Τοπικές Ειδήσεις

Κακουργιοδικείο Δωδ/σου: Κάθειρξη 280 ετών (εκτιτέα τα 20) σε λιμενικό κατηγορούμενο σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών!!

Υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών από κύκλωμα που έδρασε στη Ρόδο αλλά και «διαφθοράς» στους κόλπους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων που επέβαλε το βράδυ της Πέμπης βαρύτατες ποινές σε δύο αλλοδαπούς κι έναν λιμενικό!

Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι 3 αλλοδαποί κι ένας λιμενικός για τα ακόλουθα αδικήματα:
– Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα, υπηκόων τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άγνωστοι δράστες).

– παραλαβή από τα σημεία εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας υπηκόων τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, από περισσότερους, που ενεργούν από κοινού και εκ κερδοσκοπίας.

– διευκόλυνση μεταφοράς κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα, από υπάλληλο.

– εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και εκ κερδοσκοπίας.

– ηθική αυτουργία σε μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα, υπηκόων τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
– ηθική αυτουργία σε παραλαβή από τα σημεία εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας υπηκόων τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από περισσότερους που ενεργούν από κοινού και εκ κερδοσκοπίας.

– ηθική αυτουργία σε διευκόλυνση μεταφοράς κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα.

– ηθική αυτουργία σε εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και εκ κερδοσκοπίας.

– κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

– δωροληψία κατ’ εξακολούθηση υπαλλήλου για πράξη και παράλειψη, αντικείμενη στα καθήκοντά του, κατ’ επάγγελμα.

– δωροδοκία υπαλλήλου για πράξη και παράλειψη αντικείμενη στα καθήκοντά του κατ’ επάγγελμα.

Το δικαστήριο ανέστειλε την ποινική διαδικασία για τον πρώτο που διαφεύγει της σύλληψης και επέβαλε:

-Ποινή κάθειρξης 27 ετών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή ύψους 111.000 ευρώ σε έναν 29χρονο υπήκοο Αλβανίας.

– Ποινή κάθειρξης 280 ετών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή ύψους 1.377.000 ευρώ στον τρίτο κατηγορούμενο λιμενικό, αρχικελευστή, ηλικίας 40 ετών, που υπηρετούσε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

– Ποινή κάθειρξης 272 ετών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή ύψους 1.364.000 ευρώ σε έναν 40χρονο υπήκοο Παλαιστίνης.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η καταδίκη του λιμενικού ήλθε παρότι υπέρ αυτού και για την προσωπικότητα και υπηρεσιακή του επάρκεια κατέθεσαν ο πρώην Λιμενάρχης Ρόδου, ένας προϊστάμενος του στο Τμήμα Ασφαλείας κι ένας συνάδελφος του.

Οι υπερασπιστικοί του ισχυρισμοί δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο.

Ο λιμενικός κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για το ό,τι σε άγνωστο κατά την ανάκριση χρόνο και πάντως μέχρι τη σύλληψή του την 21η Σεπτεμβρίου 2021 συγκρότησε και εντάχθηκε ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση αποτελούμενη από περισσότερα από τρία άτομα που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων μεταφοράς και διευκόλυνσης μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα κατά συρροή, εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα από δύο ή περισσότερους δράστες.

Ειδικότερα, κατά το προδιαληφθέν χρονικό διάστημα ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε κανονίσει να βρίσκονται οχήματα, τα οποία οδηγούσε συγκατηγορούμενός του καθώς και έτερα άγνωστα κατά το χρόνο της ανάκρισης πρόσωπα προκειμένου να παραλάβουν τα παρατύπως εισερχόμενα πρόσωπα για να τα μεταφέρουν στην πόλη της Ρόδου, όπου είχε μεριμνήσει να τους εξασφαλίσει κατάλυμα προς απόκρυψη σε συνεργασία μαζί του έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.
Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς παράτυπα εισερχομένων προσώπων από τα σημεία παραλαβής στην πόλη της Ρόδου, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις της δουλειάς του ως λιμενικός φέρεται να παρακολουθούσε διακριτικά τη μεταφορά και να ενημέρωνε τους οδηγούς των οχημάτων προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους από τις αρχές.
Συγκεκριμένα, φέρεται να παρακολουθούσε διακριτικά την παραλαβή αυτών από τον συγκατηγορούμενό του καθώς και από έτερους οδηγούς – μέλη του κυκλώματος αγνώστων λοιπών στοιχείων από την περιοχή της Κρητηνίας προκειμένου να τους οδηγήσουν στην πόλη της Ρόδου, όπου ο έτερος συγκατηγορούμενός τους τους είχε εξασφαλίσει κατάλυμα προς απόκρυψη.

Φέρεται μάλιστα να έλαβε για αυτήν ως αμοιβή το συνολικό ποσό των 450 ευρώ, ήτοι το ποσό των 150 ευρώ για την πράξη της 17ης.9.2021 και το ποσό 300 ευρώ για την πράξη της 20ής.9.2021 μέσω εμβασμάτων που εισέπραξε από εταιρείες ταχυμεταφορών χρημάτων.

Ο αρχικελευστής, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν και στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο συμπεριλαμβανομένων του λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Υποστήριξε ότι η εμπλοκή του στηρίζεται στην κατάθεση του συγκατηγορούμενου του Παλαιστίνιου ο οποίος υπήρξε πληροφοριοδότης της υπηρεσίας. Χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό του Παλαιστίνιου ότι δήθεν τον γνώρισε προ 15ημέρου, ως συστημένο από τον αρχηγό της οργάνωσης και μάλιστα ως Νίκο.

Υποστήριξε ακόμη πως από την αξιοποίηση πληροφοριών που συνέλεξε από τον συγκατηγορούμενό του έχει αποτραπεί η είσοδος εκατοντάδων παράνομων μεταναστών, αλλά και η σύλληψη διακινητών και εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης αυτών.

Τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την καριέρα του αλλά και την οικογένειά του για οποιοδήποτε ποσό, πολλώ δε μάλλον για 450€, που διατείνεται ότι του έδωσε ο συγκατηγορούμενός του.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο Παλαιστίνιος για τον λιμενικό στο πλαίσιο της προανάκρισης τον ήθελαν έναντι αμοιβής 50 ευρώ ανά άτομο να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών μέσω διασυνδέσεών του, όπου μάθαινε για τους επικείμενους ελέγχους στις οδούς και βοηθούσε ώστε να μην υποστούν έλεγχο.

Στην κύρια ανάκριση ο Παλαιστίνιος ανασκεύασε πλήρως την απολογία του, αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν τις αποδέχεται και ότι έδινε μόνο πληροφορίες στον λιμενικό για τις λαθρομεταφορές στα ελληνικά παράλια.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Ευαγγελία Ταμπάκη, Μαρία Κρικοπούλου και Βασίλης Πάππου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου