Τοπικές Ειδήσεις

Τάσος Σπανός: «Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του προς τη «δ», ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Σπανός αναφέρεται στις προτεραιότητες του προϋπολογισμού για το έτος 2023, στο έργο και στα σημαντικότερα επιτεύγματα της δημοτικής αρχής. Δηλώνει «δικαιωμένος» για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του ο δήμαρχος, αναθέτοντάς του τον «νευραλγικό» τομέα των οικονομικών και δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον Αντώνη Καμπουράκη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Τάσου Σπανού αναλυτικά:

• Κύριε αντιδήμαρχε, ψηφίστηκε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το έτος 2023. Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση ο προϋπολογισμός αυτός;
Ο προϋπολογισμός του δήμου μας για το έτος 2023, ανέρχεται στο ποσό των 184.064.809,76 ευρώ και είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος. Αποτυπώνει την φιλοσοφία και το πνεύμα της πολιτικής βούλησης της δημοτικής μας αρχής και την επιδίωξή μας για την ποιοτική αναβάθμιση των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να είναι ικανά να υλοποιήσουν το όραμα και τις πολιτικές μας.
Έχουν εγγραφεί με πλήρη σαφήνεια όλα τα έσοδα βάσει των πραγματικών αποδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και των επιχορηγήσεων. Αντίστοιχα, στα έξοδά μας έχουν προβλεφθεί όλες οι πιστώσεις που αφορούν στα έξοδα της χρήσης και στις επενδύσεις.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αρχικά το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, δίνοντας έμφαση στις επιμέρους ανάγκες και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών μας. Για το λόγο αυτό, φροντίσαμε να υπάρχουν λιγότερα βάρη στα νοικοκυριά τα οποία έχουν αποδυναμωθεί λόγω και των έκτακτων συγκυριών αλλά και να ενισχύσουμε τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες με πολλαπλούς τρόπους όπως με επιδόματα ένδειας σε άπορους, μείωση των ανταποδοτικών τελών το 2023 για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κτλ.
Επιπλέον, σημαντική βαρύτητα θα δοθεί στους τομείς της Παιδείας του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και θα επιδιώξουμε τη βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και των Νομικών προσώπων που εποπτεύονται από το Δήμο αφού εξασφαλίσαμε επαρκείς πιστώσεις.( ΔΟΠ, ΔΟΠΑΡ, ΜΟΥΣΕΙΟ).
Διασφαλίζουμε επιπροσθέτως τον τομέα της Καθαριότητας που αποτελεί το κέντρο βάρους για το Δήμο μας, και εμπεριέχει όλες τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για μια καθαρή και αξιοπρεπή εικόνα του νησιού μας. φροντίζουμε για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου σε προμήθειες υλικών στις δημοτικές ενότητες κλπ. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες των διαγωνισμών σε έργα και δράσεις που αφορούν στην υπηρεσία μας και είμαστε σε ετοιμότητα για την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των υπηρεσιών όλου του Δήμου σε αναλώσιμα υλικά και πάγια. Έχει γίνει εγγραφή πιστώσεων για κάθε Δημοτική Ενότητα και οι δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων ανέρχονται στο ποσό των 3.162.291,75 ευρώ. Παράλληλα, θα δοθεί βάρος στον έλεγχο για την γρήγορη εξόφληση των προμηθευτών και των εργολάβων, προκειμένου ο Δήμος να μην συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Να αναφέρω επίσης ότι στον παρόντα προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί το Τεχνικό μας Πρόγραμμα, μελέτες αλλά και δράσεις χρηματοδοτούμενες και μη με συνολικό ύψος επενδυτικών δαπανών 33.984.319,26 ευρώ. Έχουν τεθεί εν ολίγοις οι βάσεις για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, την υλοποίηση νέων αλλά και συνεχιζόμενων έργων και δράσεων τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες του δήμου μας.
Όπως έχει δηλώσει και ο δήμαρχός μας, στόχος μας δεν είναι να έχουμε αποθεματικά υπόλοιπα στο ταμείο μας, αλλά με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό και με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών του δήμου να παράγουμε έργο ορατό και μετρήσιμο που θα αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

• Αναφέρατε ότι τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το τεχνικό πρόγραμμα, αποτυπώνουν το έργο που έγινε και που συνεχίζει να υλοποιείται… Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της δημοτικής αρχής κατά την άποψή σας;
Η βασική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη όλων των αντιδημάρχων και εμού προσωπικά, είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων. Τα επιτεύγματά μας είναι μεγάλα και σημαντικά και δεν μπορούν να χωρέσουν σε μία συνέντευξη… Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες.
Την περίοδο της πανδημίας, η δημοτική μας αρχή απέδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο προχωρώντας στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών των οικογενειών με μέλη ΑμεΑ.

Προβήκαμε σε γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών ή ακόμη και στην πλήρη απαλλαγή συμπολιτών μας, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε πανελλήνιο επίπεδο.
Ξαναζωντανέψαμε τα χωριά μέσω ευέλικτων διαδικασιών προμηθειών, τις οποίες η παρούσα δημοτική αρχή καθιέρωσε. Αρκεί να σας πω ότι για το 2022 διαθέσαμε 1.110.000 ευρώ για προμήθειες σε όλες τις δημοτικές ενότητες, καθιστώντας τις αυτόνομες και αυτάρκεις σε υλικά, ώστε να ανταποκρίνονται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ανάγκες καθημερινότητας. Παρακαλώ σημειώστε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία προμηθειών έγινε από τις τοπικές επιχειρήσεις, πράγμα που αποδεικνύει την προσήλωση μας στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Επίσης σε όλα τα χωριά υπάρχουν πλέον παιδικές χαρές, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ασφαλτροστρώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε όλα τα χωριά και στην πόλη.
Δώσαμε έμφαση στον τομέα της Παιδείας στηρίζοντας τις δομές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία που δεν έγιναν στα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Όλα τα πρώην δημαρχεία συντηρήθηκαν και βάφτηκαν έπειτα από πολλά χρόνια. Να αναφέρω επίσης ότι η βελτίωση καθαριότητας είναι ορατή και ότι ως αντιδήμαρχος οικονομικών υπέγραψα ήδη την προμήθεια οκτώ νέων απορριμματοφόρων.
Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου που πρόκειται άμεσα να δημοπρατηθεί, την αποκατάσταση της Νέας Αγοράς, την επικείμενη υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για Μ. Πόλη, τα μικρά και μεγάλα έργα που υλοποιούνται σε κάθε ενότητα, τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του βιολογικού στο Βόδι, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την πρωτιά του Δήμου μας στο πρόγραμμα έξυπνες πόλεις, την αναβάθμιση των ΚΕΠ. Γενικώς, βρίσκονται σε εξέλιξη 121 έργα συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ. Όλα μαζί αλλάζουν εικόνα του τόπου μας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
• Σας ανατέθηκαν τα καθήκοντα του αντιδημάρχου οικονομικών εδώ και λίγους μήνες… Πόσο …νευραλγική είναι η θέση αυτή;
Είναι μία θέση υψηλή ευθύνης που απαιτεί συνέπια, ακεραιότητα, καθημερινή εγρήγορση πάνω από όλα μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο. Είμαι επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας, μίας εξόχως απαιτητικής υπηρεσίας, μέσω της οποίας ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός και o προγραμματισμός των δράσεων και έργων όλου του δήμου. Είναι η καρδιά του δήμου. Συνεπώς, η θέση είναι και νευραλγική και o ρόλος του αντιδημάρχου οικονομικών, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση αλλά και μία σημαντική ευκαιρία συνάμα.
Η οικονομική υπηρεσία είναι σταθμός και αφετηρία για να ξεδιπλώσουμε και να υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας. Οφείλω να πω ότι έχουμε την τύχη να διαθέτουμε άξια και ικανά στελέχη με υψηλό επίπεδο κατάρτισης με βαθιές γνώσεις της κείμενης νομοθεσίας. Αγαπάνε το αντικείμενο, έχουν όρεξη και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του δήμου μας με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό για την καλή συνεργασία.
Η πρόταση του δημάρχου ήταν για εμένα εξόχως τιμητική. Αποτελεί δικαίωση για την πορεία μου ως αντιδήμαρχος Αφάντου και Πεταλούδων το πρώτο μισό της θητείας μας. Είμαι σταθερά προσηλωμένος στην υπηρεσία του πολίτη της Ρόδου, ακολουθώντας το παράδειγμα του δημάρχου μας. Η εντολή των συμπολιτών μας, αποτελεί το μεγαλύτερό μας κίνητρο. Θέλουμε να τους δικαιώσουμε για την εμπιστοσύνη τους και χαιρόμαστε που εισπράττουμε την αναγνώρισή τους για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.

• Περιγράψτε μας, σε ποια κατάσταση είναι τα οικονομικά του Δήμου; Προσήλθαν οι πολίτες στα ταμεία έπειτα από την απολύτως θετική έκβαση της σεζόν;
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα οικονομικά του δήμου αποτελούν ένα κομβικό τομέα. Από την πορεία τους εξαρτάται η δυνατότητα του δήμου να υλοποιεί έργα με ίδιους πόρους, να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στου δημότες. Εξαρτάται κυρίως και πάνω απ΄ όλα η διασφάλιση της βιωσιμότητας και προοπτικής του δήμου. Έχουμε καταφέρει να βάλουμε τα οικονομικά σε ένα καλό δρόμο, λειτουργώντας πάντα με διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση.
Ως αντιδήμαρχος οικονομικών θα συνεχίσω την προσπάθεια αυτή και θα εντείνω τις προσπάθειες για μεγαλύτερο κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Είναι σε πολύ καλό επίπεδο τα οικονομικά του Δήμου μας. Και εάν αναλογιστούμε τις δυσκολίες που περάσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε λόγω της πανδημικής κρίσης, οι οποίες προκάλεσαν πλήγμα στα έσοδα των συμπολιτών μας, μπορώ να πω ότι η ροή των εισπράξεων του δήμου μας είναι ικανοποιητική.
• Διανύουμε στην ουσία μία προεκλογική χρονιά… Είναι έτοιμη η παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Εσείς έχετε πάρει τις αποφάσεις σας; Θα συνεχίσετε να συμπορεύεστε με τον Αντώνη Καμπουράκη;
Η Δημοτική Αρχή, αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην παραγωγή έργου, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες. Δεν υπάρχει για εμάς προεκλογική περίοδος επί του παρόντος. Είναι ώρα για πολλή και σκληρή δουλειά, για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να ανεβάσουμε ρυθμούς με στόχο τη μεγιστοποίηση του έργου μας. Για εμάς είναι η μόνη επιλογή να είμαστε παρόντες 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, να δικαιώσουμε τους συμπολίτες μας για την εμπιστοσύνη τους, μετατρέποντάς τη σε έργο. Πιστέψτε με, δεν ήταν εύκολες οι συνθήκες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε λόγω των συνθηκών που προανέφερα. Επιστρέψαμε όμως πλέον σε φυσιολογικές συνθήκες και καταφέραμε να βάλουμε στη σωστή πορεία μία σειρά από έργα που σταδιακά θα γίνονται όλο και πιο ευδιάκριτα.
Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοικτή για όλους τους συμπολίτες μας. Η προσωπική επαφή με τους συμπολίτες μου, αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου. Αισθάνομαι ότι πρέπει να γνωρίζω τις ανάγκες, τις αγωνίες των πολιτών και να αγωνίζομαι ως μέλος μίας παράταξης που στη σύντομη θητεία της έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά των προτεραιοτήτων της, για ένα καλύτερο μέλλον και μία καλύτερη ποιότητα ζωής όλων μας.
Είναι αυτονόητο ότι θα είμαι εκ νέου υποψήφιος με τον Αντώνη Καμπουράκη. Υπάρχει έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρώσουμε την επόμενη τετραετία. Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει μία παράταξη η οποία έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό και έχει εισπράξει την αποδοχή όλων των πολιτών. Αυτή η παράταξη, η παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη, θα λάβει την εντολή ανανέωσης της θητείας της από τους πολίτες.
Θα ανοίξει τις πόρτες της σε νέους ανθρώπους με θετικό τρόπο σκέψης που θέλουν να ενταχθούν στους κόλπους της και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς, τα παλαιότερα στελέχη, σοφότεροι με περισσότερη πλέον εμπειρία και με ξεκάθαρο πάντα προσανατολισμό, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον αγώνα μας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να ανανεώσουμε τη θητεία μας και να μεγιστοποιήσουμε το έργο μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου