Ρεπορτάζ

«Δουλέμπορος» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 89 ετών – Αναίρεσε την απόφαση ο Αρειος Πάγος

Σε αναίρεση της υπ’ αρίθμ. 6/2014 απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 89 ετών και 6 μηνών και σε χρηματική ποινή 571.000 ευρώ ο N. K., κατηγορούμενος για παράνομη μεταφορά μεταναστών, που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από κερδοσκοπία, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, προχώρησε ο Αρειος Πάγος.
Ο κατηγορούμενος μετέφερε στις 16 Αυγούστου 2010 με βάρκα από τα τουρκικά παράλια, δέκα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας, 38 μετανάστες, που κινδύνευσαν διότι το σκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο με σωστικά μέσα, ενώ στην περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 6 μποφόρ.
Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το Δικαστήριο δεν διέλαβε στην απόφασή του την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Ειδικότερα, δεν προσδιορίζεται η ακριβής ιδιότητα με την οποία ενήργησε ο κατηγορούμενος αλλά διαζευκτικά αναφέρεται ότι αυτός ως πλοίαρχος ή κυβερνήτης του ιστιοφόρου σκάφους, μετέφερε από τα τουρκικά παράλια εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων τους 38 μετανάστες.
Περαιτέρω, κρίθηκε ότι, καίτοι στο σκεπτικό αναφέρεται ότι το Δικαστήριο θεμελίωσε την περί ενοχής του αναιρεσείοντα κρίση του, κυρίως στην από 17-8-2011 έκθεση εξέτασης με διερμηνέα του μεταφερόμενου αλλοδαπού, εκτενές απόσπασμα της οποίας παραθέτει αυτούσιο, δεν διευκρινίζεται αν το άτομο που απεικονίζεται σε φωτογραφία, που αναγνωρίσθηκε από τον ανωτέρω μάρτυρα, ως καπετάνιος του προαναφερθέντος σκάφους, είναι ο κατηγορούμενος, ενώ από τα πρακτικά της απόφασης δεν προκύπτει ότι η φωτογραφία επισκοπήθηκε από το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ώστε, από το συνδυασμό των όσων απεικονίζονται σ’ αυτήν, να αιτιολογείται η κρίση του Δικαστηρίου της ουσίας, αναφορικά με το πρόσωπο του κυβερνήτη του χρησιμοποιηθέντος για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών ιστιοφόρου σκάφους.
Τέλος, κρίθηκε ασαφής η αιτιολογία της απόφασης και αναφορικά με τη συνδρομή στο πρόσωπο του επιβαρυντικών περιστάσεων, αφού, κατά τις παραδοχές της απόφασης, εκ κερδοσκοπίας ή κατ επάγγελμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου