Τοπικές Ειδήσεις

Δεκτές δύο ανακοπές του Δήμου Ρόδου κατά προμηθευτή που έχει ήδη προβεί σε κατάσχεση

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών έγιναν δεκτές δύο ανακοπές που άσκησε ο Δήμος Ρόδου κατά προμηθευτή του πρώην Δήμου Πεταλουδών ο οποίος έχει ήδη προβεί σε κατασχέσεις.
Το δικαστήριο αφού συνεκδίκασε τις δύο ανακοπές ακύρωσε την από 15/05/2019 επιταγή προς εκτέλεση, που γράφτηκε παρά πόδας ακριβούς αντιγράφου από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο της υπ’ αριθ. 139/2019 διαταγής πληρωμής του Δικαστού του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και ακυρώνει την υπ’ αριθ. 139/2019 Διαταγή Πληρωμής του Δικαστού του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Απορρίπτει εξάλλου την σωρευθείσα ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ κατά της από 23/01/2020 επιταγής προς πληρωμή, που έχει τεθεί κάτω από το αντίγραφο του πρώτου εκτελεστού απογράφου της ως άνω διαταγής πληρωμής.
Θυμίζουμε ότι ο προμηθευτής με δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εξασφάλισε τη χορήγηση άδειας ανάληψης κατασχεθέντος αναγκαστικά εις χείρας της Εθνικής Τράπεζας χρηματικού ποσού 20.947,40 € προς ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησης των τόκων που έχει σε βάρος του Δήμου Ρόδου που απορρέει από την υπ’ αρίθμ. 139/2019 διαταγή πληρωμής.
Είχε εξασφαλίσει την έκδοση άλλης όμοιας απόφασης με την οποία του χορηγήθηκε άδεια ανάληψης του κατασχεθέντος αναγκαστικά χρηματικού ποσού των 65.824,58€ προς εν μέρει ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησής του, που απορρέει από την ίδια διαταγή πληρωμής, επιφυλασσόμενος για τους τυχόν τόκους.
Με απόφαση, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, είχε απορριφθεί εξάλλου το αίτημα του Δήμου Ρόδου για την αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης, που επισπεύδετο σε βάρος του, με την από 15 Μαΐου 2019 επιταγή προς εκτέλεση, που γράφτηκε παρά πόδας αντιγράφου από το πρώτο απόγραφο εκτελεστό της από 2 Μαΐου 2019 διαταγής πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ανακοπής που έχει ασκήσει.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, εις βάρος του Δήμου Ρόδου επιβλήθηκε εις χείρας τραπεζών, κατάσχεση κατόπιν διαταγής πληρωμής, που εκδόθηκε για οφειλές του πρώην Δήμου Πεταλούδων σε επιχειρηματία της Ιαλυσού.
Ο τελευταίος προχώρησε συγκεκριμένα στην έκδοση διαταγής πληρωμής εις βάρος του Δήμου Ρόδου, αφού προηγουμένως είχε ασκήσει δύο αγωγές εκ των οποίων η πρώτη απορρίφθηκε και η δεύτερη ματαιώθηκε.
Μάλιστ, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής έχει παραγγελθεί ήδη η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης εις βάρος δημοτικού υπαλλήλου, που φέρεται να βεβαίωσε εκπρόθεσμα και μάλιστα μετά από 10 χρόνια την παραλαβή εμπορευμάτων από τον ιδιώτη, για να μπορέσει ο τελευταίος να την εκδώσει.
Από υπόμνημα που εγχείρησε στον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου, φέρεται να προέκυψε παραπέρα, ότι η διαταγή πληρωμής κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή στον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο αλλά δεν έφτασε ποτέ στη νομική υπηρεσία, προκειμένου να ασκήσει την πρώτη ανακοπή της, εντός της προθεσμίας.
Ο προμηθευτής προσέφυγε με την νέα αίτησή του κατά της Εθνικής Τράπεζας και του Δήμου Ρόδου.
Εκθέτει ότι με βάση τον εκτελεστό τίτλο, επέβαλε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας κατάσχεση κάθε χρηματικού ποσού και μέχρι του ποσού του κεφαλαίου των 65.824,58€ για την είσπραξη της απαίτησής του, επιφυλασσόμενος για τους τυχόν τόκους, με επιταγή να μην καταβάλει το ανωτέρω ποσό στον Δήμο Ρόδου μέχρι την εξόφλησή του επιφυλασσόμενος ως προς το ποσό των τόκων.
Εν συνεχεία, η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε την υπ’αριθμ. 1279/2019 δήλωση τρίτου στο Ειρηνοδικείο Ρόδου με την οποία δήλωσε ότι επ’ ονόματι του Δήμου Ρόδου τηρείται στο κατάστημά της λογαριασμός ο οποίος δεσμεύτηκε για το ποσό των 65.824,58€ και ότι το κατασχεθέν ποσό θα του αποδοθεί μόνο κατόπιν άδειας του προέδρου (Απόφασης Ασφαλιστικών μέτρων) όπως προβλέπεται από το άρθρο 88 του ν.δ 17.7/1923.
Ο Δήμος Ρόδου εκπροσωπήθηκε από τους νομικούς του συμβούλους κ.κ. Δημήτρη Σαλαμαστράκη και Μανώλη Στάγκα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου