Ειδήσεις

«Πιάστηκε στη φάκα» η σπείρα των πλαστών λαχείων – Τι προέκυψε από τις έρευνες

Οι κατηγορίες της απάτης, της πλαστογραφίας και της σύστασης συμμορίας για τη διάπραξη των συγκεκριμένων αδικημάτων βαραίνουν τους Π. – Τ. Λ. του Α. 30 ετών, που συνελήφθη την Παρασκευή από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και τους Ι. Π. του Τ. 30 ετών και Π. Λ. Του Χ. 32 ετών, κατοίκους Ιαλυσού, που ενεπλάκησαν στην απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση υπόθεση διακίνησης παραχαραγμένων κρατικών λαχείων του ΟΠΑΠ.

Oι ανωτέρω, όπως απεκάλυψε χθες η “δημοκρατική”, εξαργύρωσαν από 18 τουλάχιστον πρακτορεία του ΟΠΑΠ στο νησί της Ρόδου παραχαραγμένα Κρατικά Λαχεία, που κέρδιζαν από 100 ευρώ το καθένα.
Μπόρεσαν συγκεκριμένα να αναπαράγουν δεκάδες Κρατικά Λαχεία που είχαν κερδίσει στα λήγοντα (τους 4 τελευταίους αριθμούς) και άρχισαν να επισκέπτονται πρακτορεία του ΟΠΑΠ αρχικά στα χωριά του νησιού και εν συνεχεία στην πόλη.

Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι οι δράστες, εκ των οποίων συνελήφθη επ΄αυτοφώρω ο ένας, είχαν εξαπατήσει ένα πρακτορείο στην Ιαλυσό, ένα στην Κρεμαστή, ένα στην Παστίδα, ένα στο Παραδείσι, ένα στη Θολό, ένα στη Σορωνή, ένα στις Φάνες, ένα στον Έμπωνα, ένα στο Γεννάδι και 8 στην πόλη της Ρόδου. Από την έρευνα των αστυνομικών κλήθηκαν και κατέθεσαν σε βάρος τους 17 ιδιοκτήτες πρακτορείων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2014 καταγγέλθηκαν προφορικά από ιδιοκτήτες πρακτορείων του ΟΠΑΠ στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου περιπτώσεις απάτης.
Τουλάχιστον δύο άγνωστα άτομα μετέβαιναν στα πρακτορεία και επιδεικνύοντας και παραδίδοντας πλαστό λαχνό του πρωτοχρονιάτικου κρατικού λαχείου το εξαργύρωναν έναντι 100 ευρώ που αναλογούσε στα κέρδη του από λήγοντα.
Την 17η Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 15.00 νεαρός άντρας μετέβη στο πρακτορείο του κ. Τάσου Λυριστή, και επέδειξε στον υπάλληλό του κ. Εμμανουήλ Βογιατζή δύο λαχνούς λαχείου για να τους ελέγξει στον πίνακα των κερδισμένων λαχνών της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Ο ένας λαχνός είχε τον αριθμό 053860 της 029 σειράς και ο άλλος τον αριθμό 020266 της 012 σειράς. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο πρώτος εκ των δύο λαχνών κέρδιζε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ καθώς τα τέσσερα τελευταία ψηφία αντιστοιχούσαν στους αριθμούς της πεντάδας του “χρυσού” κρατικού λαχείου.
Ο κ. Λυριστής είχε ενημερωθεί από τους συναδέλφους του για την κομπίνα και είχε λάβει μέτρα προστασίας. Ο υπάλληλος τηλεφώνησε στον κ. Λυριστή, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του, και του είπε ότι υπάρχει ένα λαχείο προς εξαργύρωση και πρέπει να μεταβεί στο κατάστημα για να του δώσει λεφτά γιατί δεν είχε. Εμπρόκειτο για κωδικοποιημένο μήνυμα που είχαν προσυμφωνήσει και ο κ. Λυριστής αφού το έλαβε ενημέρωσε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου για να μεταβεί ταχύτατα στο κατάστημά του. Ο ίδιος έφτασε ενωρίτερα εκεί και με το που μπήκε κλείδωσε την εξωτερική πόρτα ενημερώνοντας τον «τυχερό» ότι έχει κληθεί η Ασφάλεια. Εκείνος άρχισε τότε να χτυπά με μπουνιές και κλωτσιές την πόρτα και όταν ο κ. Λυριστής διαπίστωσε ότι δεν έφερε μαζί του όπλο ή μαχαίρι, τον προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιούσε βία.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη και από την προανάκριση προέκυψε ότι μαζί με τους άλλους δύο είχαν συστήσει συμμορία.

Αφού ενημερώθηκαν συγκεκριμένα μέσω του διαδικτύου, για την ποιότητα του χαρτιού των κρατικών λαχείων, το βάρος κάθε λαχνού και άλλες λεπτομέρειες έκαναν χρήση λαχνού κρατικού λαχείου αξίας 5 ευρώ και χρησιμοποιώντας εκτυπωτές, σκάνερ, το πρόγραμμα ανάλυσης φωτογραφιών “Photoshop” και χαρτί πολυτελείας δημιούργησαν λαχνούς με τον αριθμό 043857 της 029 σειράς που κέρδιζαν από 100 ευρώ έκαστο.
Μετέβαιναν εν συνεχεία σε διάφορα πρακτορεία και εξαπατούσαν τους ιδιοκτήτες.

Πιο συγκεκριμένα τους αποδίδονται οι ακόλουθες απάτες:
-Την 10η Ιανουαρίου 2014, στο χρονικό διάστημα 19.00 – 20.00 σε πρακτορείο στην Ιαλυσό ιδιοκτησίας του κ. Νεκταρίου – Σάββα Καλαθενού μετέβη ο δεύτερος δράστης.
– Την 10η ή 11η Ιανουαρίου 2014 ο ίδιος δράστης μετέβη στο Θεολόγο σε πρακτορείο ιδιοκτησίας της κ. Ελένης Λεμοτζόγλου και εξαπάτησε τον υπάλληλο κ. Εμμανουήλ Μπονιάτη.
-Την 10η Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 19.30-20.00 ο ίδιος μετέβη στο πρακτορείο ιδιοκτησίας του κ. Ιωάννη Φουντούκου, στο Παραδείσι και εξαπάτησε τον προσωρινό αντικαταστάτη του κ. Κων. Φουντούκο.
-Την 11η Ιανουαρίου 2014 το πρωί ο πρώτος δράστης μετέβη στο επί της οδού Κων/νου Παλαιολόγου πρακτορείο ιδιοκτησίας του κ. Περικλή – Αλέξανδρου Κατσιγιαννόπουλου και του απέσπασε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

– Βραδινές ώρες της ίδιας μέρας ο δεύτερος δράστης σε βάρος της κ. Τσαμπίκας Βατενού που διατηρεί πρακτορείο επί της οδού Κοδριγκτώνος.
– Την 11η Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 19.00 ο πρώτος δράστης στο επί της οδού Ι. Μ. Παναγιωτοπούλου στ’ Ασγούρου πρακτορείο του κ. Αντωνίου Παπαντωνίου Γιαννουράκη εξαπάτησε τον προσωρινό αντικαταστάτη του κ. Αλέξανδρο Ικσάν Νικμέν.
-Την 11η Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19.20 σε βάρος του κ. Ιωάννη Βονάκη ιδιοκτήτη πρακτορείο επί της οδού Αθηνών.
-Την ίδια μέρα ο πρώτος δράστης σε βάρος της κ. Μαρίας Σμαραγδιού ιδοκτήτριας πρακτορείου στην Κρεμαστή στο οποίο εργαζόταν η κ. Αριάδνη Ριζόγλου.
-Την 12η Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 18.00 – 19.00 μετέβη σε πρακτορείο της κ. Ειρήνης Κοντοζαμάνη επί της οδού Μεγάλου Κων/νου εξαπάτησε τον προσωρινό αντικαταστάτη της κ. Μιχαήλ Ψαρομιχαλάκη.
-Την 12η Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 16.00 – 17.00 ο πρώτος μετέβη σε πρακτορείο ιδιοκτησίας του κ. Σάββα Πάρρα στην Παστίδα εξαπάτησε τον προσωρινό αντικαταστάτη του κ. Beate Julia Patta.
-Την 12η Ιανουαρίου 2014 και ώρα 20.30 ο πρώτος μετέβη σε πρακτορείο ιδιοκτησίας της κ. Φωτεινής Καλημέρη επί της οδού Δελφών.
-Την 12η Ιανουαρίου 2014 το απόγευμα ο πρώτος δράστης σε πρακτορείο ιδιοκτησίας του κ. Νικολάου Λόπου επί της Λ. Ρόδου – Καμείρου.
-Την 12η Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 13.30 ο δεύτερος δράστης μετέβη σε πρακτορείο ιδιοκτησίας της κ. Φωτεινής Παπαδοπούλου στο Γεννάδι.
-Την 16 Ιανουαρίου 2014 ο δεύτερος δράστης μετέβη σε πρακτορείο ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μαντάλη επί της οδού Στοκχόλμης.

– Την 11η ή 12 Ιανουαρίου 2014 ο πρώτος δράστης σε πρακτορείο ιδιοκτησίας της κ. Μαρίας Ταρασλιά επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως εξαπάτησε τον προσωρινό αντικαταστάτη της κ. Στέφανο Κουκουλίδη.
-Την 12η Ιανουαρίου 2014 και ώρα 15.30 ο δεύτερος και ο τρίτος όπως προκύπτει από κατάθεση του κ. Ιωάννη Θεουλάκη σε πρακτορείο του κ. Γεωργίου Σφυράκη στην Εμπωνα προσπάθησαν να εξαργυρώσουν ένα λαχείο Κρατικό, αντί του ποσού των 100 ευρώ, αλλά επειδή ο υπάλληλος δεν είχε τη στιγμή εκείνη το απαιτούμενο ποσό αποχώρησαν.
Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου αφού ειδοποιήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου αναζητώντας τον δεύτερο και τον τρίτο, μετέβησαν στην οικία του τρίτου και σε κατ’ οίκον έρευνα βρήκαν και κατέσχεσαν μια κεντρική μονάδα υπολογιστή, τρία πληκτρολόγια, ένα ποντίκι, ένα σκάνερ και έναν έγχωμο εκτυπωτή.

Οι πλαστοί λαχνοί κρατικών λαχείων πρόκειται να αποσταλούν για εξέταση στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Εξεταζόμενος ο πρώτος ομολόγησε. Προσήχθη ο τρίτος, ο οποίος, εξεταζόμενος αρνήθηκε τη συμμετοχή του και τις εις βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες, ενώ αναζητείται ο δεύτερος κατηγορούμενος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου