ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεβαίνει κατηγορία φέτος η Ελλάδα στους ξένους αγοραστές εξοχικών: Οι 5 λόγοι για το υψηλότερο budget

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Από τη μία η άνο­δος των τιμών των ακι­νή­των, που συ­νε­χί­ζει στα­θε­ρά και φέτος και από την άλλη η ζή­τη­ση από το εξω­τε­ρι­κό, που πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρά υψηλή με το δε­δο­μέ­νο ότι η ελ­λη­νι­κή αγορά, παρά το «ράλι» των τε­λευ­ταί­ων ετών, πα­ρα­μέ­νει ελ­κυ­στι­κή και σαφώς πιο φθηνή συ­γκρι­νό­με­νη με άλλες αγο­ρές της Με­σο­γεί­ου.

Αυτοί είναι δύο από τους βα­σι­κούς λό­γους για τους οποί­ους πλέον οι αγο­ρα­πω­λη­σί­ες και­νού­ριων εξο­χι­κών κα­τοι­κιών στη χώρα μας από το ξένο κοινό, ει­δι­κά σε ό,τι έχει να κάνει με μο­νο­κα­τοι­κί­ες και σπί­τια κοντά στη θά­λασ­σα, έχει ανέ­βει φέτος κα­τη­γο­ρία με υψη­λό­τε­ρους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, όπως προ­κύ­πτει από τις αγο­ρα­πω­λη­σί­ες ακι­νή­των, που γί­νο­νται ανά την Ελ­λά­δα. Ένας τρί­τος βα­σι­κός λόγος σχε­τί­ζε­ται με το γε­γο­νός της ανό­δου του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού κα­θι­στώ­ντας το brand «Ελ­λά­δα» πιο ισχυ­ρό, αλλά και – επι­πλέ­ον- της ενί­σχυ­σης της αε­ρο­πο­ρι­κής συν­δε­σι­μό­τη­τας, που κα­θι­στά πιο εύ­κο­λη την πρό­σβα­ση στα νησιά ει­δι­κά την πε­ρί­ο­δο Μαρ­τί­ου – Οκτω­βρί­ου με απευ­θεί­ας πτή­σεις διάρ­κειας 3- 3,5 ωρών, όπως ζη­τούν στις πε­ρισ­σό­τε­ρες πε­ρι­πτώ­σεις οι ξένοι αγο­ρα­στές. Ένας ακόμη λόγος απο­τε­λεί και το γε­γο­νός της αύ­ξη­σης της προ­σφο­ράς όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρων ποιο­τι­κών έργων με πιο «πρά­σι­να» σπί­τια και πιο σύγ­χρο­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά από επαγ­γελ­μα­τί­ες της κα­τα­σκευα­στι­κής αγο­ράς που πω­λούν, όμως, όπως είναι εύ­λο­γο σε υψη­λό­τε­ρες τιμές.

Ακρι­βώς στην αύ­ξη­ση του δια­θέ­σι­μου ποσού για αγο­ρές ακι­νή­των στη χώρα μας ανα­φέ­ρε­ται και η τε­λευ­ταία ανά­λυ­ση της εται­ρεί­ας πα­ρο­χής κτη­μα­το­με­σι­τι­κών και νο­μι­κών υπη­ρε­σιών Elxis At Home in Greece με γρα­φεία στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, την Κρήτη και την Ου­τρέ­χτη της Ολ­λαν­δί­ας κά­νο­ντας λόγο για «ξε­κά­θα­ρη φέτος προ­τί­μη­ση των ξένων αγο­ρα­στών εξο­χι­κών κα­τοι­κιών για ακρι­βό­τε­ρες και πο­λυ­τε­λέ­στε­ρες κα­τα­σκευ­ές, καθώς έχει τρι­πλα­σια­στεί το πο­σο­στό εκεί­νων, που προ­τι­μούν ακί­νη­τα άνω των 600.000 ευρώ». Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της εται­ρεί­ας, το 2025, η μέση τιμή πώ­λη­σης μιας νε­ό­δμη­της εξο­χι­κής κα­τοι­κί­ας, ανέρ­χε­ται σε 420.000 ευρώ, από 360.000 ευρώ το 2024. Πρό­κει­ται για μια αύ­ξη­ση κατά 17%, η οποία όμως δεν φαί­νε­ται να έχει αρ­νη­τι­κή επί­δρα­ση στην ζή­τη­ση από το εξω­τε­ρι­κό, καθώς αυτή πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρά υψηλή.

«Η αγορά δεν φου­σκώ­νει, αλλά ωρι­μά­ζει. Μια ετή­σια αύ­ξη­ση τιμών με ρυθμό 8% – 10% κατά μέσο όρο τα τε­λευ­ταία χρό­νια, δεί­χνει ότι η ελ­λη­νι­κή αγορά έχει πλέον απο­κτή­σει διάρ­κεια, βάθος και χα­μη­λό ρίσκο», ανα­φέ­ρει ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Elxis, κ. Γιώρ­γος Γα­βρι­η­λί­δης.

Όπως σχο­λιά­ζε­ται στην ανά­λυ­ση, φέτος, η αγορά δεί­χνει να έχει αλ­λά­ξει επί­πε­δο. «Αν δούμε τα στοι­χεία, το 2025, το 23,7% των αγο­ρα­στών, δη­λα­δή ένας στους τέσ­σε­ρις, αγο­ρά­ζει πλέον κα­τοι­κία αξίας άνω των 600.000 ευρώ», ανα­φέ­ρει ο κ. Γα­βρι­η­λί­δης. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της εται­ρεί­ας, το 2024, μόλις το 7,9% των πω­λή­σε­ων εξο­χι­κών κα­τοι­κιών, αφο­ρού­σε ακί­νη­τα άνω των 600.000 ευρώ. Αυτό ση­μαί­νει ότι η Ελ­λά­δα ανε­βαί­νει κα­τη­γο­ρία και από αγορά ευ­και­ριών, με­τα­τρέ­πε­ται σε αγορά εμπι­στο­σύ­νης και στα­θε­ρό­τη­τας.

Το 44% των αγο­ρα­στών εντάσ­σε­ται στην με­σαία και πο­λυ­πλη­θέ­στε­ρη κα­τη­γο­ρία, που επι­λέ­γει κα­τοι­κί­ες από 300.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ. Πρό­κει­ται για πο­σο­στό στα­θε­ρό σε σχέση με πέρσι. Αντι­θέ­τως, τα πιο οι­κο­νο­μι­κά ακί­νη­τα, αξίας χα­μη­λό­τε­ρης των 300.000 ευρώ, προ­τι­μώ­νται φέτος από το 32,2% των αγο­ρα­στών, από 36,8% το 2024, γε­γο­νός το οποίο απο­δί­δε­ται και στην άνοδο των τιμών των ακι­νή­των στη χώρα μας.

Η άνο­δος πά­ντως δε φαί­νε­ται να ξε­νί­ζει ιδιαί­τε­ρα τους ξέ­νους αγο­ρα­στές ανά την Ευ­ρώ­πη που βιώ­νουν επί­σης αντί­στοι­χες αυ­ξή­σεις στις χώρες προ­έ­λευ­σης: Είναι εν­δει­κτι­κό ότι με βάση τα επί­ση­μα στοι­χεία της Eurostat το β΄ τρί­μη­νο του 2025, οι τιμές των κα­τοι­κιών στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ενωση αυ­ξή­θη­καν κατά 5,4%, ενώ τα ενοί­κια αυ­ξή­θη­καν κατά 3,2%, σε σύ­γκρι­ση με το ίδιο τρί­μη­νο του 2024, ενώ σε σχέση με το α΄ τρί­μη­νο του 2025, οι τιμές των κα­τοι­κιών αυ­ξή­θη­καν κατά 1,6% και τα ενοί­κια κατά 0,7%.

Με­τα­ξύ του 2010 και του δεύ­τε­ρου τρι­μή­νου του 2025, οι τιμές των κα­τοι­κιών στην ΕΕ έχουν αυ­ξη­θεί κατά 60,5% και τα ενοί­κια κατά 28,8%. Έτσι, πα­ρό­τι οι τιμές και στην Ελ­λά­δα κα­τα­γρά­φουν ήδη ση­μα­ντι­κή άνοδο, οι αγο­ρα­στές από το εξω­τε­ρι­κό συ­νε­χί­ζουν να αξιο­λο­γούν ως θε­τι­κές τις προ­ο­πτι­κές της ελ­λη­νι­κής αγο­ράς και της αξίας που αυτή προ­σφέ­ρει, ανε­βά­ζο­ντας το σχε­τι­κό budget.

Η Elxis-At Home in Greece συ­νερ­γά­ζε­ται με developers σε Κρήτη, Ρόδο, Πε­λο­πόν­νη­σο, Ιόνιο και Κυ­κλά­δες, ώστε να προ­ω­θεί απο­κλει­στι­κά κα­τοι­κί­ες με ξε­κά­θα­ρη νο­μι­κή ει­κό­να και πι­στο­ποι­η­μέ­νη ποιό­τη­τα. Αυτό τις κα­θι­στά και πολύ πιο εύ­κο­λα με­τα­βι­βά­σι­μες στο μέλ­λον, καθώς, μπο­ρούν να ολο­κλη­ρω­θούν συ­ναλ­λα­γές ακόμα και σε διά­στη­μα 2-6 εβδο­μά­δων, αντί για 2- 6 μήνες, που απαι­τεί­ται πα­ρα­δο­σια­κά για μια αγο­ρα­πω­λη­σία στην Ελ­λά­δα.

Μά­λι­στα, όπως ση­μειώ­νει ο κ. Γα­βρι­η­λί­δης, «πάνω από το 50% των πω­λή­σε­ών μας είναι off-plan, δη­λα­δή κα­τοι­κί­ες που αγο­ρά­ζο­νται πριν ολο­κλη­ρω­θούν. Αυτό δεν συμ­βαί­νει παρά μόνο όταν υπάρ­χει πραγ­μα­τι­κή εμπι­στο­σύ­νη — στην εται­ρεία και στη χώρα».

Ρόλο στην αλ­λα­γή των προ­τι­μή­σε­ων των αγο­ρα­στών και την στρο­φή σε πιο πο­λυ­τε­λείς κα­τοι­κί­ες, δια­δρα­μα­τί­ζει ασφα­λώς και η προ­σφο­ρά όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρων ποιο­τι­κών έργων. Όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Γα­βρι­η­λί­δης, στο συ­νέ­δριο για το εγ­χώ­ριο real estate, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο πλαί­σιο της έκ­θε­σης «Οι­κο­δο­μή 2025», «τα νέα έργα που επι­λέ­γου­με, τα σχε­διά­ζου­με από κοι­νού με τους κα­τα­σκευα­στές, με βάση συ­γκε­κρι­μέ­να κρι­τή­ρια επι­λο­γής: θέα, ιδιω­τι­κό­τη­τα, προ­σβα­σι­μό­τη­τα από το εξω­τε­ρι­κό και από­στα­ση από τη θά­λασ­σα. Με αυτά τα κρι­τή­ρια ανα­ζη­τού­με αξιό­πι­στους κα­τα­σκευα­στές σε πε­ριο­χές που πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις και δη­μιουρ­γού­με νέα projects πάνω στις προ­δια­γρα­φές που γνω­ρί­ζου­με ότι ζη­τούν οι πε­λά­τες μας».

Σύμ­φω­να με τον CEO της Elxis, οι κα­τοι­κί­ες που συν­δυά­ζουν ιδία χρήση, καλή από­δο­ση και υπε­ρα­ξία στην πώ­λη­ση, κα­θο­δη­γούν τη ζή­τη­ση και δια­μορ­φώ­νουν στα­δια­κά την προ­σφο­ρά. «Οι αγο­ρα­στές δεν ξε­κι­νούν πλέον λέ­γο­ντας “θέλω μόνο Κρήτη ή μόνο Πάρο”. Ξε­κι­νούν λέ­γο­ντας “θέλω ένα σπίτι που να είναι σωστό – νο­μι­κά, τε­χνι­κά και λει­τουρ­γι­κά”».

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.