Τα πάνω κάτω έχει έρθει η καθημερινότητα των κατοίκων στ΄Αφάντου μετά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή της νέας γέφυρας (όπως έχει γράψει η «δ»), λόγω της ελλιπούς σήμανσης αλλά και –όπως καταγγέλλουν εν εξάλλω οι κάτοικοι- λόγω των αστοχιών στις ρυθμίσεις που δεν τους επιτρέπουν να μπουν ή να βγουν από τα σπίτια τους, χωρίς να πρέπει να κάνουν τον… γύρο του νησιού!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως αν ένας κάτοικος θέλει να κατευθυνθεί προς τη Ρόδο, θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που οδηγεί στη Λίνδο, να επιστρέψει προς τη Ρόδο, στη συνέχεια να ακολουθήσει την παρακαμπτήριο μέσω της παραλιακής οδού και μετά να βγει ξανά στην εθνική οδό, για να φτάσει τον προορισμό του.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται καθημερινά ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ τόσο εντός του οικισμού όσο και εκτός, αφού κανείς οδηγός δεν γνωρίζει προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί για να φτάσει στον προορισμό του.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αγανακτισμένοι κάτοικοι του οικισμού κατήγγειλαν στη «δ» ότι την Τετάρτη άνδρες της Τροχαίας που μετέβησαν στ’ Αφάντου αντί να βοηθήσουν τους κατοίκους να βγουν… από τον λαβύρινθο, έκοβαν κλήσεις και ξήλωναν πινακίδες σε όσους δεν πειθαρχούσαν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις οποίες όμως δεν υπήρχε σήμανση!
Όπως ανέφεραν κάτοικοι των Αφάντου στη «δ», η ελλιπής σήμανση έχει φέρει τα πάνω κάτω στο χωριό, αφού σε πολλά σταυροδρόμια εντός του οικισμού οι οδηγοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν, κι αντί να τοποθετηθούν πινακίδες του ΚΟΚ, εντέλει ξηλώθηκαν πινακίδες αυτοκινήτων. Περαιτέρω επισημαίνουν ότι για να πειθαρχήσει κανείς στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πρέπει να τις γνωρίζει και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά το μόνο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, είναι κομφούζιο με τους οδηγούς να πηγαίνουν στα… κουτουρού ακόμα και για κοντινές αποστάσεις όπως, για παράδειγμα, να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Οι κάτοικοι ζητούν μέσω της «δ», να αναπροσαρμόσουν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας ώστε να μπορούν να κινηθούν μέσα στο χωριό, χωρίς να χρειάζονται χάρτη και GPS και χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το γύρο του οικισμού για αποστάσεις ακόμα και μερικών μέτρων. Αυτό όμως που επισημαίνουν είναι ότι κυρίως, πρέπει να βελτιωθεί η σήμανση για να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι κάτοικοι ούτε οι διερχόμενοι οδηγοί.
Περαιτέρω επισημαίνουν ότι η ενημερωτική ανακοίνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας δεν είναι αρκετή για να αποφευχθούν τα προβλήματα αφού ελλείψει σήμανσης, καθίσταται ουσιαστικά μη χρήσιμη.
Για την κίνηση των οχημάτων, μέσω του οικισμού Αφάντου, με κατεύθυνση προς την Λίνδο, ισχύει η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας:
«Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης ενημερώνει τους διερχόμενους ότι, από την Δευτέρα 15-01-2018 και ώρα 07.30 π.μ. η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου στο ύψος της υπό κατασκευήν νέας γέφυρας Αφάντου, θα διακοπεί λόγω εργασιών και προς την κατεύθυνση προς Λίνδο.
Συγκεκριμένα θα κλείσει από την βόρεια είσοδο Αφάντου (αμέσως μετά την είσοδο προς γήπεδο golf) έως 500 μέτρα μετά την αερογέφυρα. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται με προσωρινή παράκαμψη 3,5 χλμ περίπου μέσω του οικισμού Αφάντου και του υφιστάμενου οδικού δικτύου και η καθοδήγηση της κίνησης θα γίνει με την εφαρμογή κατάλληλης κατακόρυφης (προσωρινής) σήμανσης, σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη που εγκρίθηκε με την 65113/ΜΟΕ/17-10-2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 3796/27-10-2017. Από την πλατεία του χωριού Αφάντου έως την διασταύρωση προς Ψίνθο θα γίνει μονόδρομος προσωρινά με υποχρεωτική κατεύθυνση προς Λίνδο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τη διαδρομή από Λίνδο προς Ρόδο η κυκλοφορία έχει διακοπεί από την Πέμπτη 11-01-2018 και η κυκλοφορία διεξάγεται με την προσωρινή παράκαμψης 1,4χλμ περίπου μέσω υφιστάμενης παρόχθιας οδού.
Στις περιοχές από τα σημεία των παρακάμψεων έως την περιοχή των έργων θα είναι δυνατή η κυκλοφορία για την εξυπηρέτηση μόνο των κατοίκων και των καταστημάτων.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι (πεζοί ή με οχήματα) από την περιοχή εκτέλεσης των εργασιών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Οι διερχόμενοι οδηγοί οφείλουν να επιδεικνύουν την πρέπουσα προσοχή και να υπακούουν στις σηματοδοτήσεις, καθώς και στις υποδείξεις της Τροχαίας και του προσωπικού ασφαλείας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ