Ρεπορτάζ

Στο εδώλιο 10 άτομα για τραπεζικό σκάνδαλο – Αφορά την ΑΤΕ- Καρπάθου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, θα καθίσουν 10 άτομα, που φέρονται να ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της παρατραπεζικής δραστηριότητας του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου.
Πρόκειται για τον πρώην διευθυντή της τράπεζας Α. Τ. του Λ., που παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου για το αδίκημα της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας σε βάρος του δημοσίου, ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και του συνεταίρου του σε εταιρεία Γ. Μ. του Γ., που κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω πράξη.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι και οι A. Τ. του Λ., Γ. Μ. του Δ., Ε. Γ. του Γ., Β. -Μ. Γ. του Ε., Λ. Γ. του Ε., Μ. Π. του Ι., Ν. Χ. του Γ., M. Χ. του Γ., Μ. Γ. του Γ. και K. Γ. του Κ. για παράβαση του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων με τις επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος καθώς η τράπεζα είχε δημόσιο χαρακτήρα.
Όπως απεκάλυψε η “δ”, ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε πράξεις Repos, ήτοι σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησής τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει, υπεξαίρεσε το ποσό των 5.775.080 ευρώ με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos, ενώ υφίστανται ενδείξεις για διενέργεια αντικανονικών πράξεων και στον τομέα των χορηγητικών προϊόντων αλλά και ενδείξεις για τη διενέργεια αντικανονικών πράξεων και επί ασφαλιστικών εργασιών της Αγροτικής Ασφαλιστικής μετά από διαμαρτυρία πελάτη.
Πολλά από τα χρήματα που υπεξαίρεσε φέρονται να διατέθηκαν στην ξενοδοχειακή εταιρεία «ΦΩKIAΣ AE» στην οποία ήταν μέτοχος αλλά και στην «AΓPOTOKTHNOTPOΦIKH AE».
Θυμίζουμε ότι ο συνεταίρος του, απολογούμενος, επέρριψε τις ευθύνες για το σκάνδαλο αποκλειστικά στον πρώην διευθυντή, επισημαίνοντας ότι είχε αναλάβει εν λευκώ την οικονομική διαχείριση της ξενοδοχειακής εταιρείας στην οποία ήταν συνέταιροι αλλά και της αγροτοκτηνοτροφικής εταιρείας.
Τόνισε εξάλλου ότι το μόνο επιβαρυντικό εις βάρος του στοιχείο είναι η κατάθεση του συνεταίρου του, που κατηγορείται και που έχει ήδη ομολογήσει την τέλεση της κακουργηματικής πράξης, που του αποδίδεται, τονίζοντας ότι παρότι γνώριζε για τις καταθέσεις δεν μπορούσε να γνωρίζει την προέλευσή τους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, με πρόθεση απέσπασε τμηματικά από το ταμείο της τράπεζας χρηματικά ποσά από 59 πελάτες και συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης εξώνησης δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή, παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας.
Τις συμβάσεις ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας. Τα ποσά των repos ύψους 5.775.080 ευρώ, ουδέποτε καταχώρησε μηχανογραφικά στα συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας με συνέπεια οι πράξεις να είναι καθ’ ολοκληρία ανυπόστατες αλλά τα παρακράτησε με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση χρησιμοποιώντας τα για προσωπικές του ανάγκες, στο πρόσωπο του δε συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, καθώς εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενο του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Επιπλέον, κατηγορείται ότι μετέτρεψε ή μεταβίβασε περιουσία εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα με σκοπό την απόκρυψη ή την συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της, προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεών του και δη διοχέτευσε τα ως άνω αναφερόμενα ποσά, συνολικού ύψους 5.775.080 ευρώ, που προήλθαν από την προπεριγραφόμενη εγκληματική δραστηριότητά του:
-Στην Ανώνυμη Εταιρεία «ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΕ», της οποίας τυγχάνει μέτοχος μαζί με τον Γ. Μ.,
-Σε νεοανεγειρόμενη ξενοδοχειακή μονάδα 110 κλινών, πέντε αστέρων, της οποίας τυγχάνει συνεταίρος με τον ίδιο όπως παραπάνω,
-Σε ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί χοιροτροφική μονάδα,
-Σε ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί εργοστάσιο επίπλων και
-Στον επιχειρηματία Μ. Π., που διατηρεί καφετέρια στην Κάρπαθο.
Τονίζεται ότι ο πρώην διευθυντής της τράπεζας στην εκάστοτε λήξη των εικονικών repos ανανέωνε τους «τίτλους», που είχε «συνάψει», είτε με κεφαλοποίηση των τόκων τους, είτε με πίστωσή τους στους λογαριασμούς καταθέσεων των πελατών και στις περιπτώσεις που αυτοί ζητούσαν ανάληψη μέρους ή όλου του κεφαλαίου τα αντλούσε, είτε από άλλα νεοσύστατα πλαστά repos είτε απο εκταμιεύσεις δανείων τρίτων προσώπων τα οποία αποκαθιστούσε μεταγενέστερα από άλλες ομοειδείς πηγές.
Για να αποτρέψει την επερχόμενη αποκάλυψη των πράξεών του, η οποία θα ήταν αναπόφευκτη αν οι «πελάτες του» απευθύνονταν στο κατάστημα για ανανέωση ή ανάληψη των τόκων ή του κεφαλαίου των «τίτλων» τους, ο πρώην διευθυντής, φέρεται, να συνέχισε να τους παρέχει την προσωπική του εξυπηρέτηση ακόμη και μετά την υπηρεσιακή του απομάκρυνση από το κατάστημα η οποία έγινε την 30ή Σεπτεμβρίου 2008 με εισήγηση της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης της Τράπεζας, εξαιτίας άλλων πειθαρχικών αδικημάτων που είχαν διαπιστώσει σε βάρος του οι ελεγκτές της, στους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που είχαν διενεργήσει τον Μάιο και τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου