προέρχονται από κύκλωμα που αποσπά προσωπικά στοιχεία πολιτών υποσχόμενο εργασία στη Μεγάλη Βρετανία με πολύ καλούς μισθούς.
Το κύκλωμα ζητά από Ελληνες ανέργους να συμπληρώσουν μία φόρμα με τα πλήρη στοιχεία τους και έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ για να ταυτοποιήσουν τη διεύθυνσή τους.
Αφού πλέον έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία του ανέργου, βάζουν αγγελίες στο όνομά του και πωλούν ακριβά αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Σύμφωνα με την καταγγελία μητέρας, το παιδί της οποίας είναι θύμα του κυκλώματος, οι απατεώνες δηλώνουν Έλληνες του εξωτερικού. Στέλνουν όλα τα πλαστά, αλλά απαραίτητα για την αγορά αυτοκινήτου, έγγραφα στους υποψήφιους αγοραστές (με τα στοιχεία του ανέργου).
Ζητούν από τα υποψήφια θύματα τους να καταθέσουν μια προκαταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Ο αγοραστής του υποτιθέμενου αυτοκινήτου στρέφεται εναντίον του ανέργου. Οι αετονύχηδες θησαυρίζουν και τα δύο θύματα τους εμπλέκονται σε μια χρονοβόρα δικαστική διαμάχη.
Η μητέρα ανέργου που έχει υποστεί τουλάχιστον δύο μηνύσεις για αυτήν την υπόθεση και επικοινώνησε με την «δημοκρατική» επεσήμανε ότι έχει ήδη δημοσιοποιήσει την υπόθεση στην ιστοσελιδα  iefimerida και ζητεί απελπισμένα βοήθεια για να ξεσκεπάσει όλο το κύκλωμα που έδρασε και σε βάρος του επιχειρηματία της Ρόδου.
“Το παιδί μου είναι άνεργο εδώ και τρία χρόνια. Είδε αυτή την αγγελία και χαρούμενο μου είπε ότι επιτέλους θα μπορέσει να εργαστεί και να εξασφαλίσει και ένα καλό μεροκάματο στο Λονδίνο. Πρόκειται για μία συγκεκριμένη αγγελία και έχω όλα τα στοιχεία τεκμηριωμένα με έγγραφα. Την έχουν ανεβάσει σχεδόν σε όλα τα site.  Υπόσχεται εργασία στην Αγγλία. Του ζήτησαν ταυτότητα, λογαριασμό ΔΕΚΟ και το διαβατήριο και αυτός αφελώς τα έστειλε. Από εκεί και πέρα άρχισε το μαρτύριο. Μέχρι στιγμής ξέρω 5 αυτοκίνητα τα οποία έχουν πουλήσει στο όνομα του γιου μου. Προσπαθώ να βρω και άλλα άτομα, τα οποία είναι θύματα. Σε βάρος του παιδιού μου έχουν υποβληθεί δύο μηνύσεις  και ακόμα μία υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.
Υπάρχουν ακόμα δύο θύματα που δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους ή τα στοιχεία τους αλλά δεν έχουν κινηθεί νομικά εναντίον μας.  Εμείς ενημερώσαμε την δίωξη από το 2015. Θα έπρεπε τουλάχιστον να κατεβάσουν από το διαδίκτυο την αγγελία που αναφέρεται το όνομα του παιδιού μου.  Δεν το έκαναν οι αρχές το έκανα εγώ. Έχω βρει ακόμα τρεις αγγελίες σε διάφορες ιστοσελίδες της επαρχίας.
Ο γιος μου έκανε μήνυση κατά αγνώστων και προσκομίσαμε όλα τα στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει για την πώληση του αυτοκινήτου. Ζητάμε να ανοιχτούν οι λογαριασμοί των ατόμων, στα οποία, έκαναν τα θύματα κατάθεση. Αυτοί οι λογαριασμοί βρίσκονται στην Αγγλία. Επίσης  να βρουν τα ηλεκτρονικά ίχνη και να ανοίξουν οι τηλεφωνικές συνδέσεις για να καταλήξουν στην ταυτότητα των πραγματικών δραστών. Επικοινωνήσαμε με ακόμα ένα θύμα και δεν ξέρω και στο όνομα αυτού του ανθρώπου πόσα αυτοκίνητα έχουν πουλήσει. Ζητώ να δημοσιοποιηθεί η υπόθεση για να κινητοποιηθούν οι αρχές και να βοηθήσουν τόσο το παιδί μου, όσο και όλους τους υπόλοιπους ανέργους που πέφτουν θύματα  αναζητώντας εργασία. Τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση των αρχών.”

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ