Συνεντεύξεις

N. Γερονικόλας: «Η Ρόδος έχει κερδίσει ως προορισμός πόντους για τη διαχείριση της πανδημίας»

«Εχουμε κερδίσει ως προορισμός πόντους για την διαχείριση της πανδημίας και αυτό είναι παρακαταθήκη για τις κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν το χειμώνα», δηλώνει σε συνέντευξη του στη «δ» ο εκπρόσωπος Τύπου & Έφορος Δημ. Σχέσεων της ΕΞΡ, Νίκος Γερνικόλας. Σημειώνει παράλληλα ότι όσο δεν υπάρχει εξέλιξη στον υγειονομικό τομέα, η κατάσταση θα παραμένει ευμετάβλητη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για όλα τα σενάρια.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Νίκου Ε. Γερονικόλα αναλυτικά:
• Κύριε Γερονικόλα, η Ρόδος φαίνεται να έχει κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού εν μέσω της πανδημίας. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Η Ρόδος κέρδισε πρώτα απ’ όλα το στοίχημα της υγειονομικής διαχείρισης, διατήρησε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων πάρα το ό,τι υποδέχθηκε πάνω από 500.000 επισκέπτες και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Υπήρξε καλή διαχείριση από όλους τους εμπλεκομένους σε αυτό το εγχείρημα. Σε αυτό συνέβαλε και ο υψηλός επαγγελματισμός του κλάδου μας, ο οποίος προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες συνθήκες και εφάρμοσε με επιτυχία τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ό,τι η Ρόδος διατηρήθηκε στη λίστα των ασφαλών προορισμών της Αγγλίας και σε συνδυασμό με την αφαίρεση από αυτήν της Ισπανίας και πρόσφατα της Τουρκίας, η Ρόδος καταγράφει έναν απρόσμενα καλό Οκτώβρη. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις λιγότερες απώλειες σε σχέση με άλλους προορισμούς, ακόμη και στις καλύτερες περιπτώσεις, ελάχιστα ξενοδοχεία ξεπέρασαν το 1/3 του περσινού τους τζίρου, ενώ το 50% περίπου των ξενοδοχείων της Ρόδου δεν άνοιξε ποτέ.
Πόσο πιθανή θεωρείτε ότι είναι η προοπτική της επιμήκυνσης της σεζόν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεδομένης της ζήτησης που υπάρχει από τους τουρ οπερέιτορς;
Γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι κάποια κίνηση θα έχουμε στο νησί τουλάχιστον στο πρώτο 15νθήμερο του Νοέμβρη, από τις πτήσεις που έχουν προσθέσει tour operator, όπως η Jet2, η TUI, και ο FTI. Δεδομένου του ό,τι οι κρατήσεις ακόμη γίνονται last-minute, ο τελικός αριθμός πτήσεων θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση στο τελευταίο 10ήμερο του Οκτώβρη. Εκτιμώ παρόλα αυτά ότι ελάχιστα ξενοδοχεία θα παρατείνουν τη λειτουργία τους πέραν της 1ης εβδομάδας του Νοέμβρη.
Πιστεύω εξάλλου ότι θα έπρεπε ήδη να έχει ανακοινωθεί, η επέκταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη. Δεν μπορεί να γίνεται τόση κουβέντα για επέκταση της σεζόν, και φέτος που υπάρχει αυτή η δυνατότητα έστω και για κάποιες εποχιακές επιχειρήσεις, να μην δοθεί αυτό το σημαντικό βοήθημα-κίνητρο, το οποίο δόθηκε στο 3μηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία αντιλαμβάνεται ότι η σεζόν στη Ρόδο δεν έχει τελειώσει και ότι θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα.
Εχοντας περάσει το… κρας τεστ με επιτυχία και έχοντας αποκτήσει τα ξενοδοχεία μία εμπειρία στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, διατηρεί η Ρόδος το προβάδισμα για την επόμενη σεζόν;
Εχουμε κερδίσει ως προορισμός πόντους για την διαχείριση της πανδημίας και αυτό είναι παρακαταθήκη για τις κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν το χειμώνα. Ταυτόχρονα, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη μιας μερίδας νέων πελατών οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί για πρώτη φορά και για τους οποίους η Ρόδος δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Όσο όμως δεν υπάρχει εξέλιξη στον υγειονομικό τομέα, η κατάσταση θα παραμένει όμως ευμετάβλητη και θα πρέπει να παραμείνουμε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Θα συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες να πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Απαιτείται ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας τείνει να γίνει.. η νέα κανονικότητα.
• Εχει ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα για τον περιορισμό του πτητικού έργου το 2021 και των προγραμμάτων των τουρ οπερέιτορς. Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα; Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα;
Στο σύνολό τους σίγουρα οι αερομεταφορές θα παρουσιάσουν συρρίκνωση, καθώς η πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών προχώρησε σε μειώσεις στόλου, ακυρώσεις νέων παραγγελιών, διακοπή μισθώσεων σε αεροσκάφη και περικοπές σε προσωπικό. Έτσι, ο σχεδιασμός για το ’21 ξεκινάει από 20-30% χαμηλότερη βάση. Βέβαια, αυτό που δεν ξέρουμε είναι κατά πόσο όλοι οι προορισμοί θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι το 2021, έτσι ώστε να υποθέσουμε ότι η μείωση αυτή θα επηρεάσει αντίστοιχα τη Ρόδο.
Το long haul (μακρινές πτήσεις), δύσκολα θα ανακάμψει χωρίς εμβόλιο/θεραπεία, ενώ αναμενόμενες είναι και περαιτέρω απώλειες, ιδιαίτερα σε tour operators που εμφάνιζαν δυσκολίες και προ-πανδημίας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το αν θα πετάνε οι tour operators στα Ισπανικά νησιά κατά τους χειμερινούς μήνες. Σίγουρα ο ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών θα είναι μεγάλος και οι τιμολογιακές πιέσεις πιθανόν να επιφέρουν περαιτέρω μείωση στους τζίρους του επόμενου έτους.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος… Ποια μέτρα στήριξης θα χρειαστούν για τον κλάδο της ξενοδοχίας και τους απασχολούμενους;
Η επιβίωση των επιχειρήσεων του τουρισμού, των «ατμομηχανών» της ελληνικής οικονομίας, αφορά και συμπαρασύρει σχεδόν όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Από το ισοζύγιο προσλήψεων του ΕΡΓΑΝΗ, προκύπτει ότι τουλάχιστον το 45% του περσινού δυναμικού της Ρόδου δεν απασχολήθηκε φέτος ούτε για μικρό χρονικό διάστημα. Η εκτόξευση της ανεργίας αλλά και ο αφελληνισμός των ξενοδοχείων της Ρόδου είναι ορατοί κίνδυνοι και η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους αυτών, περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Η ρευστότητα των ξενοδοχείων βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στο ναδίρ, καθώς μόνο το 10% των τουριστικών επιχειρήσεων έχει έως τώρα εκταμιεύσει νέα δάνειο από τραπεζικά ιδρύματα, ενώ είναι γνωστό ότι προκαταβολές από tour operators αυτό το χειμώνα δε θα υπάρξουν.
Χαλαρότερα πιστωτικά κριτήρια από τις τράπεζες, ταχύτερες εκταμιεύσεις στο άμεσο επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με περαιτέρω παράταση τοκοχρεολυσίων και φορολογικών υποχρεώσεων είναι απαραίτητα μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, συσσωρευμένες και νέες, αλλά και να μην παγώσει η επενδυτική δραστηριότητα, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση.
Ταυτόχρονα, οι συνθήκες απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στην απασχόληση, ουσιώδη μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, εξορθολογισμό της φορολογίας και επαναφορά της στα επίπεδα των ανταγωνιστικών προορισμών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου